Op den Hering

Plaats
Buurtschap
Onderbanken
HeuvellandParkstad
Limburg

Op den Hering

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Op den Hering.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Op den Hering.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Op den Hering.

Terug naar boven

Status

- Op den Hering is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Onderbanken. T/m 1981 gemeente Schinveld.

- De buurtschap Op den Hering valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schinveld.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Op d’n Hiering.

Alternatieve naam
Wordt ook Heringsbosch genoemd, naar de weg en het bos waaraan het is gelegen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Op den Hering ligt NO van Schinveld, rond de weg Heringsbosch, tegen de Duitse grens, tegenover Stahe, rond grenspaal 266. De Heringsweg loopt van Schinveld naar Op den Hering.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Op den Hering omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De weg vanaf grenspaal 266 richting zuiden vormt hier de grens tussen Duitsland en Nederland. Aan de westzijde (Nederlandse zijde) heet de weg Heringsbosch, aan de oostzijde (Duitse zijde) heet de weg An der Venne. Als je vanaf dit punt naar het zuiden rijdt, zie je dus aan de linkerkant Duitse plaatsnaam- en verkeersborden, en Nederlandse aan de rechterzijde van de weg. Een bijzondere gewaarwording! De Heringsweg is overigens niet per auto of motor toegankelijk, de weg Heringsbosch wel (vanuit Brunssum).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Verscholen in de bossen ligt aan de Heringsweg 5a, bij de splitsing met de Koeweg, Openluchtmuseum Nonke Buusjke, gevestigd in een oude vakwerkboerderij. Hier wordt nog geleefd en gewerkt alsof er nooit een industriële revolutie heeft plaatsgevonden. De vlaai wordt op houtvuur gebakken, Limburgser kan het niet.

't Buusjke is opgetrokken uit authentieke materialen die eeuwen terug gebruiksgoed waren. Het is bedoeld als 'een plek om even na te denken'. In de notariële acte uit ca. 1980 staat als doelstelling omschreven: "De instandhouding van het bosperceel met daarop de bebouwing alsmede instandhouding van het Nonke Buusjke, van de landelijke levenswijze en de oude cultuur van het dorp Schinveld."

Grondlegger en stuwende kracht van 't Buusjke was de in 2001 overleden Thei Berkers. Berkers leefde op het terrein van 't Nonke Buusjke in de Schinveldse bossen. Hij wilde een natuurlijke, traditionele leefwijze promoten. Het massale van de huidige samenleving stond hem tegen. Samen met anderen bouwde hij in 40 jaar tijd panden in de oude stijl op. Enkele waren in Schinveld afgebroken en op het terrein opnieuw neergezet. Daarbinnen zijn allerlei oude ambachten uitgebeeld met de apparaten die vroeger gebruikt werden. Het geheel ademt een sfeer van rust en ongedwongenheid. De frisse boslucht en stilte overheersen. De toegang kost slechts €2,00 v/a 7 jaar.

- In de buurtschap Op den Hering vind je een monumentje met het opschrift 'Grenztreffen Heringsbosch-Niederbusch 5-9-1999'. Niederbusch is de buurtschap die aan de Duitse kant van de grens ligt. Het monument is een aandenken aan de samenkomst op deze symbolische plek, van de gemeenten aan beide zijden van de grens. Het treffen had te maken met het openstellen van de Europese grenzen en de grensoverschrijdende samenwerking.

 

Reactie toevoegen