Oost-Souburg

Plaats
Dorp
Vlissingen
Walcheren
Zeeland

DK_20110711_1922_Oost_Souburg_Zeeland.jpg

 Oost-Souburg, trapgevel woning

Oost-Souburg, trapgevel woning

DK_20110711_1931_Oost_Souburg_Zeeland.jpg

Oost-Souburg, kopgevel woningen

Oost-Souburg, kopgevel woningen

DK_20110711_1940_Oost_Souburg_Zeeland.jpg

Oost-Souburg, studio van omroep Zeeland

Oost-Souburg, studio van omroep Zeeland

oost_souburg_het_ronde_putje_kopie.jpg

Oost-Souburg en West-Souburg, ansicht uit ca. 1900 met o.a. rechtsbovenin het Ronde Putje

Oost-Souburg en West-Souburg, ansicht uit ca. 1900 met o.a. rechtsbovenin het Ronde Putje

Oost-Souburg

Terug naar boven

Status

- Oost-Souburg is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Vlissingen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1834. In 1835 ging het op in de nieuwe gemeente Oost- en West-Souburg, die op haar beurt per 1-7-1966 is opgegaan in de gemeente Vlissingen.

- Wapen van de voormalige gemeente Oost-Souburg.

- West-Souburg, W van het Kanaal door Walcheren, is formeel als wijk in de bebouwde kom van Vlissingen opgegaan (hoewel de inwoners West-Souburg nog wel een dorp vinden). Oost-Souburg is vanwege haar ligging O van het Kanaal door Walcheren - waardoor het in tegenstelling tot West-Souburg nooit aan de kern Vlissingen kan vastgroeien - wel formeel een apart dorp gebleven met een eigen postcode en officiële blauwe plaatsnaamborden, in tegenstelling tot West-Souburg dat voor de postadressen 'in' Vlissingen ligt.

- Onder het dorp Oost-Souburg valt ook de buurtschap Groot-Abeele.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Uit te spreken als Oost-Soeburg. Wordt ook wel kortweg Soeburg genoemd.

Oudere vermeldingen
1369 Oestzobborch, 14e-15e eeuw Oistersubburch.

Naamsverklaring
Samenstelling van zuid 'zuidelijk gelegen' en burg 'versterkte plaats, burcht, vluchtburg'. Deze burcht was de zuidelijkste van de drie tegen de Noormannen gebouwde burchten en ontleende daaraan zijn naam. De toevoeging Oost- dient om de plaats van West-Souburg te onderscheiden.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oost-Souburg ligt NO van Vlissingen, Z van Middelburg, O van het Kanaal door Walcheren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oost-Souburg 67 huizen met 469 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Souburg is ontstaan rond een Karolingische ringwalburg, de Sudburgh, 'Zuidburg'. Deze burg is in de late 9e eeuw opgericht als vluchtplaats voor bewoners uit de omgeving tegen invallen van de Vikingen. Een burg is een omwald terrein en dus iets anders dan een burcht of kasteel. Later, in de 10e eeuw, raakte de burg in onbruik en verliet men de nederzetting. In de 20e eeuw is de burg bij opgravingen in kaart gebracht en onderzocht. Het terrein van de oude burg ligt thans braak.

In de vroege 11e eeuw wordt in het latere West-Souburg een parochiekerk opgericht. Eerst in de 13e eeuw wordt Oost-Souburg opnieuw bebouwd, om in 1250 een eigen parochiekerk te krijgen. Van de 15e tot de 18e eeuw heeft er in het dorp een slot gestaan. Sinds de indeling bij de gemeente Vlissingen in 1966, zijn in Oost-Souburg vele nieuwe wijken gebouwd om aan de groeiende vraag naar woningen in de gemeente Vlissingen te voldoen.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oost-Souburg, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Stichting Aldegonde.

- Artikelen over de geschiedenis van (Oost- en West-) Souburg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oost-Souburg heeft 11 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk uit de 15e eeuw met toren uit de 14e eeuw.

- De ringwalburg van Oost-Souburg.

- Molen De Pere uit 1725 lag oorspronkelijk op West-Souburgs grondgebied, maar is door het graven van het Kanaal door Walcheren rond 1870 in Oost-Souburg komen te liggen.

- Watertoren uit 1939 (Vlissingsestraat 239).

