Oostendam

Plaats
Dorp
Ridderkerk
Zuid-Holland

Oostendam

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oostendam.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oostendam.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oostendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oostendam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Ridderkerk. Vroeger heeft het ook deels onder de gemeente gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gevallen, vermoedelijk t/m 17-7-1855.

- Het dorp Oostendam heeft weliswaar wel een eigen postcode (2989), maar niet haar eigen plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Oostendam ´in´ Ridderkerk. Sinds 2008 heeft Oostendam, evenals de overige Ridderkerkse dorpen, wel weer blauwe plaatsnaamborden (komborden). Voorheen waren dat witte borden onder een blauw kombord Ridderkerk.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
1840 ook De Oosterdam.

Naamsverklaring
Oostendam ontleent haar naam aan de oostelijke dam, die de binnenstroom van de Waal afsluit.

Terug naar boven

Ligging

- Oostendam ligt N van Hendrik-Ido-Ambacht, ZO van Ridderkerk, Z van de A15. De grens tussen beide gemeenten loopt hier sinds 1855 langs de N zijde van de rivier de Waal, Z om Oostendam heen.

- Gezien de ligging is Oostendam op Hendrik-Ido-Ambacht georiënteerd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Oostendam 45 huizen met 305 inwoners, waarvan 26/205 onder de gemeente Ridderkerk en 19/100 onder de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

- Tegenwoordig heeft Oostendam ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De geschiedenis van Oostendam qua eigen kerkgebouw gaat terug tot halverwege de Tweede Wereldoorlog. In die tijd leefden de hervormden van Oostendam voor een deel mee met de wijkgemeente Singelkerk en voor een ander deel met de hervormde gemeente van Hendrik-Ido-Ambacht. In 1943 kwam daar verandering in door het beleggen van kerkdiensten in de lokalen van de School met de Bijbel aan de Pruimendijk, door de kerkenraad van de wijkgemeente Singelkerk. Van één dienst per zondag werd al snel overgeschakeld op twee diensten per zondag. Korte tijd later werden ambtsdragers uit de gemeente benoemd. In 1946 kreeg de gemeente de beschikking over een eigen noodkerk, het huidige gebouw. In 1976 onderging deze noodkerk de eerste ingrijpende verbouwing. De kerk kreeg toen de naam Immanuëlkapel. In 1997 is een (beperkte) uitbreiding van de Kapel in gebruik genomen. Deze uitbreiding bestaat uit een zaal, die tijdens de kerkdiensten als crèche kan worden gebruikt en uit vergroting van de hal. De tweede uitbreiding is in 2000 gerealiseerd. Hierdoor is de kerkzaal vergroot, de voormalige crèche omgebouwd tot consistoriekamer, een nieuwe vergaderzaal gebouwd en de hal opnieuw uitgebreid.

Reactie toevoegen