Ooltgensplaat

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

ooltgensplaat nh kerk 1947 [640x480].jpg

Ooltgensplaat, NH kerk, 1947

Ooltgensplaat, NH kerk, 1947

ZH gemeente Ooltgensplaat in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Ooltgensplaat in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ooltgensplaat in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ooltgensplaat

Terug naar boven

Status

- Ooltgensplaat is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Onder het dorp Ooltgensplaat valt ook een deel van de buurtschap Stoof.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1554 Oitkensplate, 1573 Oelkens Plaet, 1639 Ooltjensplaat.

Naamsverklaring
Een plaat is een bij laagwater droogvallende ondiepte of bank. Het eerste deel is waarschijnlijk een persoonsnaam.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ooltgensplaat ligt in de ZO punt van Goeree-Overflakkee en grenst in het N aan de N59 en in het Z aan het Volkerak.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ooltgensplaat 186 huizen met 1.994 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 147/1.583 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Langstraat 21/221, Achthuizen (deels) 11/128 en Galathesche Sluis 7/62. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een bezienswaardigheid in het dorp wás molen De Korenaar / Molen van Landheer uit 1729. De laatste eigenaar is dhr. H.H. Landheer. Doordat de molen in 1944/1945 zware oorlogsschade oploopt, moeten in 1947 de roeden eraf. In 1968 gaat ook de kap eraf. Dhr. Landheer stelt het binnenwerk beschikbaar voor de restauratie van de molen te Dirksland. Sindsdien is de staat van de molenromp achteruit gegaan. In 2016 is de romp gesloopt. Er komt een nieuwe woning in de vorm van de vroegere maalderij.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ooltgensplaat heeft 15 rijksmonumenten.

- Aan een doodlopende weg nabij de haven van Ooltgensplaat ligt Fort Prins Frederik uit 1811. Het fort omvat een vierkante gemetselde toren met platform (donjon), het legeringsgebouw zelf (het fort) en met aarde bedekte kazenmatten en opslagplaatsen (bunkers). Het geheel is samen met de eromheen gelegen hele en halve bastions een rijksmonument.

- Gevelstenen in Ooltgensplaat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2018 was er voor de 35e keer de Oeltgendag in Ooltgensplaat (1e zaterdag van juli). Met de grootste braderie van Goeree-Overflakkee, Kermis en een groot horecaplein met een buitenpodium met live acts. Ook was Bram Ladage er met zijn heerlijke slush puppy's, friet en snacks. Aansluitend is er een knallend avondprogramma in MFC ’t Centrum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Anno 2017 is ZW van Ooltgensplaat, ZO van Langstraat, vanuit Langstraat gezien aan het eind van de Mariadijk, nabij de Galathese Haven, natuurspeelplaats de Buutenplaets in ontwikkeling. Deze hebben wij verder beschreven bij Langstraat.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Ooltgensplaat door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ooltgensplaat (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - "Zeker bij een terugtredende overheid vervult de dorpsraad een nog belangrijker rol in de relatie burger, woonomgeving en ondernemerschap. Zij heeft oog voor kwetsbare groepen en mensen die hun weg in de complexe samenleving minder makkelijk vinden. Daarnaast is er aandacht voor veiligheid, bereikbaarheid, economische ontwikkelingen en uitstraling. Zeker nu Goeree-Overflakkee één gemeente is, moet het gevoel tussen de gemeente en haar inwoners optimaal blijven. De belangen van de inwoners worden geborgd door Dorpsraad Ooltgensplaat die gedragen wordt door de bevolking; een eenvoudig benaderbare groep die meningen en wensen van de inwoners bundelt en deze - als constructieve gesprekspartner - met de gemeente opneemt."

- Jeugd: - In Ooltgensplaat heeft de Dorpsraad sinds 2016 onder de naam ‘Kinderfaculteit’ een aantal activiteiten gebundeld waar kinderen uit het dorp buiten schooltijd aan kunnen deelnemen. Wat is en wordt er zoal gedaan?: De natuur in met een gids van IVN, Tennis, Dans, Schaken, Muziek maken met de muziekvereniging, Judo, Programmeren, Ballet, Schilderen, Dammen, Voetbal, Film en foto’s maken, Rugby, Lessen over watersport, Darten, Honkbal en Volleybal.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ooltgensplaat nieuw en - idem oud.

Reactie toevoegen