Ospel

Plaats
Dorp
Nederweert
Peelland
Limburg

Ospel

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ospel.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ospel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ospel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ospel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ospel is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Peelland, gemeente Nederweert.

- Voor de postadressen valt onder Ospel ook het NO van het dorp gelegen buurdorp Ospeldijk.

- Onder het dorp Ospel vallen ook de buurtschappen De Nieuwe Hoeven (deels), Horick, Horickheide, Klaarstraat, Kreijel (grotendeels), Nieuw- en Winnerstraat (deels) en Waatskamp.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
D'Oospel.

Naamsverklaring
De naam zou afkomstig zijn van 'Ossepeel' (dialect: Oosepieël), omdat de turf uit de Peel vaak met ossenwagens werd vervoerd.

Terug naar boven

Ligging

Ospel ligt NO van Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ospel 34 huizen met 176 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.400 inwoners. Het postcodegebied heeft ca. 4.100 inwoners omdat daar, zoals bij Status reeds gemeld, ook het buurdorp Ospeldijk onder valt. Ca. 75 procent van de huizen in het dorp zijn koopwoningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ospel heeft zijn ontstaan te danken aan de veenexploitatie. Het is gelegen op hoge, zanderige grond, die als een schiereiland in de enorme Peelmoerassen uitstak. De parochie in het dorp is in 1864 gesticht.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kunt u terecht op de volgende sites:

- Pagina met tientallen artikelen uit het verleden van Ospel op de lokale dorpssite.

- Op dezelfde site kunt u het boek over 100 jaar Parochie Ospel 1864-1964 (112 pag.) online lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

(de hierna vermelde 3 bezienswaardigheden zijn alle rijksmonumenten)
- De neogotische RK kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen dateert uit 1867 en is ontworpen door P.J.H. Cuypers.

- Beltmolen De Korenbloem uit 1870 is in 1990 geheel gerestaureerd.

- Wegkapel (Klaarstraatzijweg 1) uit 1907, in neoromaanse stijl, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer ligt in het dorp Ospeldijk (en niet in Ospel, wat het postcodeboek u wil doen geloven). Het is een ideaal startpunt voor uw tochten door Nationaal Landschap De Groote Peel.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Ospel.

- Dorpsraad Ospel.

Reacties

(1)

Volgens de ambtenaar j ah van de Boel van de gemeente is Ospeldijk geen plaats er staan borden Ospeldijk maar deze dienen volgens de ambtenaar dat men een bebouwde kom in rijdt.
Als je in Ospeldijk woont dan woon je in Nederweert volgens de geleerde ambtenaar. Dus wij wonen in Nederland zonder dat we in een woonplaats wonen.
Leve de gemeente.

Red.:
Even wat noodzakelijke nuances: Gemeente en/of PTT hebben er in 1978 voor gekozen (wat mij betreft onterecht, maar krijg dat later nog maar eens rechtgebreid) om het dorp Ospeldijk geen eigen postcode en postale plaatsnaam toe te kennen, waardoor het voor de postadressen zogenaamd 'in' de plaats Ospel ligt (en niet 'in' de plááts Nederweert, maar in de geméénte Nederweert). Daarmee is het formeel in de zin van het postcodeboek en de gemeentelijke basisregistratie BAG geen 'woonplaats'. Praktisch gezien is het dat natuurlijk wél. Juridisch heeft de gemeente gelijk dat de naam van een bebouwde kom niet per se een formele woonplaats met die naam hoeft aan te duiden. De formele woonplaatsnaam van Ospeldijk is dus Ospel, de praktische woonplaats is natuurlijk gewoon Ospeldijk. Wij lichten dat ook toe op http://www.plaatsengids.nl/ospeldijk Het blijft natuurlijk een ingewikkelde kwestie en een bron van misverstanden. Wij hebben Ospeldijk daarom ook op onze Rode Lijst geplaatst, omdat het natuurlijk curieus is dat de plaats(naam) 'formeel niet bestaat': https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/rode-lijst-van-bedreigde-plaatsen...

Reactie toevoegen