Oost-, West- en Middelbeers

Voormalige gemeente
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Oost West en Middelbeers in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oost-, West- en Middelbeers anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oost-, West- en Middelbeers anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oost-, West- en Middelbeers

Terug naar boven

Status

- Oost-, West- en Middelbeers was een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996. In 1997 grotendeels overgegaan naar de gemeente Oirschot.

Bij de herindeling van 1997 is 198 ha met 12 huizen en 44 inwoners door een grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Hilvarenbeek, kern Haghorst. Het betrof het gebied rond de Prins Bernhardweg, Koningin Julianaweg en Prins Willem-Alexanderweg. Bungalowpark Stille Wille N daarvan is vreemd genoeg (maar kennelijk was er een reden voor) als een huidige exclave wél onder de postale woonplaats Oost-, West- en Middelbeers blijven vallen en daarmee formeel onder het dorpsgbied van Oostelbeers, als zijnde het binnen deze postale woonplaats dichtstbij gelegen dorp.

- Wapen van de voormalige gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Onder de formele 'woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers (waarvoor zie het hoofdstuk Naam) vallen de dorpen Middelbeers en Oostelbeers, de buurtschappen Hoogeind, Huijgevoort, Kuikseind, Voorteind en Westelbeers en, zoals hierboven toegelicht, het bungalowpark Stille Wille. Bij elkaar zijn dit 2 dorpen en 5 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
De kernen Oostelbeers, Westelbeers en Middelbeers worden gezamenlijk ook wel De Beerzen genoemd. Ook de benaming Beers komen wij tegen, in ieder geval als volksmondbenaming voor Middelbeers, maar wellicht wordt die aanduiding ook voor de drie kernen gezamenlijk gebruikt?

Alternatieve spellingen
- De gemeente is in de loop der tijd ook betiteld geweest als Oostelbeers / Oostelbeers c.a. / Oostel-, Middel- en Westelbeers / Oostel-, Westel- en Middelbeers. De laatste 2 benamingen zijn taalkundig beter dan de huidige formele spelling. Immers de naam is een afkorting / samenstelling van de plaatsnamen Oostelbeers, Westelbeers en Middelbeers. De huidige (formele) benaming suggereert dat er sprake zou zijn van plaatsnamen Oostbeers en Westbeers. Maar omdat je over de naam Oostel-, Westel- en Middelbeers nóg meer je tong breekt dan over de huidige spelling, zal men op enig moment wel voor de makkelijker uitspreekbare maar taalkundig foutieve versie hebben gekozen.

Formeel plaatsnaam maar praktisch niet
- Zeker sinds het opheffen van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers per 1997 bestaat deze naam in de praktijk niet meer. Het is immers geen gemeente(naam) meer en de woonplaats Oost-, West- en Middelbeers bestaat in de praktijk niet, die plaats ligt helemaal nergens. Het is immers een samenstelling van 2 dorpen en 1 buurtschap. Toch is de naam bij de instelling van ons huidige postcodesysteem in 1978 ('gemakshalve', zo vemoeden wij) formeel tot 'woonplaats' benoemd (en daarmee ook in de in 2009 ingestelde gemeenteljke basisregistratie BAG) en moeten voor de postadressen de inwoners van de 3 plaatsen sindsdien doen of zij 'in' de plaats Oost-, West- en Middelbeers wonen. Drie kernen die dus ten onrechte als 1 worden beschouwd en ook nog eens foutief worden gespeld... (zie de vorige alinea).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Oost-, West- en Middelbeers 176 huizen met 1.013 inwoners, verdeeld in de dorpen Oostelbeers 72/431 (= huizen/inwoners), Westelbeers 38/207 en Middelbeers 66/375. De gemeente Oost-, West- en Middelbeers is een van de weinige gemeenten waar bij de Volkstelling van 1840 de buurtschappen helaas niet apart gespecificeerd zijn.

- Bij de opheffing van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers per 1-1-1997 had zij 1.820 huizen met 5.565 inwoners op een oppervlakte van 4.102 hectare.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Beerse Kwizz (begin oktober). "De leukste, spannendste en gezelligste Kwiz van de drie Beerzen! 10 categorieën, 100 vragen en een geheime opdracht. Durf jij het aan?" Aldus de site van de organisatie.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Beers' Gebuurt is de live talkshow voor en door inwoners van de kernen Oost-, West- en Middelbeers. De show wordt drie keer per jaar georganiseerd in de donkere maanden in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw. Beers' Gebuurt kent een gevarieerd programma met aandacht voor human interest, politiek, nieuws, cultuur en sport in de vorm van interviews, voordracht, een column en videofilmpjes. Beers' Gebuurt biedt een podium aan talent uit de Beerzen en is een gelegenheid om in een ongedwongen sfeer (nader) kennis te maken met dorpsgenoten van jong tot ouder en hun belevenissen en verhalen. Initiatiefnemer Erno Mijland: "Elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen, of je nu jong of wat ouder bent en wat je interessen of achtergronden ook zijn: het draagt ertoe bij dat Beerzenaren elkaar gemakkelijker kunnen vinden. En dat kan volgens ons een mooie bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de Beerzen."

Terug naar boven

Links

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Beerse Boys.

- Nachtburgemeester: - De Beerzen kent al vele jaren het fenomeen Nachtburgemeester. Sinds december 2016 is dat Harrie van Hoof (die dat ook al tot medio 2010 was). "Ik wil het nachtburgemeesterschap groter maken dan de Beerzen: ik wil er graag Oirschot en Spoordonk bij! Ook wil ik de culturele stichtingen Kubes en Tinterieur benoemen tot mijn Nachtraad en hen uitnodigen om mooie initiatieven vanuit de jongeren ook financieel te ondersteunen. Ik wil in de kroegen gaan praten over een betere samenwerking in de horeca en me aansluiten bij de organisatie die het dorpshart van Middelbeers nieuw leven wil inblazen. Ik wil trouwens ook gewoon liedjes blijven zingen", stelde Van Hoof bij zijn inauguratie.

Reactie toevoegen