Heringsbosch

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

heringsbosch_straatnaambord.jpg

Heringsbosch is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, en daarbinnen in de regio Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Schinveld. In 1982 over naar gemeente Onderbanken, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen. (©Google)

Heringsbosch is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, en daarbinnen in de regio Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Schinveld. In 1982 over naar gemeente Onderbanken, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen. (©Google)

Heringsbosch

Terug naar boven

Status

- Heringsbosch is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, en daarbinnen in de regio Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Schinveld. In 1982 over naar gemeente Onderbanken, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Heringsbosch valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schinveld.

- De buurtschap Heringsbosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je ter plekke alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Op d’n Hiering.

Oudere vermeldingen
1847 gebouw: den Hering, 1866 Hering. Op kaarten wordt de buurtschap Op den Hering genoemd, maar uit recente krantenartikelen begrijpen wij dat de straatnaam Heringsbosch tegenwoordig ook de meest gangbare benaming is als naam voor de buurtschap (het is overigens in ons land ook gebruikelijk dat bij kleine buurtschappen de plaatsnaam en de straatnaam gelijk aan elkaar zijn), dus houden ook wij die benaming aan.

Naamsverklaring
"Het gebruik van het lidwoord en het voorzetsel op wijzen in de richting van een afleiding met het suffix -ing- van haar 'zandige rug'."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heringsbosch ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Schinveld, tegen de Duitse grens, tegenover de Duitse plaats Niederbusch, rond grenspaal 266. De Heringsweg loopt van Schinveld naar de buurtschap. De buurtschap ligt zeer geïsoleerd ten opzichte van de rest van de gemeente en wordt van Schinveld gescheiden door de Schinveldse Bossen. De buurtschap ligt verder Z van de Duitse plaats Stahe, WNW van de Duitse plaats Geilenkirchen, NW van Airbase Geilenkirchen in Duitsland, NO van de stad Brunssum, O van het dorp Jabeek en OZO van de Duitse plaats Gangelt.

De weg vanaf grenspaal 266 richting zuiden vormt hier de grens tussen Duitsland en Nederland. Aan de westzijde (Nederlandse zijde) heet de weg Heringsbosch, aan de oostzijde (Duitse zijde) heet de weg An der Venne. Als je vanaf dit punt naar het zuiden rijdt, zie je dus aan de linkerkant Duitse plaatsnaam- en verkeersborden, en Nederlandse aan de rechterzijde van de weg. Een bijzondere gewaarwording! De Heringsweg tussen de buurtschap en het dorp Schinveld, door de Schinveldse Bossen, is overigens niet per auto of motor toegankelijk (tenzij als bestemmingsverkeer), de weg Heringsbosch wel (vanuit Nederland alleen bereikbaar van de kant van Brunssum).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Heringsbosch omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Café-restaurant op nr. 5 in 2014 afgebrand
"Een grote brand heeft café-restaurant Im Heidestubel op Heringsbosch 5 in Schinveld verwoest. Het vuur werd in de nacht van maandag op dinsdag tegen twee uur ontdekt. Het pand stond al een tijdje leeg. Onduidelijk is nog of de brand is aangestoken." Aldus de Limburger d.d. 1-7-2014.

In 2015 heeft mevr. I. Gijzen uit Munstergeleen kennelijk plannen voor herbouw van het café-restaurant, want wij vinden op het internet het volgende plan van haar: "Bedrijfsconcept: Café-restaurant Im Heidestubel op Heringsbosch 5 in Schinveld ademt de sfeer van een landelijke Oostenrijkse Gaststätte, met een knipoog naar grootmoeders tijd. Het concept is gericht op een unieke symbiose van restaurant en natuur, waarbij deze “beleving” centraal staat. Het Heidenatuurpark is een uniek natuurgebied van 2100 hectare. Het park is samen met de Brunssummerheide, Natuurpark Roode Beek / Rodebach en Tevenerheide onderdeel van de ecologische hoofdstructuur in Zuid-Limburg. Door herstel van de ecologische verbinding tussen Brunssummerheide en Tevenerheide - via Schutterspark naar de Schinveldse bossen – en het vrij laten meanderen van de Rode Beek (door ontkluizing) ontstaat hier een van de grotere natuurparken in Nederland. Het Heidenatuurpark biedt een grote verscheidenheid aan natuur. Genieten van glooiende heidevelden, afgewisseld door uitgestrekte bossen met meanderende beken.

