Op den Hering

Plaats
Buurtschap
Onderbanken
Heuvelland Parkstad
Limburg

Op den Hering

Terug naar boven

Status

- Op den Hering is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Onderbanken. T/m 1981 gemeente Schinveld.

- Buurtschap Op den Hering valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schinveld.

- Buurtschap Op den Hering heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Op d’n Hiering.

Alternatieve naam
Wordt ook Heringsbosch genoemd, naar de weg en het bos waaraan het is gelegen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Op den Hering ligt NO van het dorp Schinveld, rond de weg Heringsbosch, tegen de Duitse grens, tegenover de plaats Niederbusch, rond grenspaal 266. De Heringsweg loopt van Schinveld naar de buurtschap. De buurtschap ligt zeer geïsoleerd ten opzichte van de rest van de gemeente en wordt van Schinveld gescheiden door de Schinveldse Bossen. De buurtschap ligt verder Z van de Duitse plaats Stahe, WNW van de Duitse plaats Geilenkirchen, NW van Airbase Geilenkirchen in Duitsland, NO van de stad Brunssum, O van het dorp Jabeek en OZO van de Duitse plaats Gangelt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Op den Hering omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De weg vanaf grenspaal 266 in buurtschap Op den Hering richting zuiden vormt hier de grens tussen Duitsland en Nederland. Aan de westzijde (Nederlandse zijde) heet de weg Heringsbosch, aan de oostzijde (Duitse zijde) heet de weg An der Venne. Als je vanaf dit punt naar het zuiden rijdt, zie je dus aan de linkerkant Duitse plaatsnaam- en verkeersborden, en Nederlandse aan de rechterzijde van de weg. Een bijzondere gewaarwording! De Heringsweg is overigens niet per auto of motor toegankelijk (tenzij als bestemmingsverkeer), de weg Heringsbosch wel (alleen vanuit Brunssum).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- W van buurtschap Op den Hering ligt verscholen midden in de Schinveldse Bossen, op Heringsweg 5a, bij de splitsing met de Koeweg, Openluchtmuseum Nonke Buusjke, gevestigd in een oude vakwerkboerderij. Hier wordt nog geleefd en gewerkt alsof er nooit een industriële revolutie heeft plaatsgevonden. De vlaai wordt op houtvuur gebakken, Limburgser kan het niet.

't Buusjke is opgetrokken uit authentieke materialen die eeuwen terug gebruiksgoed waren. Het is bedoeld als 'een plek om even na te denken'. In de notariële akte uit ca. 1980 staat als doelstelling omschreven: "De instandhouding van het bosperceel met daarop de bebouwing alsmede instandhouding van het Nonke Buusjke, van de landelijke levenswijze en de oude cultuur van het dorp Schinveld."

Grondlegger en stuwende kracht van 't Buusjke was de in 2001 overleden Thei Berkers. Berkers leefde op het terrein van 't Nonke Buusjke in de Schinveldse bossen. Hij wilde een natuurlijke, traditionele leefwijze promoten. Het massale van de huidige samenleving stond hem tegen. Samen met anderen bouwde hij in 40 jaar tijd panden in de oude stijl op. Enkele zijn in Schinveld afgebroken en op het terrein opnieuw neergezet. Daarbinnen zijn allerlei oude ambachten uitgebeeld met de apparaten die vroeger gebruikt werden. Het geheel ademt een sfeer van rust en ongedwongenheid. De frisse boslucht en stilte overheersen. De toegang kost slechts €2,00 v/a 7 jaar, en drankjes en vlaai kosten maar €1,50. Je kunt hier dus voor een zeer bescheiden bedrag een leuk en leerzaam middagje uit. Geopend van april tot en met oktober, iedere zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Vrijwilliger worden bij Nonke Buusjke, iets voor jou? "Veel handen maken licht werk. Dat is zeker van toepassing op Nonke Buusjke. Nonke Buusjke heeft thans ca. 60 vrijwilligers, over het algemeen 55 plussers, waar we erg blij mee zijn.
We zouden het leuk vinden als zich ook eens wat jongere mensen op zouden geven als vrijwilliger bij Nonke Buusjke. Er komen ook steeds jongere bezoekers naar ons museumdorp. Nonke Buusjke is voor en van alle leeftijden. Natuurlijk begrijpen we dat je wellicht de zondagen voor andere zaken wilt vrijhouden, maar je kunt als vrijwilliger ook met andere bezigheden aan de slag. Misschien vind je het leuk om websitebeheerder te worden, de Facebookpagina te beheren, workshops te organiseren, Buusjgeluiden te organiseren of groepsbezoeken te regelen. Natuurlijk blijven ook 55-plussers van harte welkom."

- In de buurtschap Op den Hering vind je een monumentje met het opschrift 'Grenztreffen Heringsbosch-Niederbusch 5-9-1999'. Niederbusch is de buurtschap die aan de Duitse kant van de grens ligt. Het monument is een aandenken aan de samenkomst op deze symbolische plek, van de gemeenten aan beide zijden van de grens. Het treffen had te maken met het openstellen van de Europese grenzen en de grensoverschrijdende samenwerking.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Onder de titel 'Buusjgeluiden' kun je jaarlijks vanaf november gedurende enkele zondagen in Nonke Buusjke genieten van een gevarieerde programma met akoestische muziek.

Reactie toevoegen