Oosterbeek

Plaats
Dorp
Renkum
Veluwe
Gelderland

oosterbeek molenweg 1905 [640x480].jpg

Oosterbeek Molenweg 1905

Oosterbeek Molenweg 1905

GL kadastrale gemeente Oosterbeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Oosterbeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Oosterbeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oosterbeek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oosterbeek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oosterbeek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oosterbeek (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oosterbeek is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Renkum. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. De gemeente Oosterbeek is in 1812 vergroot met de gemeente Doorwerth. De gemeente Oosterbeek is in 1818 opgeheven en gesplitst in de nieuwe gemeenten Renkum = Oosterbeek en Renkum, en Doorwerth = Doorwerth en Heelsum (die nieuwe gemeente Renkum had dus net zo goed Oosterbeek kunnen blijven heten. Oosterbeek was immers ook toen al groter dan Renkum).

- Oosterbeek wordt door het Zweiersdal gscheiden in Oosterbeek-Hoog en Oosterbeek-Laag.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
834 kopie eind 11e eeuw in Ostarbac, de Ostarbeke, 1028 kopie ca. 1530 de Oesterbeke, ws. 1195 in Ost(er)beke, 1355 Oesterbeec.

Naamsverklaring
Betekent 'de oostelijke beek'. De opvatting dat Oosterbeek om de menigvuldige heesters ook Heesterbeek of Heisterbach zou hebben geheten, berust op een misverstand.(1) Deze beek zou betrekking hebben op de Ostbac, die door het Zweiersdal stroomde.

Terug naar boven

Ligging

Oosterbeek ligt direct W van Arnhem en grenst in het Z aan de Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Oosterbeek 263 huizen met 1.524 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Oosterbeek ca. 5.000 huizen met ca. 11.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oosterbeek wordt voor het eerst vermeld in 834, als het door Wibrecht, een nazaat van de Saksische grootgrondbezitter Widukind, wordt geschonken aan de Sint Maartenskerk te Utrecht.

Gezien de bosrijke en heuvelachtige ligging van Oosterbeek had het in de 19e eeuw een grote aantrekkingskracht op kunstschilders, en werd daarom ook wel het Nederlandse Barbizon genoemd. O.a. Anton Mauve, Jan Toorop, Hendrik Willem Mesdag en de broers Jacob, Willem en Matthijs Maris hebben hier gewoond en gewerkt. Het aantrekkelijke landschap heeft sinds de tweede helft van de 19e eeuw ook geleid tot de groei van Oosterbeek tot een villadorp.

De inwoners en bebouwing van Oosterbeek hebben zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog, vooral tijdens de Slag om Arnhem, toen vrijwel het gehele 'benedendorp' van Oosterbeek is verwoest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterbeek heeft 40 rijksmonumenten.

- Oosterbeek heeft 96 gemeentelijke monumenten.

- De Oude Kerk (PKN Hervormd) (Benedendorpsweg 134) is in oorsprong een van de oudste kerken van Nederland. Het huidige schip is vermoedelijk 10e-eeuws. De kerk heeft in 1944 tijdens de Slag om Arnhem oorlogsschade opgelopen en is kort na de oorlog gerestaureerd.

- Remonstrantse kerk (Wilhelminastraat 10).

- De meeste gesneuvelde geallieerde militairen van de Slag om Arnhem liggen begraven op de Airborne War Cemetery.

- Gevelstenen in Oosterbeek.

- De collectie van Airborne Museum Hartenstein bestaat uit uniformen, uitrusting, wapens, emblemen en materiaal dat gebruikt is door zowel de Britse en Poolse parachutisten als door de Duitse Wehrmacht tijdens de Slag om Arnhem (17 tot 25 september 1944). Het museum beschikt over een fotoarchief van ruim 3000 foto's, een bibliotheek en een archief. Verder heeft het museum een geluids- en beeld archief met betrekking tot de operatie Market Garden en de herdenkingen vanaf 1945 in Arnhem, Oosterbeek en omliggende gemeenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ter herdenking van de Slag om Arnhem vindt iedere 1e zaterdag van september in Oosterbeek de Airborne Wandeltocht plaats, met ca. 35.000 deelnemers het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld.

- Taptoe Oosterbeek (op een zaterdag in september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoed De Oorsprong is in 2012 gerenoveerd.

- De Rosandepolder, een uiterwaardengebied Z van Oosterbeek langs de Neder-Rijn, wordt de komende jaren intensief beplant met heggen en hagen. De herinrichting van de veelal agrarische gronden omvat de komst van bloemrijke graslanden, het herstel van geulen, aanleggen van poelen en het planten van heggen, hagen en knotwilgen langs de beeklopen. Ook de beken in de Rosandepolder en Doorwerthse Waard worden uiteindelijk gekoppeld. Boeren uit de omgeving krijgen een belangrijke rol in het toekomstige landschapsbeheer. Stichting Het Geldersch Landschap heeft voor 1 euro een groot deel van de Rosandepolder (85 hectare) van de rijksoverheid overgenomen. Als tegenprestatie neemt de natuurbeschermingsorganisatie de herinrichting van een groot deel van het uiterwaardengebied voor zijn rekening.

Terug naar boven

Beeld

- Facebookpagina met honderden oude foto's van Oosterbeek.

- Slideshow met oude ansichtkaarten van Oosterbeek.

Terug naar boven

Links

- Dorpsplatform Oosterbeek.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosterbeek RK.

Reactie toevoegen