Oirlo

Plaats
Dorp
Venray
Noord-Limburg
Limburg

Oirlo

Terug naar boven

Status

- Oirlo is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Venray.

- Onder het dorp Oirlo vallen ook de buurtschappen Boddenbroek, Hoogriebroek (deels), Molenhoek (grotendeels) en Zandhoek.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Oeldere. Een inwoner van dit dorp is een Oelderse.

Terug naar boven

Ligging

Orilo ligt ZO van Venray, O van de A73, W van Meerlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oirlo 60 huizen met 352 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Oirlo (2004).

- Na jaren van discussie is er duidelijkheid over woningbouw in Oirlo. Vanaf 2008 worden er in 10 tot 15 jaar tijd in totaal 64 woningen gerealiseerd. De woningen komen op 2 locaties. Ten eerste aan de zuidoostkant van het dorp waar ook het bouwen-in-eigen-beheer-project gerealiseerd gaat worden. Hier komen 42 woningen waaronder vrijstaande, twee-onder-eenkappers, seniorenwoningen en rijtjeshuizen. Het andere project van 22 huizen staat gepland op de locatie Hesen aan de Hoofdstraat tegenover de kerk. Hier wordt ook een intiem dorpsplein gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oirlo heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - VV De Spurriemök.

- Kermis (mei).

- Zomaarpop (weekend in oktober, in 2019 voor de 34e keer).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oirlo.

- Nieuws: - Nieuws uit Oirlo op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oirlo.

- Onderwijs: - Basisschool Maria is na afloop van schooljaar 2014-2015 gefuseerd met Basisschool De Stek uit buurdorp Castenray. Die school was te klein geworden en is gesloten. De kinderen uit beide dorpen gaan sindsdien naar school in Oirlo, welke fusieschool de naam Basisschool Eigenwijs heeft gekregen.

- Jongeren: - OJC Watjang?!? is de jongerenorganisatie voor jongeren uit Oirlo en omgeving. Zij organiseren door het jaar heen allerlei activiteiten in - naar eigen zeggen - "de leukste kelder van Nederland".

- Muziek: - Muziekvereniging Ons Genoegen.

- Sport: - Voetbalvereniging SVOC '01 is in 2001 ontstaan uit een fusie tussen DIS uit Oirlo en SV Castenray uit het gelijknamige dorp.

- Zorg: - "Zorgboerderij De Hofsteeg (Ericaweg 4) is gelegen in de prachtige landelijke omgeving van Oirlo. In 2008 zijn we onze zorgboerderij gestart met dagbesteding voor ouderen en voor mensen met een vorm van dementie. In 2011 hebben we langs onze zorgboerderij een kersenboomgaard aangeplant. Deze bestaat uit 12 verschillende rassen, die vanaf juni tot begin augustus rijp zijn. Naar behoefte kunnen we onze gasten betrekken bij de activiteiten in de boomgaard. Natuurlijk is het ook mogelijk om door de boomgaard te wandelen en te genieten van de rust en de activiteiten die rondom de kersenteelt plaats vinden. Op onze zorgboerderij willen we de bezoekers graag een plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en zich thuis kunnen voelen. We willen rekening houden met ieders (on-)mogelijkheden. Een plek waar huiselijkheid, sfeer en kleinschaligheid de basis vormen, met als doel dat onze bezoekers zolang mogelijk zelfstandig, of samen met hun partner, in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen."

. - "Zorgboerderij Het Wapen van Oudshoorn in Oirlo (Oirloseheide 2) wil met name mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening in de gelegenheid stellen om kennis te maken met het dagelijkse leven op en rondom onze boerderij. Zelfvertrouwen, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling willen wij verbeteren. De arbeidsprestatie is van ondergeschikt belang, voorop staat een plezierige dagbesteding. Wij zijn dan ook niet afhankelijk van agrarische productie. Mocht hier in de toekomst vraag naar zijn, dan kan daar uiteraard op worden ingespeeld. De activiteiten bestaan uit het verzorgen van de paarden, schapen, kippen, konijnen en ander kleinvee. Het meewerken in de stallen, moestuin en kassen. Het bereiden van maaltijden voor eigen gebruik met producten uit eigen tuin. Er worden ook creatieve activiteiten aangeboden, zoals kaarten maken, bloemstukken maken e.d. Mensen die niet aan het werk kunnen deelnemen, krijgen de gelegenheid deel te nemen aan belevingsactiviteiten zoals snoezelen in een relaxruimte, snoezelen in een dierensnoezelruimte, huifkartochten, ervaringsactiviteiten zoals het verblijven in de belevingstuin of als toeschouwer aanwezig zijn bij de werkzaamheden van anderen."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oirlo.

Reactie toevoegen