Oostwold (Oldambt)

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

oostwold scheemda goldhoornstraat [640x480].jpg

Oostwold (Oldambt) Goldhoornstraat

Oostwold (Oldambt) Goldhoornstraat

Oostwold (Oldambt)

Terug naar boven

Status

- Oostwold is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, en gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Midwolda. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Onder het dorp Oostwold valt ook de buurtschap Meerland en delen van de buurtschappen Ekamp, Goldhoorn en Kromme Elleboog.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Oostwold heet een Oostwolmer.

Oudere vermeldingen
Oostwolde.

Terug naar boven

Ligging

Oostwold ligt NO van Scheemda, NW van Beerta, W van Finsterwolde, O van Midwolda en grenst in het Z aan het Oldambtmeer. Daarnaast heeft Oostwold Z van dit meer nog een flinke enclave, met daarin het grootste deel van de buurtschap Meerland en het W deel van de buurtschap Ekamp, welke enclave in het N en Z grenst aan Blauwestad (in het Z ook nog aan de kleine enclave van Winschoten), in het W aan de ZO enclave van Midwolda en in het O aan het Z deel van het dorpsgebied van Finsterwolde, bij het Finsterwolder deel van de buurtschap Ekamp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oostwold 89 huizen met 605 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostwold heeft 17 rijksmonumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Kerksingel 17) uit 1775.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad: - Vereniging Dorpsbelangen Oostwold.

- Onderwijs: - In de dorpen Oostwold en Midwolda werd het steeds moeilijker om zowel de 2 christelijke als de 2 openbare basisscholen overeind te houden. Uiteindelijk is besloten om op de grens van de 2 dorpen, aan de Huningaweg te Oostwold, een nieuwe Brede School te bouwen: De Meerkant. In die nieuwbouw zijn de 4 scholen sinds zomer 2011 geherbergd als een nog wel gedeelde school, maar in 1 gebouw met brede voorzieningen, waaronder ook een nieuwe sporthal: De Rietkraag. - Interview met 2 directeuren van De Meerkant over de nieuwe ontwikkelingen.

- Sport: - Sporthal De Rietkraag. - MOVV (Midwolder Oostwolder Voetbal Vereniging) is opgericht in 1948.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oostwold alg. en - idem NH kerk.

Reacties

(2)

Een inwoner van Oostwolda?

Dank voor uw opmerkzaamheid. We hebben het aangepast. Het is wel Midwolda, maar niet Oostwolda...

Reactie toevoegen