Opheusden

Plaats
Dorp
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

opheusden parallelweg [640x480].jpg

Opheusden Parallelweg

Opheusden Parallelweg

GL kadastrale gemeente Opheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Opheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Opheusden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Opheusden

Terug naar boven

Status

- Opheusden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. T/m 2001 gemeente Kesteren.

- Onder het dorp Opheusden valt ook een deel van de buurtschap Lakemond.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Opheusden ligt aan de Z oever van de rivier de Rijn en ligt O van het dorp Kesteren, ZO van de stad Rhenen, ZW van de stad Wageningen en het dorp Randwijk, W van het dorp Zetten en NW van het dorp Dodewaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Opheusden 218 huizen met 1.276 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 2.400 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Opheusden e.a. wetenswaardigheden over dit dorp (even naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp bent, of zoeken op deze naam met ctrl-f).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Opheusden heeft 3 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Opheusden.

- Aan de Kerklaan 1 staat de kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland uit 1951 (tot 1956 Gereformeerde Gemeente Synodaal). Aanvankelijk met 1.700 zitplaatsen, in 2000 uitgebreid tot 2.600 zitplaatsen en in 2008 uitgebreid tot 2.850 zitplaatsen, waarmee de kerk qua zitplaatsen de grootste is van Nederland.

- De Gereformeerde Gemeente heeft aan de Reigerstraat 11 van 1971 tot 2014 een kerk gehad met 1.550 zitplaatsen. Deze werd kennelijk te klein, want deze kerk is afgebroken, op dezelfde plek is in 2015 een nieuwe kerk gebouwd met 1.900 zitplaatsen. Deze kerk komt daarmee in de top-20 van kerken met de meeste zitplaatsen in Nederland.

- Kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente (Hamstraat 2).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Opheusden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Het Palet. - Rehobothschool. - De Hervormde School. - Eben-Haëzerschool.

- Sport: - Sportclub Door Fusie Sterk (sv DFS) afdeling voetbal is opgericht in 2001 en ontstaan uit een fusie tussen de toenmalige verenigingen v.v. Opheusden en a.s.v. Sparta’57. Het vlaggenschip van de voetbalafdeling komt uit in Hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal. Het streven is om zo veel als mogelijk met eigen talenten op dit niveau te blijven acteren. Uiteraard wordt ook de jeugd niet vergeten. Er wordt door vele vrijwilligers, trainers en ouders veel energie en tijd in de jeugdafdeling gestoken met als doel de kinderen een goede opleiding en een veilige sportomgeving aan te bieden. - sv DFS Vrouwen 1. - sv DFS afdeling Gym.

- Veiligheid: - Brandweer Opheusden.

Reactie toevoegen