Oostwold (Oldambt)

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

oostwold_princehoeve_polderweg.jpg

De vanuit de dorpskern van Oostwold eerste boerderij aan de Polderweg is de Princehoeve, in functie als varkensmesterij. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

De vanuit de dorpskern van Oostwold eerste boerderij aan de Polderweg is de Princehoeve, in functie als varkensmesterij. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

oostwold scheemda goldhoornstraat [640x480].jpg

Oostwold (Oldambt) Goldhoornstraat

Oostwold (Oldambt) Goldhoornstraat

Oostwold (Oldambt)

Terug naar boven

Status

- Oostwold is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, en gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Midwolda. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Onder het dorp Oostwold valt ook de buurtschap Meerland en delen van de buurtschappen Ekamp, Goldhoorn en Kromme Elleboog.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Oostwold heet een Oostwolmer.

Oudere vermeldingen
Oostwolde, 13e eeuw [1273] Astawalda, 13e eeuw [1288] kopie 16e-17e eeuw Astawalt, 1391 de Scheminge, Midwolde, Oostwolde bueren, 1530 van Ostwolde ind Midtwolde, ca. 1535 Oestwalt, 1781 Oostwold.

Naamsverklaring
Betekent het oostelijk gelegen wold 'moerasbos, zompig bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oostwold ligt NO van Scheemda, NW van Beerta, W van Finsterwolde, O van Midwolda en grenst in het Z aan het Oldambtmeer. Daarnaast heeft Oostwold Z van dit meer nog een flinke enclave, met daarin het grootste deel van de buurtschap Meerland en het W deel van de buurtschap Ekamp, welke enclave in het N en Z grenst aan Blauwestad (in het Z ook nog aan de kleine enclave van Winschoten), in het W aan de ZO enclave van Midwolda en in het O aan het Z deel van het dorpsgebied van Finsterwolde, bij het Finsterwolder deel van de buurtschap Ekamp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oostwold 89 huizen met 605 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostwold heeft 17 rijksmonumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Kerksingel 17) uit 1775.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2013 is er in de dorpen Midwolda en Oostwold de cultuurhistorische wandel- en fietsroute ‘Bekend maakt Bemind’ (ca. 12 km) (teksten bij de route), die je meeneemt op ontdekkingstocht door de geschiedenis van beide dorpen. De route voert je langs allerlei zichtbare en onzichtbare sporen uit het rijke verleden: verdwenen dorpen, een eeuwenoud steenhuis, polders en gemalen, boerderijen en arbeiderswoningen, (eigen)wijze dominees, herenboeren en arbeiders. Sinds 2017 organiseren de dorpen de jaarlijkse 'Bekend maakt bemind'-dag in mei, gekoppeld aan deze route, waarbij zo veel mogelijk van de bezienswaardige locaties hun deuren openen en er van alles te zien en te doen is.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Oostwolderpolder, N van Oostwold, is in 1769 ingedijkt. - Analyse van de Oostwolderpolder op grond van kaartmateriaal van vlak voor en van vlak na de aanleg, door Harry Perton.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad: - Vereniging Dorpsbelangen Oostwold.

- Onderwijs: - In de dorpen Oostwold en Midwolda werd het steeds moeilijker om zowel de 2 christelijke als de 2 openbare basisscholen overeind te houden. Uiteindelijk is besloten om op de grens van de 2 dorpen, aan de Huningaweg te Oostwold, een nieuwe Brede School te bouwen: De Meerkant. In die nieuwbouw zijn de scholen sinds zomer 2011 geherbergd als een nog wel gedeelde school, maar in 1 gebouw met brede voorzieningen, waaronder ook een nieuwe sporthal: De Rietkraag. - Interview met 2 directeuren van De Meerkant over de nieuwe ontwikkelingen.

- Basisschool De Noordkaap telt rond de 150 leerlingen, verspreid over 7 groepen. De centrale waarden van de school zijn: veiligheid; ontplooiing; samen leren samen leven; respect; betrokken en verantwoordelijk.

- Basisschool De Lichtboei gelooft in de kracht van samen. Ze leren de leerlingen elkaar te respecteren en samen te werken. Maar samenwerking vindt bij hen ook plaats tussen ouders, leerlingen en leerkrachten. Ze creëren een warm en veilig leerklimaat, zodat kinderen op school alles eruit kunnen halen wat erin zit.

- Lezen: - In november 2017 is de Minibieb van Oostwold, op het plein tegenover Café De Twee Oldambten, feestelijk in gebruik genomen. Inwoners kunnen boeken waarvan ze afstand willen doen en die nog in goede staat zijn, hier een nieuw leven geven. Inwoners en andere belangstellenden kunnen bij de Minibieb boeken halen, ruilen, terugbrengen of houden. En dat alles geheel gratis.

- Sport: - Sporthal De Rietkraag. - MOVV (Midwolder Oostwolder Voetbal Vereniging) is opgericht in 1948.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oostwold alg. en - idem NH kerk.

Reacties

(2)

Een inwoner van Oostwolda?

Dank voor uw opmerkzaamheid. We hebben het aangepast. Het is wel Midwolda, maar niet Oostwolda...

Reactie toevoegen