Oude-Tonge

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

oude tonge voorstraat 1909 [640x480].jpg

Oude-Tonge Voorstraat 1909

Oude-Tonge Voorstraat 1909

Oude-Tonge.JPG

Midden in Oude-Tonge.

Midden in Oude-Tonge.

Oude-Tonge (2).JPG

Aan de haven van Oude-Tonge.

Aan de haven van Oude-Tonge.

Oude-Tonge (3).JPG

Molen de Korenbloem in Oude-Tonge.

Molen de Korenbloem in Oude-Tonge.

Oude-Tonge (4).JPG

Dorpsgezicht met de Hervormde kerk in Oude-Tonge.

Dorpsgezicht met de Hervormde kerk in Oude-Tonge.

ZH gemeente Oude Tonge in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oude-Tonge in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oude-Tonge in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oude-Tonge

Terug naar boven

Status

- Oude-Tonge is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakee.

- Wapen van de voormalige gemeente Oude-Tonge.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Oude Tonge.

Spelling
Vroeger werd deze plaatsnaam (ook) zonder koppelteken geschreven, en sommigen schrijven dat nog altijd zo. Tegenwoordig is de officiële spelling van deze plaatsnaam echter mét koppelteken.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oude-Tonge ligt aan het water de Krammer en NO van de Grevelingendam. Verder ligt het dorp ZO van de dorpen Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Sommelsdijk, ZZW van het dorp Stad aan 't Haringvliet, W van de dorpen Achthuizen en Ooltgensplaat en NNO van het dorp Sint Philipsland. Centraal door het dorpsgebied loopt de N59.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 hebben de gemeente en het dorp Oude-Tonge 300 huizen met 2.263 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.900 huizen met ca. 4.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Oude-Tonge.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oude-Tonge heeft 7 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge.

- Molen De Korenbloem.

- Gevelstenen in Oude-Tonge.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "In de loop der jaren is Oranjevereniging Oude-Tonge uitgegroeid van alleen het organiseren van Koninginne-/Koningsdag naar een breed scala van activiteiten, zoals de Lichtjesparade, herdenkingen en de Avondvierdaagse. Wij zijn een sociale vereniging met veel actieve vrijwilligers en daar zijn we trots op!" Aldus de vereniging op haar site.

- Elke laatste zaterdag van januari organiseert de Oranjevereniging een Lichtjesparade (voorheen Lampionoptocht) door het dorp. Ouders/verzorgers, opa’s, oma’s, tantes, ooms en kinderen mogen verkleed komen. Degene die het leukste verkleed is wint een leuke prijs.

- Jaarlijks organiseert de Oranjevereniging op 1 februari in samenwerking met de gemeente de herdenking van de slachtoffers van de Watersnoodramp 1953. Oude-Tonge heeft het zwaarst geleden onder de Watersnoodramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari zijn hier 305 mensen om het leven gekomen, dat was bijna 10 procent van de bevolking.

- Koningsdag.

- Dodenherdenking op 4 mei.

- Wielerronde Oude-Tonge (op een zaterdag in mei). Op dezelfde dag is er ook een Jeugdronde.

- Pinkstermarkt met tevens goederen- en dienstenveiling, georganiseerd door de Hervormde kerk.

- Avondvierdaagse (juni).

- Tijdens de Vakantie Bijbel Club gaan kinderen met elkaar liedjes zingen, knutselen, en luisteren over de Bijbel en Jezus. Ook eten ze samen pannenkoeken.

- Halloween (eind oktober).

- TMZ ATB-wedstrijd (op een zaterdag in november, in 2018 voor de 4e keer).

- Ieder jaar zorgt Zwarte Pieten Vereniging Oude-Tonge voor een leuke intocht in het dorp. De leden van de vereniging zorgen iedere keer weer dat alles tot in de puntjes verzorgd is, en dat er een spetterend feest is in de Grutterswei.

- IJsclub Oude-Tonge zet zich sinds 1984 in om voor de inwoners dé plek in het dorp te creëren om gezellig samen te schaatsen en biedt een veilige plek aan kinderen om het schaatsen te leren. Buiten de vorstperiode is het terrein sinds mei 2017 in gebruik als Hondenspeelveld SkyBa. Dat is als volgt ontstaan: Dick en Coby zijn de gelukkige eigenaars van hun 2 lieve husky's Skye en Bandit en hun kleine rakkers Scott en Dico. Skye en Bandit kunnen niet los lopen. Ze hebben daarom het initiatief genomen om zelf een speelveld op te zetten in Oude-Tonge. Ze willen dit geluk niet voor zichzelf houden en hebben daarom de missie dat ze iedere hond dit gunnen. Daarbij willen ze ook een leuke ontmoetingsplaats voor iedereen aanbieden die het leuk vindt om gezellig te komen kijken. Volg hen op Facebook. Ze hebben regelmatig leuke acties en nieuwtjes.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Snuffelhoekje Oude-Tonge (Kerkstraat 1) heeft een regelmatig wisselend en breed assortiment tweedehands spullen in goede staat voor redelijke prijzen. Maandelijks kiezen ze goede doelen waar ze de opbrengsten aan doneren, zoals BACA (Bikers Against Child Abuse), Troostdekentje, Kanjerketting, KinderKankerFonds etc. Verder hebben ze sinds september 2017 ook een RC Outlet (RC betekent 'Radio Controlled' = op afstand bestuurbare schaalmodellen van auto's, vrachtwagens, boten e.d.). Bij RC Outlet kun je terecht voor reparatie, nieuwbouw, revisie en zelfs bouw in opdracht of gewoon voor een gezellig bakkie troost en beppen over de hobby. Kom gerust eens vrijblijvend buurten.

