Oosterwolde (Gelderland)

Plaats
Dorp
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

Oosterwolde (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Oosterwolde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Oldebroek. T/m 31-7-1974 gemeente Doornspijk en per 1-8-1974 over naar gemeente Oldebroek, maar een Z en O deel van het huidige dorpsgebied was vóór deze datum al onderdeel van laatstgenoemde gemeente.

- Onder het dorp Oosterwolde vallen ook de buurtschappen Duinkerken, Eekt, Kerkdorp, Posthoorn (deels) en Trutjeshoek en een klein deel van de buurtschap Zuideinde. De andere en grotere delen van de buurtschappen Posthoorn en Zuideinde liggen voor de postadressen 'in' de formele woonplaats Kamperveen (in de gemeente Kampen in de provincie Overijssel), maar zullen, gezien de ligging ervan, samen met de hiervóór bedoelde delen van die buurtschappen in de praktijk onder het dorp vallen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oosterwolde ligt N van het dorp Oldebroek, NNO van het dorp 't Harde, NO van de stad Elburg en de dorpen Oostendorp, Doornspijk en Nunspeet, O van het Drontermeer en het dorp Biddinghuizen, ZO van het dorp Dronten, ZZO van het dorp Noordeinde, Z van de stad Kampen, ZZW van het dorp IJsselmuiden, ZW van de dorpen Wilsum, Zalk en 's-Heerenbroek en de stad Zwolle, WZW van het dorp Hattemerbroek en de stad Hattem, W van de A28, het dorp Wezep en de A50 en NW van het dorp 't Loo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oosterwolde 42 huizen met 332 inwoners (het dorp is dan nog gelegen op de huidige plek van de hierboven onder Status bedoelde buurtschap Kerkdorp, N van het tegenwoordige dorp; omstreeks 1845 is de kerk van dit "oude" dorp richting het Z verplaatst naar een locatie binnen de nu verdwenen buurtschap Zandweg, en omstreeks 1870 wordt deze plaats dan Oosterwolde genoemd (en heeft het ook de status van dorp) - dit is het huidige dorp). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 850 huizen met ruim 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterwolde heeft 10 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Oosterwolde.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2010 en 2011 is de Polder Oosterwolde heringericht. Deze polder ligt tussen de Randmeerkust, de Geldersche gracht en het dorp. Er zijn natuurvriendelijke oevers en zogeheten stapstenen aangelegd. De stapstenen worden hoofdzakelijk gevormd door inhammen. Hierdoor ontstaat er een gevarieerd gebied met open water en poelen langs de Lummerwetering. Tussen de stapstenen zijn zones met natuurvriendelijke oevers ingericht. De inrichting van deze zones heeft geen invloed op het oppervlaktewaterpeil.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Oosterwolde.

- Onderwijs: - Basisschool De Wegwijzer.

- Muziek: - Muziekvereniging David is opgericht in 1927 en omvat een A-orkest (fanfare), Jeugdorkest en Slagwerkgroep.

Reactie toevoegen