Oldemarkt

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

oldemarkt hoofdstraat hoek kruisstraat [640x480].jpg

Oldemarkt Hoofdstraat Hoek Kruisstraat

Oldemarkt Hoofdstraat Hoek Kruisstraat

OV gemeente Oldemarkt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oldemarkt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oldemarkt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oldemarkt

Terug naar boven

Status

- Oldemarkt is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1972. Van 1973 t/m 2000 was het de hoofdplaats van de gemeente IJsselham. De bijzondere situatie deed zich voor dat deze dorpen toen 'stuivertje hebben gewisseld'; vóór 1973 viel IJsselham namelijk onder de gemeente Oldemarkt, nadien was dat dus precies andersom. In 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Wapen van de voormalige gemeente Oldemarkt.

- De kleine buurdorpen IJsselham en Paasloo hebben weinig eigen voorzieningen en werken daarom op veel gebieden samen met Oldemarkt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Oldemark.

Terug naar boven

Ligging

Oldemarkt ligt NW van Steenwijk, Z van Wolvega. In het O grenst het dorp aan Fryslân (kern Blesdijke).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oldemarkt 383 huizen met 1.983 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 144/823 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Haare of Haren 23/136, Paaslo 61/348, Kalenberg 70/272, Ossenzijl 63/281 en IJsselham 22/123. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldemarkt heeft 4 rijksmonumenten.

- Oldemarkt heeft 22 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Oldemarkt.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Facebookpagina die je op de hoogte houdt van 'dingen te doen' in Oldemarkt.

- Op 25 maart 2016 is in Oldemarkt The Passion opgevoerd. De laatste dagen van Jezus zijn vertaald naar deze tijd met eigentijdse muziek maar in het oude verhaal. De vele vrijwilligers hebben dit tot een grandioos evenement weten te maken. De intentie is dat er in 2019 weer een The Passion komt.

- St. Lambertusmarkt (Hemelvaartsdag).

- De Weerribben Fair (op een vrijdag half augustus), met tevens Rommelmarkt, wordt georganiseerd door vrijwilligers in samenwerking met de ondernemersvereniging van Oldemarkt. Iedereen is welkom om van 16.00 tot 21.00 uur een kijkje te komen nemen. Het aanbod is heel divers. Er is een springkussen voor de kinderen. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar bij het Hof van Holland.

- Dorpsfeest (weekend in september).

- Sinterklaas.

- Beleef, proef, doe, luister en geniet op bijna 40 locaties wat het Kerstrondje Oldemarkt e.o. (op een zaterdag half december) aan een ieder gratis aanbiedt in winterwarme kerstsfeer. Rij mee op tram of treintje.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub IJsvermaak.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Dorpswandeling is samengesteld door J. Steenstra i.s.m. Historische Vereniging IJsselham en Plaatselijk Belang Oldemarkt. Tip: het pdf-document dubbelzijdig printen en dan dubbelvouwen, dan heb je een handige A5-folder die je onderweg kunt raadplegen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oldemarkt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oldemarkt.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Oldemarkt.

- Onderwijs: - Sint Bernardusschool. - Kinderopvang de Kindervilla (dagopvang, peutergroep, BSO) is kleinschalig, net even anders, flexibel, leuk en sfeervol, deskundig, betaalbaar, en met mogelijkheden die elders onmogelijk lijken (aldus hun site).

- Sport: - Voetbalvereniging FC Oldemarkt is opgericht in 1932. - De in 1951 opgerichte sportvereniging Sport Vereent Oldemarkt biedt een scala aan sportmogelijkheden, namelijk gym, trim, turnen, freerunning, dansen en budosporten. Ook bieden zij het beweegdiploma aan.

- Welzijn: - De Oldemarktplaats is een non-profit marktplaats, bedoeld om laagdrempelig en simpel vrijwilligers te kunnen koppelen aan de vele verengingen en clubjes die deze omgeving rijk is. Ook kan deze als kennis-, stage- of goederenbank gebruikt worden. Zolang de leefomgeving er maar beter van wordt.

- Vervoer: - Als aanvulling op het openbaar vervoer biedt Facebook-groep 'Liftpaal Oldemarkt' de mogelijkheid om spontaan óf op afspraak te liften bijv. naar Paasloo en station Steenwijk. In Oldemarkt (bij de middelste rotonde, Kon. Julianaweg / Langepad), Paasloo (Sportskoele) en op station Steenwijk staan liftpalen. De provinciale werkgroep 'Nieuwe tijd voor Mobiliteit' hanteert het motto 'samen reizend houden we het dorp mobiel!'

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldemarkt alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen