Odoornerveen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Odoornerveen

Terug naar boven

Status

- Odoornerveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- Slogan: "Odoornerveen, je wilt er niet omheen", aldus de lokale dorpssite.

- Odoornerveen heeft een eigen Volkslied.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Oregerveen. Een inwoner van dit dorp is een Oregerveense.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Odoornerveen ligt ZW van het dorp Odoorn, W van het dorp Valthe, WNW van het dorp Klijndijk, NW van de stad Emmen, NNW van het dorp 't Haantje, N van de dorpen Noord-Sleen en Sleen, NO van de dorpen Zweelo en Aalden, ONO van het dorp Wezup, OZO van het dorp Wezuperbrug, ZO van de dorpen Schoonoord, De Kiel en Eeserveen, ZZO van de dorpen Eesergroen en Westdorp en Z van de dorpen Ees en Borger.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Odoornerveen heeft ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting Odoornerveen is ontstaan nadat in 1855 het Oranjekanaal de Odoorner Venen heeft bereikt. Het is een ´veenkolonie´, wat wil zeggen dat het veen hier is afgegraven voor de winning van turf. De ca. 1.600 hecare veen is ontgonnen tot ca. 1880. Daarna is de grond geleidelijk geschikt gemaakt voor de landbouw.

De kinderen uit Odoornerveen moesten voor het volgen van onderwijs in de 19e eeuw naar de school in het naburige Schoonoord (gemeente Sleen). In januari 1871 werd de Odoornerveense kinderen de toegang tot de school te Schoonoord geweigerd. De gemeente Odoorn moest daarom een eigen school voor Odoornerveen bouwen. Deze school kwam medio 1871 gereed. Het was een eenvoudige houten keet die was berekend op 25 leerlingen, maar in de praktijk kregen er 40 leerlingen les. In 1906 kwamen er scholen bij aan de Borgerzijtak en aan de Odoornerzijtak. In 1967 kwam er één nieuwe school als vervanging van de oude scholen. Deze school is in 1985 gesloten.

Odoornerveen heeft nooit een kerk gekregen. Het voormalige café is sinds 1984 ´herbestemd´ tot dorpshuis.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende site en literatuur:

- Nadere informatie over de geschiedenis van Odoornerveen. Onder de link vind je in het linkermenu onder het kopje Geschiedenis nog veel meer pagina's over de geschiedenis van dit dorp.

- In 2005 is het boek ´150 jaar Odoornerveen´ verschenen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Culturele Vereniging MIK (‘Met Ieders Kracht’) organiseert door het jaar heen allerlei evenementen en activiteiten voor de inwoners van Odoornerveen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Knapzakroute Odoornerveen (17,5 km).

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over Odoornerveen anno 1966.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Odoornerveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Odoornerveen.

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant De Snikke (ook oudere nummers, v/a 2010) is via de link ook online te lezen. - Actualiteiten uit Odoornerveen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Odoornerveen is opgericht in 1953. Door de jaren heen heeft Plaatselijk Belang voor veel veranderingen/verbeteringen in het dorp gezorgd. Zo hebben ze o.a. inspraak gehad in verbetering van de Borgerzijtak (1958); waar komt de nieuwe school (nu voormalige Oranjeschool) (1962); verharding van een deel van de Zuidzijde en de Torenwijk verbeterd (1973); verbetering Noordzijde (1978); vernieuwen van de bruggen (1978-1984); opknappen jaagpad Zuidzijde (2005).

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Miet.

- Sport: - Modelvliegvereniging de Odoorner Luchtvaart Club (OLC) is in 1971 opgericht en heeft ca. 90 leden in de leeftijd van ca. 8 tot ca. 80 jaar. Veel van de leden vliegen met eigen gebouwde toestellen, hoewel het aantal ARF-toestellen (almost ready to fly/bijna klaar om te vliegen) ook steeds vaker te zien zijn. Een aantal leden vliegt mee op wedstrijdniveau in verschillende zweef- en kunstvluchtklassen. Er wordt vooral in het weekend veel gevlogen. Maar in de zomermaanden wordt het veld ook door de week 's avonds bijna altijd wel door een aantal vliegers bezocht. De vereniging heeft een eigen clubgebouw in Odoornerveen. Op de clubavonden worden allerlei thema's met betrekking tot het modelvliegen behandeld en in de afgelopen jaren hebben ze ook verschillende bouwprojecten in clubverband gehouden. Het onderhoud aan het veld en clubgebouw wordt door de leden zelf gedaan. Door het jaar heen organiseert de vereniging diverse wedstrijden en evenementen. Ook verzorgt zij demonstraties aan belangstellenden zoals bedrijven en scholen.

Reactie toevoegen