Oldemarkt

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

gemeente_oldemarkt_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Oldemarkt anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Oldemarkt anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

oldemarkt_schuurverkoop.jpg

Op een zaterdag eind mei én begin oktober is er de Schuurverkoop Oldemarkt. Tientallen huishoudens in het dorp verkopen dan hun overtollige spullen vanaf hun eigen oprit, of vanuit hun schuur, tuin of woning.

Op een zaterdag eind mei én begin oktober is er de Schuurverkoop Oldemarkt. Tientallen huishoudens in het dorp verkopen dan hun overtollige spullen vanaf hun eigen oprit, of vanuit hun schuur, tuin of woning.

Oldemarkt

Terug naar boven

Status

- Oldemarkt is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1972. Van 1973 t/m 2000 was het de hoofdplaats van de gemeente IJsselham.* In 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.
* De bijzondere situatie deed zich voor dat deze plaatsnamen in 1973 'stuivertje hebben gewisseld'; vóór 1973 viel IJsselham namelijk onder de gemeente Oldemarkt, nadien was dat dus precies andersom.

- Wapen van de voormalige gemeente Oldemarkt.

- De kleine buurdorpen IJsselham en Paasloo hebben weinig eigen voorzieningen en werken daarom op veel gebieden samen met Oldemarkt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Oldemark.

Terug naar boven

Ligging

Oldemarkt ligt NW van Steenwijk, Z van Wolvega. In het O grenst het dorp aan Fryslân (kern Blesdijke).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oldemarkt 383 huizen met 1.983 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 144/823 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Haare of Haren 23/136, Paaslo 61/348, Kalenberg 70/272, Ossenzijl 63/281 en IJsselham 22/123. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldemarkt heeft 4 rijksmonumenten.

- Oldemarkt heeft 22 gemeentelijke monumenten.

- "In 1448 is de huidige Hervormde (PKN) kerk (Marktplein 7) gebouwd als RK kapel. Voordien kerkten de inwoners in Paasloo. Als patroonheilige wordt de Heilige St. Nicolaas genoemd. Omstreeks 1590 kwam er een einde aan het bestaan c.q. gebruik van de kerk door de Katholieke Parochie. In 1828 is een orgel in de kerk geplaatst, gemaakt door J.C. Scheuer. Kosten fl 3.200,-. In 1850 is de kerk vergroot i.v.m. de uitbreiding van het aantal inwoners en gelijk daarmee het aantal gemeenteleden. In de jaren 1970-1973 is een grote restauratie uitgevoerd, waarbij het aangebouwde deel uit 1850 weer is afgebroken en de kerk in zijn huidige staat is teruggerestaureerd. Het tegenwoordige Godshuis voldoet aan de verwachtingen en valt op door de zeer goede akoestiek. Naast de kerk bevindt zich verenigingsgebouw De Ontmoeting, waarin alle gemeenteactiviteiten plaatsvinden." (bron: Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo (HGOP)) - Nieuws van de HGOP Jongeren.

- Gevelstenen in Oldemarkt.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Facebookpagina die je op de hoogte houdt van 'dingen te doen' in Oldemarkt.

- Op 25 maart 2016 is in Oldemarkt The Passion opgevoerd. De laatste dagen van Jezus zijn vertaald naar deze tijd met eigentijdse muziek maar in het oude verhaal. De vele vrijwilligers hebben dit tot een grandioos evenement weten te maken. In 2019 was er de 2e editie van The Passion. De intentie is dat er t.z.t. een 3e editie komt.

- Al sinds 1971 is er ook in Oldemarkt jaarlijks een Avondvierdaagse (mei).

- St. Lambertusmarkt (Hemelvaartsdag).

- Op een zaterdag eind mei én begin oktober (van 9.30-16.00 uur) is er de Schuurverkoop Oldemarkt. Tientallen huishoudens in het dorp verkopen dan hun overtollige spullen vanaf hun eigen oprit, of vanuit hun schuur, tuin of woning. Aan het uithangen van de vlag en/of het versieren van de tuin kun je zien wie er meedoen. Er is ook een lijst met alle deelnemende adressen verkrijgbaar.

- De Weerribben Fair (op een vrijdag half augustus), met tevens Rommelmarkt, wordt georganiseerd door vrijwilligers in samenwerking met de ondernemersvereniging van Oldemarkt. Iedereen is welkom om van 16.00 tot 21.00 uur een kijkje te komen nemen. Het aanbod is heel divers. Er is een springkussen voor de kinderen. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar bij het Hof van Holland.

- Het Oldemarkter Dorpsfeest (do/vr/za begin september) biedt volop leuke activiteitenom te zien en te beleven. Zoals de cabaretmiddag, de versierde wagenoptocht, de Zeskamp, vele live optredens en op donderdagavond het hilarische spel “De Jongens tegen de Meisjes”. Veel plezier voor jong en ouder. Een evenement voor ontmoeten, bijbuurten en veel gezelligheid.

