Ouwster-Nijega

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Ouwster-Nijegea.jpg

Ouwster-Nijega is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Ouwster-Nijega is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Ouwster-Nijegea (2).jpg

Een van de vele klokkenstoelen in Fryslân, hier in Ouwster-Nijega

Een van de vele klokkenstoelen in Fryslân, hier in Ouwster-Nijega

Ouwster-Nijega

Terug naar boven

Status

- Ouwster-Nijega is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- In de praktijk beschouwen de inwoners van Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer zich als drielingdorp, onder de naam Ouwster Trijega of Ouwster-Trijegeaën. Officieel, d.w.z. bijv. voor de postadressen en qua plaatsnaamborden, zijn het nog wel 3 aparte dorpen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Ousternijegea.

Oudere vermeldingen
1505 Oester Nyegae, 1543 Austernyga, Austernyeghae, Oustra Nygha, Austra Nyga.

Naamsverklaring
Betekent Nijega behorend tot de Ouwer, een streek in Doniawerstal waarin de plaatsen Oldeouwer, Ouwsterhaule en Ouwster-Nijega liggen, samen vanouds Ouwstertrijega, in 1508 Jn oustera trijagae 'de drie dorpen van de oeverstreek' geheten.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ouwster-Nijega ligt Z van Joure, ZW van Ouwsterhaule, rond een deel van de Jetze Veldstraweg (= huisnrs. 59-99 en 78-90). In het ZO vallen ook nog 6 panden aan de Meerweg onder de buurtschap (huisnrs. 8-22).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat Ouwster-Nijega 4 huizen met 29 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Ouwster-Trijegeaën.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ouwster-Nijega heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op Jetze Veldstraweg 81a. Op een verhoogd, door een gracht omgeven rond kerkhof staat een houten klokkenstoel met gebogen overhuiving. Klok van anonieme gieter? uit 1340, diam. 78 cm.

- Monumentale boerderijen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ouwster-Nijega, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit de Ouwster-Trijegeaën (= Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer) op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën (PBO) komt op voor de belangen van de inwoners van onze 3 dorpen Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer. We dirigeren en coördineren initiatieven vanuit onze dorpsgemeenschappen, zijn bezig met onderwerpen op korte termijn, maar hebben tevens oog voor zaken die op langere termijn geregeld moeten worden. We werken al enige tijd samen met 'De Fryske Mienskip op glas' om glasvezel in onze dorpen te krijgen. Ook werken we samen met de zogheten Club van Aanjagers Tsjûkemar met als doel opwaardering van het gebied rondom de Tsjûkemar. Hierbij kijken we ook naar wat dit voor onze 3 dorpen op kan leveren. Verder zorgt Plaatselijk Belang voor de aankleding van het dorp (bankjes, picknicktafels en in december ook de kerstboom op de hoek in Ouwsterhaule).

Eén keer per jaar is er een jaarvergadering voor alle leden. Op deze vergadering informeren we de leden over voorgenomen acties en plannen, vragen we steun voor initiatieven, leggen we verantwoording af over gemaakte keuzes en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de wethouder en dorpencoördinator. Verschillende commissies en werkgroepen krijgen gelegenheid om terug te blikken of plannen te presenteren. Daarnaast presenteert het bestuur de jaarcijfers en geeft een toelichting op het jaarverslag. Ben je inwoner van de Ouwster-Trijegeaën en nog geen lid van Plaatselijk Belang? Voor maar € 5,- per persoon per jaar ben je al lid en mag je meedenken en meepraten. Ook als je georiënteerd bent op de Ouwster-Trijegeaën en je verbonden voelt verbonden met de inwoners, kun je lid worden van Plaatselijk Belang."

Reactie toevoegen