Ouddorp

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

ouddorp smousenhoek 1910 [640x480].jpg

Ouddorp Smousenhoek 1910

Ouddorp Smousenhoek 1910

DK 200906123832 Vuurtoren, Westhoofd.jpg

Ouddorp, vuurtoren Westhoofd in de duinen van Goeree

Ouddorp, vuurtoren Westhoofd in de duinen van Goeree

Ouddorp duinen strand (Kopie 1).jpeg

Ouddorp duinen strand

Ouddorp duinen strand

ZH gemeente Ouddorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ouddorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ouddorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ouddorp

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Center Parcs Port Zélande.

- Boek hier je bungalow op Landal Strand Resort Ouddorp Duin.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ouddorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ouddorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ouddorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ouddorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ouddorp is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Goedereede, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Ouddorp.

- Onder het dorp Ouddorp vallen ook de buurtschappen Klarebeek en Visschershoek. Vanouds viel ook de buurtschap Oostdijk onder Ouddorp, maar na de gemeentelijke herindeling van 1966 is deze buurtschap onder Goedereede komen te vallen (vermoedelijk omdat het daar dichter bij ligt).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1494 Oudorp, alias tOudelant, 1573 Outdorp.

Naamsverklaring
Samenstelling van dorp '(dochter)nederzetting' (vergelijk Geldrop) en oud 'oud', waarschijnlijk ter onderscheiding van een nieuwe vestiging elders, of anders naar analogie van 't Oudeland, de polder waarin het dorp gelegen was.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ouddorp ligt ZW van Goedereede, aan de N57, die van Ouddorp naar Schouwen-Duiveland loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Ouddorp 339 huizen met 2.602 inwoners, verdeeld in dorp Ouddorp en buurtschap Het Oudeland samen 257/1.951 (= huizen/inwoners) en de polders Oude Nieuwland 37/297, West-Nieuwland (= de huidige buurtschappen Klarebeek en Visschershoek) 16/123 en Oude Oostdijk (= de huidige buurtschap Oostdijk) 29/231.

- Tegenwoordig heeft Ouddorp ca. 2.400 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van Ouddorp, op de site van genealoog Willem van Dam.

- Het voormalige Raadhuis en Polderhuis te Ouddorp is tegenwoordig een museum voor de lokale cultuurhistorie: de ontwikkeling van het unieke Ouddorpse landschap, de natuur, lokale geschiedenis, dialect, klederdracht, bodemvondsten, flora en fauna. De jonge bezoeker kan deelnemen aan een puzzeltocht door het museum. Het monumentale pand met trapgevel en karakteristiek torentje dateert uit 1904 en is ontworpen door architect Tjeerd Kuipers in Nederlandse Renaissancestijl.

Brouwersdam
De Brouwersdam, die ZW van Ouddorp Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland verbindt, is in 1971 voltooid. Het is de laatste volledig gesloten dam die in het kader van de Deltawerken is aangelegd.  Door de afsluiting van de zeearm de Grevelingen middels deze dam, verdween de doorstroming vrijwel volledig uit het water, waardoor de natuurlijke processen ernstig zijn verstoord. Er wordt nu gedacht aan het creëren van een doorlaatopening van ongeveer 200 meter in de dam. Tegelijk kan daarin een energiecentrale worden gebouwd die gebruik maakt van het in- en uitstromende Noordzeewater. Het verschil tussen de hoogste en de laagste waterstand wordt waarschijnlijk zo’n 50 centimeter. Bij zwaar weer kan de doorlaatopening worden afgesloten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ouddorp heeft 19 rijksmonumenten.

- Molen De Zwaan.

- Molen De Hoop.

- Gevelstenen in Ouddorp.

- In Museum RTM Ouddorp vindt u trammaterieel van de voormalige Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Stoom- en dieseltractievoertuigen, teakhouten personenwagens, goederenmaterieel en gemoderniseerd materieel uit begin jaren vijftig. In de vakantieperiodes kun je een ritje maken met de stoom- en dieseltrams door de duinen van Ouddorp en langs de Brouwersdam naar Port Zelande.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Ouddorp heeft, met een lengte van liefst 18 kilometer, het langste strand van Nederland.

- In 2010 is een nieuw natuurgebied in de Preekhilpolder gerealiseerd. De herinrichting van de polder was een initiatief van Matthijs en Richtje Zeelenberg, die de voormalige landbouwgronden in bezit hebben en houden. Er is dan ook sprake van particulier natuurbeheer. Een klein deel van het nieuwe gebied is in eigendom bij de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

- De Hompelvoet is een voormalige getijdeplaat in de Grevelingen, Z van Ouddorp, die na de afsluiting van deze zeearm is veranderd in een fraai begroeid eiland. Ruim de helft van het eiland bestaat tegenwoordig uit open gebied met schrale en heischrale graslanden. Zeldzame soorten als Parnassia, Geelhartje, Slanke gentiaan, Maanvaren en de orchideeën Harlekijn, Groenknolorchis en Herfstschroeforchis vormen prachtige vegetaties. Door jaarrond begrazing van grote grazers en jaarlijks maaien van struweelopslag, houdt Staatsbosbeheer deze rijke natuur in stand. Met slechts enkele bekende vindplaatsen is de Herfstschroeforchis een zeer zeldzame orchideeënsoort in Nederland. Op Hompelvoet komt deze soort vanaf half augustus echter met tienduizenden tegelijk in bloei. In 2004 is de populatie met 300 bloeiende planten voor het eerst op Hompelvoet ontdekt. Uit tellingen blijkt dat het aantal Herfstschroeforchissen de afgelopen jaren hier explosief is toegenomen. De populatie is met zekerheid de grootste van Nederland en misschien wel van Europa.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ouddorp.

 

Reacties

(1)

Ben als geboren Ouddorper (lang geleden verhuisd) Opzoek naar een afbeelding van het wapen van Ouddorp .
Weten jullie waar ik dat kan vinden , of kunnen jullie mij een afbeelding toesturen.
Ben al enige tijd opzoek , maar heb alleen een afbeelding kunnen vinden van 2 x 2 centimeter.
In afwachting van uw reactie ,
Vriendelijke groet; Marinus Moerkerke

Red.:
Kijkt u eens hierboven bij het kopje Status: daar staat een link naar het gemeentewapen.

Reactie toevoegen