Ouwsterhaule

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Ouwsterhaule..JPG

Boomrijk Ouwsterhaule.

Boomrijk Ouwsterhaule.

Ouwsterhaule. (2).JPG

Het kerkje van Ouwsterhaule.

Het kerkje van Ouwsterhaule.

Ouwsterhaule

Terug naar boven

Status

- Ouwsterhaule is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- In de praktijk beschouwen de inwoners van het dorp Ouwsterhaule en de twee Z hiervan gelegen piepkleine dorpjes of, praktisch gezien, buurtschappen van Ouwsterhaule; Ouwster-Nijega en Oldeouwer, zich als 1 drielingdorp onder de naam Ouwster Trijega of Ouwster-Trijegeaen. Officieel, bijv. voor de postadressen en de plaatsnaamborden, zijn het nog wel 3 aparte dorpen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Ousterhaule.

Oudere vermeldingen
1840 Oosterhaule.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ouwsterhaule ligt NO van de buurtschap Ouwster-Nijega, de dorpen Oldeouwer, Sint Nicolaasga, Doniaga, Follega, Eesterga en Oosterzee en het Tjeukemeer, NNO van het dorp Idskenhuizen, OZO van het dorp Dijken, ZO van de dorpen Scharsterbrug en Langweer en het meer de Langweerder Wielen, O van de A6, Z van het dorp Joure, ZW van de dorpen Haskerhorne, Oudehaske en Nijehaske en de A7, W van het dorp Heerenveen, WNW van de dorpen Sintjohannesga, Rottum, Nieuweschoot en Oudeschoot, NW van de dorpen Rotsterhaule, Rohel en Rotstergaast en N van de dorpen Delfstrahuizen en Echtenerbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ouwsterhaule 17 huizen met 82 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ouwsterhaule heeft 2 rijksmonumenten.

- In het Nationaal Openbaar Vervoer Museum tegenover de kerk van Ouwsterhaule vind je alles wat te maken heeft met openbaar vervoer in Nederland, van verleden tot heden. O.s. een overzicht van de diverse Nederlandse maatschappijen van het openbaar vervoer. Te beginnen bij de NTM. In woord en beeld wordt dit duidelijk weergegeven in ruime vitrines. Via de diverse (vroegere) busmaatschappijen, o.a. BBA, Zuidooster, Hermes, VAD, Midnet, VSL, ZWN, GVBG, ZWH en FRAM word je richting het huidige openbaar vervoer geleid. Maar ook de NOF, LAB, LABO, DVM en NWH zijn vertegenwoordigd. Uniformen, documenten en attributen uit die tijd maken dat duidelijk.

Er worden rondleidingen gegeven door deskundige en enthousiaste medewerkers die veelal in het openbaar vervoer gewerkt hebben. Zij kunnen je uitgebreid informeren over het openbaar vervoer in Nederland, vanaf het begin tot en met het huidige openbaar vervoer. Voor de jonge kinderen heeft het museum een kinderspeelhoek ingericht. Hier kunnen ze met lego en een houten treinbaan spelen. Daar vind je ook de voorkant van een echte bus, waarin de kinderen naar hartelust kunnen sturen, schakelen en de knopjes bedienen. De treinliefhebbers kunnen binnenkort hun hart ophalen bij de modeltreinbaan. Er rijden dan h0 modellen van de NS in verschillende uitvoeringen rond. Diverse, met de hand gemaakte, schaalmodellen van autobussen en treinen zijn te bekijken en zeker de moeite waard.

In het museum zijn veel foto's van het openbaar vervoer tentoongesteld, vanaf het begin tot aan het huidige openbaar vervoer. Er zijn ook echte bussen te zien. De bussen zijn van buiten en van binnen te bekijken. Bij mooi weer en voldoende belangstelling bestaat de mogelijkheid om een rondritje te maken met een van de inzetbare bussen. Tevens is er een leeshoek waar veel informatie over (openbaar) vervoer ter inzage te vinden is. Hierdoor is het museum ook uitermate geschikt voor schoolprojecten, zoals voorbereidend werk bij spreekbeurten. Er is een overzicht van de ongeveer 1.500 boeken waarover het museum beschikt. De boeken kunnen alleen tijdens de openingstijden van het museum worden geraadpleegd. Ze worden niet uitgeleend.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit de Ouwster-Trijegeaen op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool Trijegeaster Honk is er, gezien de naam en het gestelde in het hoofdstuk Status, niet alleen voor de kinderen uit Ouwsterhaule, maar ook voor de kinderen uit de buurdorpen Ouwster-Nijega en Oldeouwer.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior is opgericht in 19 en heeft ca. 80 actief spelende leden uit alle leeftijdscategorieën. Samen vormen zij een fanfareorkest dat uitkomt in de 2e divisie. De leden komen uit Ouwsterhaule en omliggende dorpen. Het doel van de vereniging is het beste uit muzikanten te halen. De leden zijn fanatiek, maar er is genoeg ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Het repertoire van Excelsior is zeer breed. Naast origineel fanfarewerk staan ook klassiekers, musicals, film- en popmuziek op het programma. Excelsior blijft bouwen aan een goede toekomst. Er wordt sterk op ingezet om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor fanfaremuziek. In het C orkest leren ze de eerste kneepjes van het vak. In het B orkest wordt geleerd om samen te spelen en wordt ervaring opgedaan in het optreden voor publiek. Instromen in het A orkest is dan het volgende doel.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ouwsterhaule.

Reactie toevoegen