- De draaibrug aan de Spoorstraat bij nr. 1 dateert oorspronkelijk uit 1871. Na verwoesting in 1944 is de spoorwegdraaibrug uit Sluiskil, daterend uit 1907, hier geplaatst op de behouden gebleven onderbouw van metselwerk. De herstelde brug is in 1947 heropend.

- Diaserie met 38 markante plekken in Oost-Souburg.

- Aan het Oranjeplein staat een borstbeeld van de in Oost-Souburg geboren onderwijzer Pieter Louwerse (1840-1908), in 1912 vervaardigd door zijn neef, beeldhouwer Pieter Puype. Na zijn onderwijzersschap wordt Louwerse bekend als schrijver van historische verhalen, romans en opstellen en gedichten voor de jeugd. Hij is ook medewerker van verschillende jeugdbladen: De Kinder-Courant, De Kleine Huisvriend, De Kinderkamer en Voor 't Jonge Volkje. Van dit laatste blad is hij hoofdredacteur, waarbij hij het blad grotendeels zelf vol schrijft. Verschillende liederen van zijn hand zijn opgenomen in de bekende liedbundel "Kun je nog zingen, zing dan mee" (eerste druk in 1906). Bekende liedteksten van Louwerse uit deze bundel zijn "Op de grote stille heide" en "Waar de blanke top der duinen". In 1908 overlijdt Louwerse doordat hij door een tram wordt aangereden. Hij is namelijk inmiddels doof geworden en hoort de tram niet aankomen. Voor nadere informatie zie de biografie van Pieter Louwerse op Wikipedia. Eén van de tientallen boeken van Pieter Louwerse, Vóór vier eeuwen. Een volksboek over de ontdekking van Amerika, is via de link online te lezen.

- Aan de Middelburgsestraat vind je het Ronde Putje - een piepklein rond watertje - en het beeld Het Melkmeisje (in 1994 vervaardigd door de Vlissingse kunstenaar Jan Haas). Het putje is waarschijnlijk ooit gegraven als drinkplaats voor vee en paarden. De ondertitel van de Souburgsche Courant ("waarin opgenomen 't Putje") verwijst naar dit putje. Het Melkmeisje verwijst naar de legende van boerendochter Keetje uit Oost-Souburg, die melk ventte in Middelburg. Zij werd verliefd op Eine, de rijkste boerenzoon uit de streek. Om indruk te maken wilde zij naast haar zilveren hoofdijzer gouden krullen in plaats van de koperen krullen die zij had. Maar haar familie was arm. Daarom bedacht zij de list om water uit het Ronde Putje bij de melk te mengen, om zo geld te sparen voor de gouden krullen. Enfin lees hier het hele verhaal over de legende van het melkmeisje en het Ronde Putje te Oost-Souburg (doorscrollen naar pagina 6).

Terug naar boven

Beeld

- Fotosite Souburg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oost-Souburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site over Oost-Souburg en Ritthem met o.a. lokale links.

- Nieuws: - Oudere nummers van de Souburgsche Courant zijn via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Partij Souburg-Ritthem is de onafhankelijke lokale politieke partij voor de inwoners van Oost-Souburg, West-Souburg en Ritthem. Een partij die stabiel, betrouwbaar en consequent is. Een partij zonder vastgeroeste partijdogma’s en zonder vooringenomen standpunten. Als echte dorpspartij kijken zij steeds wat het beste is voor de dorpen en haar inwoners.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oost-Souburg.

Reacties

(2)

Heel goede info over Oost- en West- Souburg. Ik kom zelf uit Oost-Souburg, en zoek info over de villa Vlissingsestraat 7a of b. Nu is daar de Karolingenburcht. Maar ik ben geboren in de villa Vlissingsestraat 7a of b, met beneden textielwinkel Van Boven, en aan de andere kant bakker De Rijke, die ook een winkel hadden in de Kanaalstraat naast Verschoore. Ik zoek foto's van de Vlissingsestraat 7a of b.

Dank voor uw reactie en voor uw compliment! Ik hoop voor u dat er iemand reageert. Mocht dat het geval zijn, dan zal ik u met elkaar in contact brengen. Heeft u het https://www.gemeentearchiefvlissingen.nl al eens geraadpleegd of bezocht? Die hebben ook een grote beeldcollectie.

Reactie toevoegen