Oeken

Plaats
Buurtschap
Brummen
Veluwe
Gelderland

Oeken

Terug naar boven

Status

- Oeken is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Brummen.

- De buurtschap Oeken valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Brummen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oeken ligt NW van Brummen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oeken 73 huizen met 485 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oeken heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Rondje Oeken (hardlopen) (laatste zondag van januari) trekt meer dan 200 deelnemers. Je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km. Daarnaast is er een afstand van 1,7 km voor de jeugd. De netto opbrengst gaat naar een lokaal project in Ghana waar enkele boeren en een kindertehuis ondersteund worden.

- Oranjefeesten, ook wel Oekense Kermis (weekend half juni), op het terrein van de voormalige basisschool. De Oranjecommissie geeft al meer dan 100 jaar op traditionele wijze invulling aan de oranje festiviteiten. In de basis zijn de Oranjefeesten 'voor en door' Oekenaren, met een Oranjecommissie maar vooral ook met veel vrijwilligers. Elk jaar is het voor jong en ouder weer een festijn, waar het hele jaar naar uit wordt gekeken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Inwoners van het buitengebied van de gemeente Brummen hebben eind 2016 in totaal bijna 6.000 struiken (zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos) en ruim 160 bomen (knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen) op hun erven geplant. De beplantingsprojecten zijn een gezamenlijke actie van de landschaps-werkgroepen uit dorp Empe en de omliggende buurtschappen, de gemeente Brummen, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Bijzonder in de projecten 'Dorpen in het Groen' is de actieve inbreng van bewoners uit Empe - Tonden en Oeken - Voorstonden - Broek. Deelnemers zijn na een informatiebijeenkomst zelf aan de slag gegaan met het opstellen van een streekeigen beplantingsplan, en hebben daarnaast met hulp van SLG voor ieder erf een inrichtingsplan gemaakt dat aansluit bij het omliggende landschap. Door aanplant van streekeigen soorten wordt het erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook uit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het erf meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Terug naar boven

Links

- Wijkraad Oeken - Voorstonden - Broek behartigt de belangen van al deze 3 onder het dorp Brummen vallende buur-buurtschappen.

- Buurtbusvereniging HTOV start in 1985, als alternatief na het wegvallen van de lijnbus door het buitengebied. De eerste buslijn, 504, rijdt dan ook vanuit Eerbeek door het prachtige buitengebied van de gemeente Brummen; door Hall, Tonden, Oeken en Voorstonden. Daar is ook de naam HTOV van afgeleid. Tegenwoordig verzorgen zij met ca. 60 vrijwilligers een tweetal buurtbusprojecten: lijn 503 Eerbeek-Brummen en lijn 504 Eerbeek-Zutphen. Op beide lijnen samen worden jaarlijks meer dan 30.000 passagiers vervoerd.

- Kinderopvang: - Na de sluiting van de basisschool (Voorsterweg) in Oeken is in het pand op de begane grond Kinderopvang BuitenGewoon gevestigd, en op de 1e verdieping buurthuis De Opkamer.

- Sport: - De buurtschap heeft in 1928 een eigen voetbalclub gekregen, v.v. Oeken. Tegenwoordig is deze gevestigd aan de Knoevenoordstraat in buur-buurtschap Broek, en wordt daarom verder aldaar beschreven.

Reactie toevoegen