Oldelamer

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Oldelamer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oldelamer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oldelamer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oldelamer.

Terug naar boven

Status

- Oldelamer is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Ooldelaemer.

In het Fries
Aldlemmer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldelamer heeft 1 gemeentelijk monument.

- Kerk.

- Molens in Oldelamer: - Windmotor 1 Oldelamer. - Windmotor 2 Oldelamer. - Windmotor 3 Oldelamer. - Windmotor 4 Oldelamer. - Windmotor 5 Oldelamer. - Windmotor 6 Oldelamer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zelfbedieningspontje naar Rotstergaast over de Tjonger.

- Het in 2010 nieuw ingerichte natuurgebied bij Oldelamer ligt in de directe nabijheid van natuurgebied Brandemeer, dat verbonden is met natuurgebied Rottige Meente. De inrichting bestond uit het realiseren van een aangepast waterpeil, het graven van enkele petgaten, het aanleggen van plasdras-gebieden en plaggen van de vruchtbare bovenlaag van de bodem. Staatsbosbeheer heeft het gebied in beheer. Met de aanleg van deze 60 hectare nieuwe natuur levert de provincie een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig natuurgebied Brandemeer. De inrichting van het gebied maakt bovendien een verbetering van de wateraanvoer aan de omringende landbouwgebieden mogelijk. De herinrichting levert een belangrijke bijdrage aan optimalisatie van het leefgebied van onder andere de visotter, grote vuurvlinder, ringslang en zwarte stern. Tevens draagt het bij aan de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur en de Robuuste Natte As in Fryslân.

Terug naar boven

Links

- Uitvoerige site over Oldelamer, met tientallen informatieve artikelen over het dorp en omringende dorpen en landschap, door inwoner Hank Dussen.

Reactie toevoegen