Omval

Plaats
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

omval buurtschapsgezicht.jpg

Omval, buurtschapsgezicht.

Omval, buurtschapsgezicht.

omval richtingbord (Kopie).jpg

De buurtschap Omval heeft geen plaatsnaamborden, maar wordt in de directe omgeving wel met richtingborden aangegeven.

De buurtschap Omval heeft geen plaatsnaamborden, maar wordt in de directe omgeving wel met richtingborden aangegeven.

omval schermer richtingbord (Kopie).jpg

Vermoedelijk recent geplaatst richtingbord naar het gemeente Schermere-deel van de buurtschap Omval. Per 1-1-2015 valt ook dit deel onder de gemeente Alkmaar.

Vermoedelijk recent geplaatst richtingbord naar het gemeente Schermere-deel van de buurtschap Omval. Per 1-1-2015 valt ook dit deel onder de gemeente Alkmaar.

Omval

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Omval.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Omval.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Omval.

Terug naar boven

Status

- Omval is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. T/m 2014 ook deels gemeente Schermer.

- De buurtschap Omval valt voor de postadressen grotendeels onder de stad Alkmaar. De kleine delen van de buurtschap in voorheen gemeente Schermer vallen voor de postadressen deels onder het dorp Stompetoren (Noordervaart) en het dorp Zuidschermer (Westdijk). De gemeentegrens liep O langs de N242.

- De buurtschap Omval heeft geen plaatsnaamborden, en is ter plekke dus slechts te herkennen aan de gelijknamige straatnaam. Bij de afslag van de provincialeweg staat de buurtschap wel aangegeven. Tevens staat er een richtingbord in de omgeving naar 'Omval Schermer', betreffende het kleine deel van Omval dat t/m 2014 onder de gemeente Schermer viel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Omval, 1858 Omval.

Naamsverklaring
Kan samenhangen met de haakse bocht die de Ringvaart / Noordhollands Kanaal ter plaatse maakte, waardoor men het zeil moest omgooien. Ook de Omval in Amsterdam ligt aan een haakse knik in de trekvaart naar Diemen.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Omval ligt direct O van Alkmaar, Z van Oudorp, in de polder Schermer, rond de wegen Omval en Korte Schermerdijk, ingeklemd tussen Noordhollands Kanaal / Schermerringvaart in het W, de Leeghwaterbrug in de N242 in het Z, de N242 in het O en de Kraspolderbrug in de Nieuwe Schermerweg in het N. Een klein aantal panden O van de N242 valt ook nog onder Omval (en viel t/m 2014 onder de gemeente Schermer). Vanuit Omval loopt de N242 (Ommering) naar het W naar Alkmaar, de N243 (Noordervaart) naar het O naar Stompetoren e.v., en de N244 (Westdijk) naar het Z ri. Akersloot, De Rijp e.v.

- Omval ligt op de driesprong van het Noordhollands Kanaal, dat hier vanuit het Z 'linksafslaat' door Alkmaar, met het Kanaal Alkmaar (Omval) - Kolhorn, dat hier begint. Beide kanalen maken tussen West-Graftdijk en de Ringvaart van de Heerhugowaard deel uit van de Schermerringvaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Omval 30 huizen met 187 onder de gemeente Alkmaar.

Terug naar boven

Geschiedenis

Na inpoldering van de Schermer in 1635 komt het grootste deel van wat nu de Omval is onder bestuur van Alkmaar. Door de gunstige ligging bij het kruispunt van Zeglis, Ringvaart en Noordervaart wordt het al snel een bedrijvig plaatsje. Ter hoogte van de Omval worden schepen met behulp van een overtoom vanuit de Noordervaart over de dijk in het Zeglis geheveld en vice versa. Rondom ontstaat bebouwing, waaronder een herberg. Een brug tussen de Omval en de Schermerweg zorgt voor goede bereikbaarheid per kar of te voet. En vanaf 1895 doet ook de tramlijn Alkmaar-Purmerend de Omval aan. Lokale middenstand als de kruidenier, bakker, melkboer en petroleumboer doen lange tijd goede zaken.

In de jaren dertig van de 20e eeuw besluit Alkmaar tot aanleg van een randweg ten oosten van de Omval. Het kanaal Omval-Kolhorn wordt verbreed waardoor de brug naar de oude Schermerweg verdwijnt. De tramlijn wordt opgeheven. Men dempt ook het eerste gedeelte van de Noordervaart, waardoor de overhaal zijn functie verliest en verdwijnt, net als de herberg. Tegenwoordig ligt de Omval ten opzichte van Alkmaar geïsoleerd aan een doodlopend einde. Het oude karakter van het plaatsje is hierdoor vrijwel geheel verdwenen. (bron: Regionaal Archief Alkmaar)

In de regio is de buurtschap Omval tegenwoordig vooral bekend vanwege restaurant / zalencentrum De Alkmaarse Poort en tuincentrum Ranzijn.

Terug naar boven

Links

- Site van en over de buurtschap Omval.

 

 

Reactie toevoegen