Im Heidestubel in buurtschap Heringsbosch is volledig ingepast in de goudgroene natuur en ligt direct aan de Duitse grens. In samenwerking met Natuurmonumenten komt er aan de oostzijde van dit natuurgebied een hoofdingang. Bij Im Heidestubel en op eigen terrein worden 25 parkeerplaatsen gerealiseerd, voor de bezoekers van het Heidenatuurpark en van Natuurmonumenten. In het eiken-beukenbos en rondom Im Heidestubel groeit de wilde kamperfoelie; de voedselplant van de kleine ijsvogelvlinder. Wij willen onze (grote en kleine) gasten op een educatieve manier kennis laten maken met deze mooie vlinder in samenwerking met de vlindervereniging. Wandelaars, ruiters, fietsers en mountainbikers zijn een doelgroep die hobby en natuur graag combineren. Niet alleen deze doelgroep maar ook toeristen en mensen uit de omgeving kunnen genieten van onze ambiance.

Café-restaurant Im Heidestubel in Heringsbosch is bedoeld om te werken, ontmoeten, spelen, loungen, genieten, uitrusten, eten en drinken. De keuken is van 's ochtends 10:00 uur tot 's avonds 20:00 uur geopend. Onze gerechten zijn huisgemaakt, we gebruiken hierbij voornamelijk biologische en ambachtelijke producten en natuurvlees uit de directe omgeving. Met een uniek concept van vers gebrande koffie, zelfgebakken appeltaart, speciaalbiertjes en een maaltijd uit grootmoeders keuken is het in ieder jaargetijde op bijzondere wijze genieten. Zomers buiten op het zonneterras, in de koude wintermaanden aan de open haard die de bezoeker na een lange boswandeling opwarmt.

Met mindervalide gasten is rekening gehouden door uitstekende facilitaire voorzieningen voor deze doelgroep. Een bezoek aan Im Heidestubel in Heringsbosch mag worden gezien als een beleving met vele verrassende elementen, waarvan we er enkele noemen: Restaurant: authentieke, Oostenrijkse sfeer, uitsluitend gebouwd van natuurlijke materialen, grote open haard, gezellige zithoeken. Natuurspeelweide: hier kunnen de kinderen spelen op speeltoestellen van natuurlijke materialen. Speelkelder: met een eigen ingang en veel daglicht kunnen kinderen hier bij slecht weer spelen of zich educatief vermaken. Speelschuur: vanuit het restaurant kunnen de kinderen via een kabouterdeur naar de speelschuur, vol met hooi. Wandel en fietsroutes vanuit Im Heidestubel. E-bikes: verhuur- en oplaadpunten. Verkoop van wildernisvlees uit de Schinveldse bossen (Foundation for RestoringEuropean Ecosystems).

Samenwerking met natuurmonumenten en vlindervereniging (gesprekken over invulling van de samenwerking gaan plaatsvinden). In samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NVB) en een imker uit de omgeving willen we aandacht geven aan het belang van honingbijen voor onze samenleving. Kinderen kunnen spelenderwijs leren hoe belangrijk deze diertjes zijn voor het behoud van onze natuur. De honing met ons eigen etiket verkopen we in onze zaak." Dat de plannen serieus waren en geen luchtkasteel, blijkt o.a. uit het feit dat mevr. Gijzen in maart 2015 een verkennend bodemonderzoek heeft laten doen en dat in mei 2015 een ruimtelijke onderbouwing t.b.v. de beoogde omgevingsvergunning is opgesteld. Toch zijn de plannen helaas kennelijk niet doorgegaan, want wij kunnen er geen recentere gegevens van vinden dan het gelinkte rapport en het adres Heringsbosch 5 is inmiddels opgeheven, dus ook dat doet vrezen dat het van herbouw niet meer gaat komen.