- Watersportvereniging Oude-Tonge is gelegen aan het Volkerak op Goeree-Overflakkee. Hun jachthaven heeft een eigen toegangskanaal met een diepgang van 2,10 m. Als je een keer met je jacht wilt komen buurten: altijd de rode betonningslijn aanhouden, de groene kant heeft ondiepten.

- Duikstek: De Plaat van Oude-Tonge ligt net buiten de haven van Bruinisse. Je duikt hier over de begroeide resten van het deels onder water verdwenen dorp Oude-Tonge. Er wordt hier vooral gedoken op de mosselstrengen die hier hangen. De hangculturen trekken veel leven aan en vormen een prachtig schouwspel met invallend zonlicht. Spring van de boot en duik over de glooiende bodem naar de begroeide stort. Vervolg je duik daarna in de richting van de mosselstrengen. Je ziet veel zeenaalden, kreeften, platvisjes, kompaskwallen, heremietkreeften en zeeappels.

- MTB-route Oude-Tonge.

- Nieuws van de winkeliers in Oude-Tonge. Ruim 35 winkels en andere bedrijven. Gratis parkeren.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Oude-Tonge door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oude-Tonge (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Oude-Tonge op Facebook.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsraad Oude-Tonge heeft ten doel het behartigen van de belangen van de inwoners van deze dorpskern. Zij doet dit o.a. door: een brug te vormen tussen inwoners en gemeente; het signaleren van ideeën, wensen en problemen van de bevolking; gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente; beleidsplannen van de gemeente te beoordelen en waar nodig daarop in te spreken. - Nieuws van de Dorpsraad op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Het Startblok biedt ook onderdak aan Kinderdagverblijf Kibeo. Dagelijks van 7.30 tot 18.00 uur geopend. Peutergroep voor 2- en 3-jarigen. Dankzij peuterstart goed voorbereid naar de basisschool. BSO voor en na schooltijd geopend. - Basisschool De Nobelaer.

- Jeugd: - Jeugdwerk Oude-Tonge organiseert 1 keer per maand een gezellige middag voor kinderen van groep 1 t/m 8, in het Infocentrum (Bernhardstraat 27). Op deze middagen worden onder andere spelletjes gespeeld, wordt er geknutseld, Bingo gespeeld etc. Alle kinderen zijn welkom, tegen een kleine vergoeding van €2,00 per keer per kind.

- Muziek: - De website van Fanfare-orkest Vooruit ligt er (d.d. 15-12-2017) hopelijk slechts tijdelijk uit?

- Sport: - De afkorting in de naam van Voetbalvereniging DBGC staat voor Don Bosco Grijsoord Combinatie. En die naam heeft er mee te maken dat de vereniging in 1957 is ontstaan uit een fusie tussen de Oude-Tongese voetbalclubs Don Bosco en Grijsoord. Een gedetailleerde beschrijving van de clubhistorie is te vinden op de pagina Geschiedenis. In iedere leeftijdscategorie heeft DBGC een of meer teams die aan de competities deelnemen. Daarnaast is er 'kaboutervoetbal', zodat ook kinderen die nog te jong zijn om in competitieverband uit te komen, alvast met het voetbalspelletje kunnen kennismaken. Vermeldenswaardig is ook het feit dat DBGC zowel bij de senioren, junioren als pupillen vrouwen-/meisjesteams heeft. DBGC is er voor voetballers met de ambitie om het hoogste te bereiken en ook voor degenen die het gewoon heerlijk vinden om gezellig een balletje te trappen met vrienden.

- Met 4 gravelbanen, een All Weatherbaan en een goede verdeling van het aantal leden over het aantal banen, is Tennisvereniging Het Westrak een vereniging waar leden vrijwel altijd terecht kunnen om gezellig en sportief een potje te tennissen, zonder dat je hoeft te wachten. - Bridgeclub Oude-Tonge. - Honk- en Softbalvereniging HSV The Islanders. - Sport- en Gymnastiekvereniging OKK. - Tafeltennisvereniging.

- Overige verenigingen: - Twirlvereniging Vivace uit Oude-Tonge omvat verschillende groepen. De jongste leden, vanaf 3 jaar, komen terecht in de opleidingsgroep. In deze groep leren ze op een speelse manier de basistechnieken van het twirlen. De leden met wat meer ervaring zitten in de C-groep, wat nu een preteen ensemble is. De wat oudere leden, van ongeveer 12 tot 17 jaar, zitten in de juniorengroep. Verder is er nog een seniorengroep, voor de oudste leden van de vereniging. Deze meiden hebben zich de afgelopen jaren steeds weten te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen.

- Zorg: - Huisartsenpraktijk Oude-Tonge.

- Welzijn: - Vrijwilligerswerk in Oude-Tonge. - Stichting ZIJN organiseert door het jaar heen allerlei activiteiten voor senioren.

- Dierenopvang: - Stichting Cavia verzorgt de opvang en herplaatsing van cavia's. Je kunt hier dus terecht als je een cavia wilt afstaan of als je er eentje wilt aanschaffen.

- Veiligheid: - Brandweer Oude-Tonge. - EHBO-vereniging.

- Weer: - Weerstation Meteo Oude-Tonge.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oude-Tonge alg.. - Doop-, trouw- en begraafregisters Oude-Tonge 1651-1812.

Reactie toevoegen