Oldetrijne

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Oldetrijne

Terug naar boven

Status

- Oldetrijne is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- In de praktijk is Oldetrijne een tweelingdorp samen met buurdorp Sonnega, maar formeel (bijv. voor het postcodeboek en de plaatsnaamborden) zijn het nog 2 aparte dorpen. De dorpen worden vaak betiteld als tweelingdorp Sonnega-Oldetrijne, omdat de bevolking zich gezamenlijk manifesteert en gezamenlijk gebruik maakt van de aanwezige voorzieningen zoals basisschool, dorpshuis annex kerk, en manege.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Aldetrine.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oldetrijne ligt ZO van de dorpen Oldelamer en Rotstergaast, Z van de dorpen Nieuweschoot en Heerenveen, ZZW van de dorpen Nijelamer, Oudeschoot en Oranjewoud, ZW van de dorpen Nijeholtwolde en Oldeholtwolde, WZW van de dorpen Sonnega en Wolvega, W van de A32, WNW van het tweelingdorp De Blesse-Peperga en het dorp Steggerda, NW van het dorp Blesdijke, NNW van het dorp Oldemarkt, NO van de dorpen Nijetrijne, Scherpenzeel en Spanga en ONO van het dorp Munnekeburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oldetrijne 54 huizen met 265 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldetrijne heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De oorspronkelijke, 14e-eeuwse kerk is in 1794 vervangen, en nogmaals in 1870, dit keer door de huidige kerk. Deze kerk is tegenwoordig in gebruik als dorpshuis.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oldetrijne en buurdorp Sonnega.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldetrijne.

Reactie toevoegen