Oostendorp

Plaats
Dorp
Elburg
Veluwe
Gelderland

Oostendorp-MSD-20110321-229395.jpg

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp-MSD-20110321-229397.jpg

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp-MSD-20110321-229389.jpg

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp, Elburg, Gelderland

Oostendorp

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oostendorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oostendorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oostendorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oostendorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oostendorp is een dorp* in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. T/m 31-7-1974 gemeente Doornspijk. In Oostendorp bevindt zich het gemeentehuis van de gemeente Elburg.
* Weer een 'spelletje Wie van de Drie?', zoals wij dat weleens half gekscherend half serieus noemen. Op (1) wordt Oostendorp een buurtschap genoemd. Dat was het vanouds natuurlijk wel, maar daar is de kern tegenwoordig toch wel te groot voor. Je zou het ook een wijk kunnen noemen. Zie daarvoor 2 alinea's hierna. Maar wij (en de inwoners, en de gemeente op haar site) vinden het dus een dorp.

- Het dorp Oostendorp heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek (bij de toekenning van de postcodes in de jaren zeventig is het dorp kennelijk 'vergeten' door de gemeente Doornspijk dan wel Elburg), voor de postadressen ligt Oostendorp daarom 'in' Elburg.

- Oostendorp is voor de postadressen dus feitelijk een buitenwijk, een uitbreiding van de stad Elburg. Gezien de grootte - er wonen meer mensen in Oostendorp dan in de vesting Elburg - én de eigen identiteit is het toch wel degelijk nog als een apart dorp te beschouwen. Het paradoxale is dat Oostendorp wel een aparte bebouwde kom is, met eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), maar voor de postadressen dus als onderdeel van de stad Elburg wordt beschouwd.

- Wat de bebording betreft, heeft de stad Elburg kennelijk enkele vruchteloze 'annexatiepogingen' gedaan: in 1994 is de Evenementencommissie Oostendorp in actie gekomen, toen op de komborden langs de rondweg bij bedrijventerrein Oostendorp de naam Oostendorp verdween en werd vervangen door ‘Elburg’. In 2004 opnieuw, toen na de aanleg van de rotonde bij de Zwolseweg de komborden Oostendorp aan de Zuiderzeestraatweg niet meer werden teruggeplaatst. Beide keren met succes en een aantal jaren later is mede door de inzet van de commissie zelfs langs de hele kern weer sprake van ‘Oostendorp’-borden. De commissie heeft de stellige indruk dat haar inbreng bij dit soort acties er toe heeft geleid dat Oostendorp nog steeds op de kaart staat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Oosterdorp.

Terug naar boven

Ligging

Oostendorp ligt direct O van Elburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Oostendorp 57 huizen met 456 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Oostendorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2001 is het boek 'Geschiedenis van Oostendorp' verschenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostendorp heeft 3 rijksmonumenten.

- Oostendorp heeft 17 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Evenementencommissie Oostendorp organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- Kerstmarkt (op een zaterdag in december) in en rondom de Oostendorper molen. Met o.a. zelfgemaakte kerstartikelen, prachtige sieraden en oliebollen. In de molen is het goed toeven op het verwarmde terras met heerlijke broodjes, zelfgemaakte snert en glühwein. De vrijwillige molenaars staan klaar om aan belangstellenden de molen te laten zien. De hele dag door is er muziek. De Veluwse Midwinterhoornbloazers openen de markt met hun traditionele klanken. Daarna laten diverse muziekgroepen en koren mooie kerstmuziek horen.

 

Reactie toevoegen