Verbouwing en herbestemming voormalig café op nrs. 11-12
"Het complex op Heringsbosch 11-12 betreft een voormalig café, met bedrijfswoning, twee appartementen op de 1e verdieping en 6 motelkamers gelegen in hetzelfde pand. Het pand word sinds 2008 niet meer voor horecadoeleinden gebruikt. Pogingen om het pand te verkopen of te verhuren zijn op niets uitgelopen. Om de negatieve impasse te doorbreken heeft de gemeente Onderbanken het verzoek gekregen om het pand te verbouwen met als hoofddoel wonen. De gemeente heeft op dit voorstel positief gereageerd en in principe haar medewerking toegezegd om te komen tot een bestemmingswijziging ter plaatse.

Het planvoornemen bestaat om de beschikbare ruimte her in te richten tot 4 appartementen en 6 vakantieappartementen. Het voormalige café en een gedeelte van de bedrijfswoning wordt omgevormd tot twee appartementen op de begane grond. De ruimte ter plaatse van de twee appartementen op de 1e verdieping verandert niet. Bij het huidige gebruik van het café zijn ook aan de achterzijde 6 motelkamers gelegen. Deze motelkamers worden omgezet naar vakantieappartementen. Het planvoornemen voorziet alleen in een herindeling van de bestaande bebouwing. Wijzigingen aan de omvang van de bebouwing zijn niet voorzien." Aldus een citaat uit het in verband hiermee opgestelde Bestemmingsplan (2010).

En nog een opknapper
De halfvrijstaande woning op nr. 13a, met een woonoppervlak van 171 m2 en een inhoud van 500 m3, heeft in 2021 te koop gestaan voor slechts € 239.000,- maar er moest dan ook het nodige aan gebeuren, getuige de beschrijving van de makelaar: "Volledige opknapper! Iets voor iemand die echt landelijk wil gaan wonen! Je kan het maken zoals je zelf wilt! Een echte uitdaging! Halfvrijstaand woonhuis met garage en tuin. Gelegen in Schinveld ligt deze karakteristieke en ruime woning aan de Heringsbosch. De woning heeft een woonoppervlakte van 171 m2 en bevindt zich op een ruim perceel met een oppervlakte van 695 m2. De woning is gebouwd in 1940. Verder is het een betrekkelijk rustige buurt gekeken naar de bevolkingsdichtheid. Daarnaast is de dichtstbijzijnde uitvalsweg in de nabije omgeving op slechts 8 minuten rijden. Grote, nette tuin. Pand is recent nog voorzien van kunststoffen kozijnen met dubbel glas. Pand is een opknapper maar zeer landelijk gelegen."

Zorgboerderij c.s.: toch maar niet
In 2018 heeft een initiatiefnemer een plan bij de gemeente ingediend voor de realisatie van een zorgboerderij met B&B en horeca op een tot dan onbebouwd perceel, dat in het plan het adres Heringsbosch 7b was toegekend. Na de nodige bezwaren van omwonenden, en besprekingen in het college en de gemeenteraad, heeft de laatste in maart 2021 besloten geen verklaring van geen bedenkingen af te geven, waarmee het plan niet doorgaat. De gemeente heeft overigens aangegeven dat een zorgboerderij op deze locatie wellicht wel tot de mogelijkheden behoort, alleen niet met de omvang en de mate van bedrijvigheid zoals de initiatiefnemer voor ogen had. Alle in dit kader relevante documenten vind je hier (zie punt 6.3 onder de link)..