- Sinterklaas.

- Het gratis toegankelijke The Sidekick Sessions (op een zaterdag begin december, in 2020 voor de 6e keer) begon ooit als een aantal jamsessie in jongerencentrum Sidekick, en is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waarbij muzikanten en bands uit Oldemarkt en omgeving bij elkaar komen en gezamenlijk aan gevarieerde avond vol muziek neerzetten. Het concept is dat uit de aangemelde muzikanten en bands 5 'nieuwe' bands worden samengesteld, door alle muzikanten opnieuw in te delen. Deze bands krijgen de gelegenheid om een repertoire van ongeveer een half uur in te studeren, zodat ze dat op de avond van het evenement ten gehore kunnen brengen. Dit concept blijkt een doorslaand succes te zijn. Er zijn ook al diverse nieuwe bands uit voortgekomen.

- Beleef, proef, doe, luister en geniet op bijna 40 locaties wat het Kerstrondje Oldemarkt e.o. (op een zaterdag half december) aan een ieder gratis aanbiedt in winterwarme kerstsfeer. Rij mee op tram of treintje.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub IJsvermaak.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Dorpswandeling is samengesteld door J. Steenstra i.s.m. Historische Vereniging IJsselham en Plaatselijk Belang Oldemarkt. Tip: het pdf-document dubbelzijdig printen en dan dubbelvouwen, dan heb je een handige A5-folder die je onderweg kunt raadplegen.

- De kamsalamander, de ringslang en de knoflookpad hebben het moeilijk. Ze leven met name op de keileemgrond in de Kop van Overijssel. Daar zijn echter veel landschapselementen verdwenen. Landschap Overijssel heeft daarom in 2020 in deze regio 8 bestaande poelen hersteld en 5 nieuwe poelen aangelegd. In 2021 komen er daar nog 10 van bij. Landschap Overijssel werkt hierin samen met Stichting Grensvisie Blesdijke en Stichting Natuurlijk Paasloo. Naast gebieden rond deze dorpen gaat het om een gebied rond Oldemarkt en om Landgoed De Eese.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oldemarkt, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oldemarkt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oldemarkt.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Oldemarkt.

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC Dalzicht met sporthal is het ontmoetingspunt voor de inwoners en biedt onderdak aan diverse lokale instellingen. Verder bieden de zalen mogelijkheden op het gebied van vergaderen, bruiloften en partijen.

- De Landerijen is het dorpsservicecentrum voor Oldemarkt en omstreken. De Landerijen is een wooncomplex met een zalencentrum en enkele dienstverlenende bedrijven. Het wooncomplex bestaat uit ca. 44 huurwoningen, die worden verhuurd aan mensen van 55 jaar en ouder door woningstichting Woonconcept. Daarnaast zijn er 14 appartementen beschikbaar die iedereen kan huren. In De Landerijen zijn 2 bedrijven werkzaam nl. Het Goede Doel (een bedrijf voor dagbesteding) en Thea’s Salon. Daarnaast heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land kantoren in het complex. De Isala-bloedprikpost is twee keer per week aanwezig. Er is een wasserette waar iedereen gebruik van kan maken. Tevens verhuurt de stichting een herstel- en logeerwoning (De Veerkampen 11). In de binnentuin liggen 2 jeu de boules-banen.

De zalen worden volop gebruikt door vele verschillende groepen. Een overzicht van wat er zoal plaatsvindt: Gezellig koffie drinken; Evenementen; Koersbal; Gymnastiek; Werelddans; Biljarten; Klaverjassen; Kerkelijke activiteiten; Filmhuis; Computerondersteuning; Computerhoek (zelf computeren); Gezamenlijke maaltijden; Kooksessies; Bingo; Haak/breicafé; Alzheimercafé; Welfare.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Slinge. - Sint Bernardusschool. - Kindcentrum De Ark biedt opvang en onderwijs onder één dak. - Kinderopvang de Kindervilla (dagopvang, peutergroep, BSO) is kleinschalig, net even anders, flexibel, leuk en sfeervol, deskundig, betaalbaar, en met mogelijkheden die elders onmogelijk lijken (aldus hun site).

- Muziek: - De Oldemarkter Fanfare is opgericht in 1905. De vereniging bestaat uit een Fanfareorkest, een Drum-lyrakorps, en een Majorette- en Twirlgroep. De Oldemarkter Fanfare zorgt voor de muzikale omlijsting van o.a. het Dorpsfeest, de Palmpasenoptocht, Koningsdag, de Avondvierdaagse en de Sinterklaasintocht.

- Popkoor Pop in de Kop.

- Sport: - Voetbalvereniging FC Oldemarkt is opgericht in 1932.

