Ommel

Plaats
Dorp
Asten
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Ommel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ommel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Ommel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ommel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ommel is een dorp in de provincie Noord-Brabant in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Asten.

- Onder het dorp Ommel vallen ook de buurtschappen De Beek (deels), De Berken, Diesdonk en Oostappen.

Terug naar boven

Ligging

Ommel ligt N van Asten en grenst in het Z aan de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ommel 37 huizen met 242 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ommel heeft in 2012 een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) gekregen. Het bestaande gemeenschapshuis De Kluis was sterk verouderd en had allerlei gebreken. De gebruikers, onder andere de KBO, fanfare en toneelvereniging, waren toe aan nieuwe ruimtes die meer mogelijkheden bieden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ommel heeft 3 rijksmonumenten, zijnde een 13e-eeuws ivoren reliëfje met voorstelling van de H. Maagd, en een houten kruisbeeld uit ca. 1300, beide in de kerk, en de Calvarieberg met Lourdesgrot en bedevaartskapelletjes bij de kerk in het Processiepark.

- De huidige RK kerk Onze Lieve Vrouw Presentatie (Marialaan 16) dateert uit 1962 en is de opvolger van de kerk uit 1843, die in 1944 als gevolg van oorlogsgeweld is verwoest. In de tussentijd is gebruik gemaakt van een noodkerk op Kloosterstraat 30. Vóór de eerste kerk uit 1843 heeft hier een 15e-eeuwse kapel gestaan.

- Het pand op Marialaan 33 is het restant van het in 1922 door brand verwoeste klooster uit 1537. De Missiezusters Franciscanessen van de H. Antonius van Padua nemen dit pand in 1939 gebruik als klooster Maria Schoot. De zusters dragen aanvankelijk de zorg voor de kerk, de kleuterschool en een naaicursus. In 1954 worden enkele zwakzinnige kinderen opgenomen en verzorgd. In Ommel ligt dus het begin van de zorg voor geestelijk gehandicapte kinderen door de congregatie. In 1961 verhuizen de kinderen naar Beek en Donk en Ottersum. In 1999 verlaten de zusters het huis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpsquiz OmmelKnows is voor de 1e keer georganiseerd op een vrijdag in november 2016. Het was een groot succes dus het wordt vast een jaarlijks evenement. - OmmelKnows op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Beekdalroute (34 km) is een fietstocht met start en finish in Ommel, en komt door de plaatsen Oostappen, Diesdonk, Helmond, Bakel, Deurne en Vlierden.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Ommel.

- Muziek: - DJ Dèva & MC Bignose.

Reactie toevoegen