Oostelbeers

Plaats
Dorp
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

oostelbeers interieur rk kerk st andreas 1942 [640x480].jpg

Oostelbeers Interieur RK Kerk St. Andreas 1942

Oostelbeers Interieur RK Kerk St. Andreas 1942

Oostelbeers

Terug naar boven

Status

- Oostelbeers is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Oirschot. T/m 1996 gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Het dorp Oostelbeers heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen en de BAG ligt het dorp daarom 'in' de 'postale woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers (die in de praktijk helemaal geen plaatsnaam is maar alleen een voormalige gemeentenaam).

- Onder het dorp Oostelbeers valt ook de buurtschap Hoogeind en, als een NW desclave ten opzichte van het Oostelbeerse dorpsgebied, het gebiedje Stille Wille, een bungalowpark, Z van de A58, WZW van Spoordonk, NO van Haghorst, NNW van Middelbeers en NW van Oostelbeers.

Terug naar boven

Ligging

Oostelbeers ligt ZW van Oirschot, NO van Middelbeers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oostelbeers 72 huizen met 431 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Leefbaarheidsprogramma Oostelbeers.

- De Kattenbergse Brug over het Wilhelminakanaal N van Oostelbeers is in 2010 gesloopt. Het was de laatste handmatig bediende ophaalbrug van Brabant. Jarenlang probeerden omwonenden en de gemeente Oirschot de brug te redden, maar dat is dus niet gelukt. Rijkswaterstaat wilde de brug slopen om de schepen in het Wilhelminakanaal een snellere doorvaart te verlenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostelbeers heeft 29 rijksmonumenten.

- Oostelbeers heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De kerk wordt in 2017 verbouwd en herbestemd tot dorpshuis.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 is een nieuwe heidecorridor aangelegd tussen de Landschotse Heide en de Oostelbeerse Heide. Deze zogeheten ecologische verbindingszone van 4 kilometer lang en maximaal 25 meter breed betekent niet alleen een uitbreiding van het heidegebied, maar zorgt tevens voor een groter leefgebied voor diverse diersoorten en insecten.

- Het 380 hectare grote landgoed of buitenplaats Baest wordt voor het eerst genoemd in 1225. Al bijna 250 jaar is het in bezit van dezelfde familie. In de jaren tachtig van de 20e eeuw liet het echtpaar Van de Mortel de historische tuinen weer terugbrengen in de 18e-eeuwse stijl. In 1997 is het landgoed uitgeroepen tot het mooiste van de provincie Noord-Brabant. Een statig 18e-eeuws landhuis vormt het hoofdgebouw van het complex. De ruggegraat van het fraaie parklandschap en de schitterende natuur op het landgoed vormen de riviertjes Groote Beerze en Kleine Beerze, twee kleine, sterk meanderende waterlopen die zich binnen de grenzen van het landgoed samenvoegen tot de Beerze.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Oostelbeers door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oostelbeers.

- Onderwijs: Basisschool De Beerze heeft een locatie in Middelbeers en een locatie in Oostelbeers. De leerlingen leren er niet alleen van de leerkrachten, maar ook van en met elkaar. Door iedereen veilige speelruimte te geven kan elke leerling zichzelf ontplooien én zorgen ze samen voor eenheid.

- Zorg: - Zorgboerderij Wilton's Hof.

Reactie toevoegen