Oppenhuizen

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

oppenhuizen_collage.jpg

Oppenhuizen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oppenhuizen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oppenhuizen (2).jpg

Oppenhuizen

Oppenhuizen

Oppenhuizen (3).JPG

Dorpsgezicht Oppenhuizen, met kerk

Dorpsgezicht Oppenhuizen, met kerk

Oppenhuizen.JPG

Aan de kerk van Oppenhuizen

Aan de kerk van Oppenhuizen

Openhuizen.JPG

Kop-hals-rompboerderij in Oppenhuizen

Kop-hals-rompboerderij in Oppenhuizen

Opeenhuizen.JPG

Nog maar een plaatje van Oppenhuizen, omdat het er zo mooi is

Nog maar een plaatje van Oppenhuizen, omdat het er zo mooi is

Oppenhuizen

Terug naar boven

Status

- Oppenhuizen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- Oppenhuizen is in de praktijk een tweelingdorp samen met buurdorp Uitwellingerga. Formeel zijn het nog wel apart dorpen met ieder hun eigen postcode, postale plaatsnaam en plaatsnaamborden. Gezamenlijk betitelen zij zich ook wel, als variant op hun Friese namen (resp. Toppenhuzen en Twellingea) als 'Top & Twel'.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Toppenhuzen.

Oudere vermeldingen
1328 Opmanhusen, 1491 Opmanhwsum, Opmannahwsum, 1505 Oppenhuysim.

Naamsverklaring
De oudste vormen wijzen op de betekenis 'huizen van de hoger wonende lieden'. De T- in de Friese variant kan worden verklaard uit een aangegroeid voorzetsel to, vergelijk Tinallinge en Tolbert.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oppenhuizen ligt direct ZO van de stad Sneek. De dorpskern grenst in het Z aan de A7 en is aaneengroeid met het ZO buurdorp Uitwellingerga.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oppenhuizen 51 huizen met 354 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met bijna 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is een vergunning verstrekt aan de firma Vermilion voor gaswinning nabij Oppenhuizen. Er waren veel bezwaren ingediend, gebaseerd op de second opinion die ir. Adriaan Houtenbos heeft uitgevoerd. Daarin stelt de wetenschapper dat de bodemdaling waarschijnlijk aanzienlijk meer zal zijn dan de maximaal 2 centimeter die Vermilion voorspelt. Ook meent hij dat de kans op aardbevingen in de regio zal toenemen. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en TNO achten de prognoses van Houtenbos echter niet aannemelijk. Minister Kamp gaat daarin mee. SodM en TNO verwijzen naar vergelijkbare velden bij Blesdijke en Oldelamer, waar van bodemdaling nagenoeg geen sprake is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oppenhuizen heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de Johanneskerk, de voormalige pastorie uit 1866 op Tsjerkebuorren 43, de molen, en huize GeaSicht uit 1874 op Sjaerdawei 44.

- Geeuwpoldermolen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Superrr Oppenhuizen is een buurtsuper met bewust 3 r'en in de naam. Die staan namelijk voor retail, reïntegratie en relatie met het dorp. Als onderdeel van Support & Co werken zij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Support & Co is een supermarktorganisatie met oog voor kwaliteit en aandacht voor mensen. Het assortiment bestaat o.a. uit: Dagvers brood en koeken van Breimer's bakkerij; Iedere dag verse croissants en broodjes uit eigen oven; Verse groenten & fruit van Smeding en HessingSupervers; Aardappelen van Greydanus; Vers vlees, vleeswaren en zuivel; Zelfzorggeneesmiddelen; Huishoudproducten van Sorbo; Bloemen en planten van Andreanum uit Grou; Diverse cadeaupakketten; Kruidenierswaren; Post NL servicepunt met cadeaubonnen, beltegoedkaarten, brief- en pakketservice; Stomerijservice; ING servicepunt.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oppenhuizen en buurdorp Uitwellingerga.

- Nieuws: - Nieuws uit Oppenhuizen en Uitwellingerga op Facebook.

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC It Harspit is dé ontmoetingsplek voor de tweelingdorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga. Naast deze functie als dorpshuis biedt It Harspit ruimte aan verenigingen om er hun sport te beoefenen. Ook heeft It Harspit alle moderne faciliteiten in huis om je vergadering en/of cursus tot een succes te maken.

- Onderwijs: - Basisschool It Harspit.

- Sport: - Volleybalvereniging Top en Twel heeft verschillende dames- en jeugdteams die op verschillende niveaus meedoen aan de competities in de nabije omgeving. Ze nodigen iedereen vrijblijvend uit om eens te komen ervaren wat volleybal is. Met opslaan, verdedigen middels een goede passing, het opzetten van de bal om het daarna de tegenpartij lastig te maken met een goed getimede smash. Aan de hand van talent, leeftijd enzovoort zal plaatsing in een geschikt team plaatsvinden. - Voetbalvereniging v.v. TOP '63.

- Tennisvereniging TC Oppenhuizen is opgericht in 1984 en heeft ca. 90 leden. Zowel beginners als gevorderden, jong en ouder kunnen een geheel eigen invulling geven aan hoe zij gebruik maken van hun lidmaatschap. Er is voor iedereen een passend programma: Vrij spelen/recreatief; Toss avonden; Ledencompetitie (4-tallen); KNLTB-competitie; Ledentoernooi eens per maand; Lessen. Er is een knusse kantine waar je andere clubgenoten kunt ontmoeten. Op het overdekte terras hebben ze een houtkachel en terrasverwarming waar je uitzicht hebt op de twee gravelbanen. Om de club toegankelijk en de contributie laag te houden zijn ze afhankelijk van de vrijwilligers. Elke week weer zetten mensen zich belangeloos in voor de club, van baancommissie tot toernooicommissie en van kantinecommissie tot jeugdcommissie. Ze zijn er trots op dat ze dit met elkaar in stand kunnen houden en op deze manier mensen sportief, gezellig en ongedwongen tennis kunnen aanbieden.

- Zorg en welzijn: - De begin 2018 van start gegane Beleef Dagbesteding is een kleinschalige dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen, die vanwege beginnende of gevorderde dementie, al dan niet in combinatie met een fysieke of sociale reden, extra begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oppenhuizen.

Reactie toevoegen