Oudemolen (Brabant)

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-BrabantBaronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Oudemolen (Brabant)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oudemolen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oudemolen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oudemolen.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Oudemolen.

Terug naar boven

Status

- Oudemolen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 deels gemeente Fijnaart en Heijningen, deels gemeente Willemstad.

- De buurtschap Oudemolen heeft een eigen postcode (4796) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Enkele delen van de buurtschap liggen voor de postadressen in andere buurkernen (d.w.z. Oudemolensedijk = Fijnaart, enkele panden aan de Stadsedijk = Heijningen). Gezien de geringe omvang van de plaats behoort Oudemolen niet tot de 11 'kernen' die de gemeente Moerdijk heeft gedefinieerd.

- Niet te verwarren met de buurtschap Oude Molen bij Halsteren, die zoals u ziet overigens in twee woorden wordt geschreven.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam in het postcodeboek en zoals deze in 2009 officieel door de gemeente is vastgesteld in het kader van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), luidt Oudemolen. Ter plekke op wegwijzers en op kaarten wordt de naam echter meestal als Oude Molen gespeld... Op de blauwe komborden ter plekke komen beide schrijfwijzen voor...

Naamsverklaring
“In Fijnaart is kort na de inpoldering in 1548 door de markies van Bergen op Zoom een standerdmolen gebouwd, waar de inwoners van Fijnaart en Ruigenhil verplicht waren hun graan te laten malen en die daarom dwangmolen werd genoemd. In een akte uit 1628 vinden wij omschreven waar hij stond: ‘de wintcoornmolen opt buytenbeloop van de ouden fijnaertsendijck’. Op het einde van de 18e eeuw, kort voor 1800, is deze standerdmolen afgebroken en werd ter plaatse een nieuwe stellingmolen gebouwd, inmiddels ook weer afgebroken. De naam Oudemolen gaat dus terug naar de 16e eeuwse houten standerdmolen” (20).

Terug naar boven

Ligging

- De kern van de buurtschap Oudemolen ligt N van Fijnaart, N van de A59, rond de driesprong Drogedijk (N), Stadsedijk (W) en Oudemolensedijk (Z). Het is net geen kruising: iets W van de driesprong loopt de Oudemolenseweg in ZO richting naar Fijnaart. Het punt aan de driesprong wordt door de bevolking ook wel het Drielandenpunt Klein Vaals genoemd, omdat de auto’s er van drie kanten door de buurtschap stuiven.

Het grondgebied van de buurtschap is veel groter. Zij omvat naast de Oudemolensedijk verder het grondgebied dat wordt begrensd door het Steenpad in het NW, de Stadsedijk in het ZW en de Drogedijk in het ZO. In het N loopt de grens tussen de Noordlangeweg en de Zuidlangeweg door.

- Bij de Stadsedijk doet zich de bijna Baarle-Nassau-achtige situatie voor dat aan de oneven kant de huizenrij liefst 13 keer wisselt tussen de kernen Heijningen en Oudemolen (blijkbaar liepen de oude gemeentengrenzen van voor 1997 hier nogal grillig, dan wel gaat het om panden die deels verder van de weg af liggen). Namelijk als volgt: huisnrs. 1-7 = Heijningen, 9-21 = Oudemolen, 23 = Heijningen, 25-51 = Oudemolen, 53 = Heijningen, 55-77 = Oudemolen, 79-85 = Heijningen, 87-91 = Oudemolen, 93 = Heijningen, 95-137 = Oudemolen, 139 = Heijningen, 141-149 = Oudemolen, 151-153 = Heijningen en 155-157 = Oudemolen.

- Z van Oudemolen ligt de buurtschap Nieuwemolen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Oudemolen 61 huizen met 341 inwoners onder de gemeente Fijnaart en Heijningen. Onder de gemeente Willemstad werd het destijds niet apart vermeld.

- Tegenwoordig heeft Oudemolen ca. 120 huizen met ruim 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij Oudemolen was van 1851-1872 een tol aan de weg naar Willemstad.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Oude Molen is een ronde stenen stellingkorenmolen en dateert uit 1846. In 1967 is het gevlucht (de vier wieken) verwijderd. De romp heeft tot begin jaren negentig nog dienst gedaan als maalderij. Sinds 1998 is het een rijksmonument. Eigenaren Pieter en Yvonne Groenewoud bewonen sinds 1993 de woning naast de molen. In 2000 hebben zij een stichting opgericht om restauratie van de molen mogelijk te maken. Voor deze restauratie was een bedrag van circa €450.000 nodig. De verticale hoofdas, de zolders en het luiwerk (hijswerk) zaten er nog in. Wat vernieuwd of vervangen moest worden, waren onder meer de kop, de stelling (houten omloop) en het gevlucht. Ook het metselwerk moest worden opgeknapt. De restauratie is in 2008 gereed gekomen. Voor nadere informatie zie de site van Stichting De Oude Molen.

- Oudemolen heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de dijkboerderij op Stadsedijk 117.

- In brocante- en curiosazaak De Prullenkast (Zuidlangeweg 3) is tevens een klein Poppenmuseum en Berenmuseum gevestigd. Gonny Herbonnet-Janzee verzamelt en maakt al vanaf ca. 1975 poppen, beren en poppenhuizen. Het betreft materialen vanaf het jaar 1935. Gratis toegang.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Ruigenhilfair (weekend in juni, op adres Zuidlangeweg 3) is een buitenfair boordevol producten van kunstenaars, hobbyisten, ambachtslieden en verzamelaars.

Reactie toevoegen