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Grenspalen
Grenspaalliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want op die paar km langs deze weg staan er nogal wat: "Grenspaal 260 ligt aan de Waubacherweg begraven onder een aarden wal bij een voormalige zandafgraving. Van hieruit is paal 261 te vinden door de bosrand te volgen in noordoostelijke richting tot aan een droge slootbedding. Grenspaal 262 is vanuit de andere kant via grenspaal 263, aan de Heringsbosch, te vinden door een stukje tussen een akker en een bos naar het zuidoosten te lopen. De palen 263 tot 267 staan langs de Heringsbosch. 268 en 269 zijn een kleine uitdaging om te vinden. En 269e en 269f staan langs een stuk fietspad dat hier de grens vormt." Aldus de website 'De Grenspalen die Limburg doorsnijden en omringen'.

Monumentje
Monumentje met het opschrift 'Grenztreffen Heringsbosch-Niederbusch 5-9-1999'. Niederbusch is de buurtschap die aan de Duitse kant van de grens ligt. Het monument is een aandenken aan de samenkomst op deze symbolische plek, van de gemeenten aan beide zijden van de grens. Het treffen had te maken met het openstellen van de Europese grenzen en de grensoverschrijdende samenwerking.

Terug naar boven

Voorzieningen

- Internet: - Het was de bedoeling dat buurtschap Heringsbosch medio 2018 zou worden aangesloten op een glasvezelnetwerk, waardoor o.a. snel internet mogelijk wordt. Bovendien wordt dan het probleem van het slechte bereik met een mobiele telefoon opgelost (aldus het 2e audio-fragment onder deze link). Met name inwoner Bram Doorakkers, die een eigen bedrijf heeft waar dat relevant voor is, heeft hiervoor geijverd. Maar ook voor privé-toepassingen is het natuurlijk wel zo handig. Men had hier voor het internet alleen de beschikking over een analoge telefoonlijn. Dat is tientallen malen trager dan via de kabel. "Als ik een kerstkaart wil sturen, is dat sneller per post dan per e-mail", stelde Doorakkers. Het aanleggen van een glasvezelverbinding vanuit het enkele kilometers verwijderd gelegen moederdorp Schinveld is echter een prijzige aangelegenheid; dat zou ca. 250.000 euro kosten. De overburen aan de Duitse kant van de straat hebben in 2018 snel internet gekregen. Het aanleggen van de verbinding daarvandaan kost slechts 18.000 euro. Dus daar heeft de buurtschap toen op ingezet. Het zou de eerste kabelverbinding in Nederland worden via een buitenlandse aanbieder. Sinds mei 2018 is dat wettelijk mogelijk geworden.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie was er echter niet voor te vinden: "Volgens het ministerie is het een interessante casus. Als er een Duits netwerk komt te liggen, is het ingewikkelder om die lijn 'af te tappen'. Als er een crimineel in buurtschap Heringsbosch woont, moet 'Den Haag' namelijk eerst een vergunning aan Duitsland vragen om die lijn af te mogen luisteren. Ook worden er dan Duitse ip-adressen aangemaakt en wordt het bijvoorbeeld ingewikkelder om 112 te bellen. Er zijn dus nogal wat beren op de weg", stelt wethouder Peter Salden.

De wethouder blijft zich ondanks de tegenslag hard maken voor een snelle Duitse internetverbinding in de buurtschap. "Voordat we de nieuwe gemeente Beekdaelen worden, zal er internet zijn. Het is toch waanzin dat de bewoners van Heringsbosch wel op het Duitse riool en lichtnetwerk zijn aangesloten, maar geen Duits internet kunnen krijgen?" Het ministerie heeft eind september 2018 aangegeven wel aan de proef te willen meewerken, maar dan moet er wel eerst een convenant worden gesloten met Duitsland. Betrokken partijen hebben eind 2018 wederom overlegd, en de volgende oplossing gevonden: "Er staat nu een antenne in de tuin, die het signaal oppikt van een 4G mast in Schinveld. Die wordt gekoppeld aan een router en met wat nieuwe technieken blijkt dat nu uitstekend te werken", aldus Bram Doorakkers.

Reactie toevoegen