Oldeouwer

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Oldeouwer.jpg

Oldeouwer in de gemeente Skasterlân.

Oldeouwer in de gemeente Skasterlân.

Oldeouwer

Terug naar boven

Status

- Oldeouwer is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- In de praktijk beschouwen de inwoners van het dorp Ouwsterhaule en de twee Z hiervan gelegen piepkleine dorpjes of, praktisch gezien, buurtschappen van Ouwsterhaule Ouwster-Nijega en Oldeouwer zich als 1 drielingdorp onder de naam Ouwster Trijega of Ouwster-Trijegeaën. Officieel, d.w.z. bijv. voor de postadressen en qua plaatsnaamborden, zijn het nog wel 3 aparte dorpen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Alde Ouwer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oldeouwer ligt N van het Tjeukemeer, NNO van het dorp Oosterzee, NO van de dorpen Eesterga, Follega en Doniaga, W van de A6 en het dorp Sint Nicolaasga, ZO van het dorp Scharsterbrug, Z van het dorp Joure, ZW van de dorpen Ouwsterhaule en Haskerhorne en de A7, ZW van het dorp Oudehaske, WZW van de dorpen Rotsterhaule, Sintjohannesga en Rottum, WNW van de dorpen Rohel en Rotstergaast en NNW van de dorpen Delfstrahuizen en Echtenerbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oldeouwer 8 huizen met 46 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldeouwer heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op het kerkhof (Jetze Veldstraweg 111).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit de Ouwster-Trijegeaen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaën.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldeouwer.

Reactie toevoegen