- Badmintonvereniging.

- De in 1951 opgerichte sportvereniging Sport Vereent Oldemarkt biedt een scala aan sportmogelijkheden, namelijk gym, trim, turnen, freerunning, dansen en budosporten. Ook bieden zij het beweegdiploma aan.

- Volleybalvereniging DIOS (= Doorzetten Is Ons Streven) is opgericht in 1967 en heeft ca. 125 leden. Een aantal malen per jaar wordt er een vereningstoernooi georganiseerd. Verder zijn er ook activiteiten waarvoor ook niet-leden zich kunnen aanmelden, zoals het Oliebollentoernooi.

- Twirlgroep Oldemarkt is een gezellige sportieve groep meiden die twirlen voor hun plezier en daarnaast aan NBTA twirlwedstrijden deelnemen.

- Fotoclub: - Fotoclub Oldemarkt is met een groep van max. 20 leden actief bezig met fotografie. Iedere maand een themaopdracht, de gemaakte themafoto's worden de maand erop beoordeeld. Ook hobbyisten met een compactcamera zijn welkom.

- Vrouwen: - Passage afd. Oldemarkt - Paasloo is opgericht in 1969. Begonnen als Christelijke Plattelandsvrouwen Bond (C.P.B.), zijn ze in 1999 door de landelijke fusie onderdeel van Passage geworden. Ze hebben ca. 35 leden en komen 1x per maand bij elkaar. Daarnaast zijn er verschillende commissies actief: de leeskring, nordic wandelgroep, fietsgroep, reiscommissie en bezoekdames. Spreekt dit alles je aan, dan ben je van harte welkom op een van de avonden, om eens vrijblijvend te luisteren en te praten met andere leden om te kijken of de vereniging misschien iets voor jou is.

- Zorg en welzijn: - Het Goede Doel is een kleinschalige dagbesteding in Oldemarkt voor mensen met een beperking. Iedereen krijgt bij hen de ruimte en vrijheid om mee te denken, waarbij je de kans krijgt je eigen creativiteit te gebruiken en je talenten verder te ontwikkelen. Ze maken van oude kleinmeubelen zoals stoelen, kastjes, tafeltjes etc. weer een leuk uniek meubelstuk. En maken leuke woon- en tuinaccessoires zelf van nieuw of oud hout. Ze hergebruiken oude verpakkingen zoals blikken en glazen potten die dan weer een andere functie of sierwaarde krijgen. Zo worden oude materialen weer voor een goed doel hergebruikt.

Zo af en toe trekken ze er ook op uit. Dan gaan ze samen in de natuur op zoek naar materialen die ze kunnen gebruiken om iets leuks van te maken, of ze gaan mooie foto’s in de omgeving maken en met die foto’s gaan ze dan ook weer creatief aan de slag. Ook zijn er mogelijkheden voor tuinonderhoud. Alles wat ze maken verkopen ze via hun website of op de Jaarmarkt in Oldemarkt. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

- De Oldemarktplaats is een non-profit marktplaats, bedoeld om laagdrempelig en simpel vrijwilligers te kunnen koppelen aan de vele verengingen en clubjes die deze omgeving rijk is. Ook kan deze als kennis-, stage- of goederenbank gebruikt worden. Zolang de leefomgeving er maar beter van wordt.

- Veiligheid: - Brandweer Post Oldemarkt is onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland. Hun werkgebied is het gelijknamige dorp plus de buurkernen Ossenzijl, Paasloo, Kalenberg en Basse, en Nationaal Park De Weerribben. De post bestaat uit ca. 18 vrijwilligers die 24 uur per dag paraat staan om branden, ongelukken en ongevallen met gevaarlijke stoffen te bestrijden. Ze beschikken over een tankautospuit (04-1238), een tankwagen (04-1264) en een personenbus (04-1280) met een aanhanger met een Quad er achter. Ze hebben ook een meetploeg die optreedt bij grote incidenten waarbij de concentraties stoffen worden gemeten die vrij komen.

- Het AED aktie-team bestaat uit een groep enthousiaste personen die Stichting AED Oldemarkt ondersteunt bij het opleiden van cursisten voor de AED-apparaten en het onderhoud van deze apparaten.

- Vervoer: - Als aanvulling op het openbaar vervoer biedt Facebook-groep 'Liftpaal Oldemarkt' de mogelijkheid om spontaan óf op afspraak te liften bijv. naar Paasloo en station Steenwijk. In het dorp (bij de middelste rotonde, Kon. Julianaweg / Langepad), in Paasloo (Sportskoele) en op station Steenwijk staan liftpalen. De provinciale werkgroep 'Nieuwe tijd voor Mobiliteit' hanteert het motto 'samen reizend houden we het dorp mobiel!'

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldemarkt alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen