Oranje

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

oranje aardappelmeelfabriek 1915 [640x480].jpg

Oranje aardappelmeelfabriek 1915

Oranje aardappelmeelfabriek 1915

Oranje

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oranje.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oranje.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oranje.

Terug naar boven

Status

Oranje is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Oranjenaar.

Oudere vermeldingen
1936 Oranje.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan het in 1858 als veenkanaal geopende westelijk gedeelte van het Oranjekanaal. Vergelijk Oranjedorp.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oranje ligt NW van Beilen, ZO van Smilde, aan het Oranjekanaal en de daaraan gelegen weg Oranje.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Oranje heeft ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De voormalige Coöperatieve Aardappelmeelfabriek alhier is opgericht in 1913. Gesloten in 1980. Sinds 1919 aangesloten bij AVEBE. De fabriek en de bijbehorende huizen kregen de naam Oranje. In 1945 is de fabriek bij de bevrijding door de Canadezen zwaar beschadigd. In 1949 heropend met ca. 135 werknemers. De fabriek was vaak koploper bij technische ontwikkelingen. Tegenwoordig attractiepark (zie verder hierna bij Landschap etc.).

In 1942 was er een joods werkkamp in Oranje.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De voormalige aardappelmeelfabriek van AVEBE is in 1985 gekocht door ondernemer Hennie van der Most en omgevormd tot attractiepark Speelstad Oranje, voor gezinnen met kinderen tot ca. 10 jaar.

- Van 2010 t/m 2012 is het Landschapsprogramma Oranjekanaal-West uitgevoerd. In dit project is samen met bewoners van de dorpen Oranje, Hijken en Hooghalen, de regionale identiteit van het landschap versterkt door het herstel en de ontwikkeling van streekeigen elementen op het gebied van groen, cultuurhistorie en recreatie. Onderdelen binnen het project zijn onder andere: opknappen van erven, graven van poelen, plaatsen van houten landhekken, picknickbankjes en aanlegsteigers ten behoeve van de landschapsbeleving. Maar ook het realiseren van dorpsommetjes, een ruiterroute, planten van wegbeplanting en plaatsen van informatiepanelen maken onderdeel uit van het project. Ten grondslag aan dit landschapsprogramma liggen de drie dorpsvisies van de desbetreffende dorpen. De groenelementen uit de dorpsvisies zijn gecombineerd met onderdelen uit het gemeentelijke groenbeleidsplan en landschapsbeleidsplan. Daarnaast zijn ook de recreatieve en cultuurhistorische onderdelen uit de dorpsvisies in het project opgenomen. Met de uitvoering van dit project is invulling gegeven aan een aantal wensen vanuit de dorpsbewoners zelf. (bron: Provincie Drenthe)

Terug naar boven

Overnachten

- Vakantiehuizen in de omgeving van Oranje.

Reactie toevoegen