Odijk

Plaats
Dorp
Bunnik
Kromme Rijnstreek
Utrecht

odijk_collage.jpg

Odijk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Odijk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Odijk.JPG

Het mooie witte kerkje in Odijk.

Het mooie witte kerkje in Odijk.

odijk_2.jpg

Odijk

odijk.jpg

Odijk

UT gemeente Odijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Odijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Odijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Odijk

Terug naar boven

Status

- Odijk is een dorp in de provincie Utrecht, in de regio Kromme Rijnstreek, gemeente Bunnik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-8-1964.

- Wapen van de voormalige gemeente Odijk.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Ojik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Odijk ligt Z van de A12 en ligt ZO van het dorp Bunnik, Z van het dorp Zeist, W van het dorp Driebergen (formele naam: Driebergen-Rijsenburg), N van het dorp Werkhoven en NO van het dorp Houten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Odijk, die alleen het dorp omvat, 56 huizen met 411 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.250 huizen met ca. 5.600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Odijk heeft 3 rijksmonumenten.

- Odijk heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Het Witte Kerkje valt onder de Protestantse Gemeente Odijk.

- Begraafplaatsen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- 5x per jaar is er in het Sporthuis op het Rijneiland Muziekcafé Odijk. Iedere avond staat in het teken van een van tevoren gekozen muziekstijl, zoals blues, country, funk, soul, rock, pop e.d. Van tevoren wordt een lijst met nummers, met toonsoort, gepubliceerd, waarop muzikanten kunnen 'intekenen'. Geef aan welk instrument je bespeelt en welk(e) nummer(s) je wilt meespelen of -zingen.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Rijnpinters.

- Bij het evenement OmOdijk (hardlopen, op een zaterdag in maart, in 2018 voor de 3e keer) kun je kiezen uit de afstanden 5 en 10 km. Er is ook een 2 km Kinderloop en een 1 km Duoloop.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Odijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Odijk op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Odijk.

- Onderwijs: - Wereldkidz Bongerd. - St. Nicolaasschool. - Basisschool Beurthonk.

- Sport: - SV Odijk is opgericht in 1962 en kent naast de afdeling voor voetbal ook afdelingen voor judo en tennis. De vereniging is ook nauw betrokken bij de ijsbaan.

- Welzijn: - De Huiskamer van Odijk brengt mensen samen die elkaar willen helpen. Nu de overheid niet alle hulp meer kan bieden, is de Huiskamer een goed alternatief. Heb je even geen vervoer? Dan biedt de chauffeur van de Huiskamer je de helpende hand. Tegen een kleine vergoeding brengt hij je naar het ziekenhuis, een vriend of een plek voor je familiebezoek. Ook bij het invullen van lastige formulieren, het beoordelen van een moeilijke brief of het regelen van een subsidie, voor onafhankelijk advies op juridisch gebied, staat de Raadkamer met raad en daad voor je klaar.

De vrijwilligers zijn beschikbaar tijdens de openingstijden van de Huiskamer van Odijk op woensdagavond van 19.30-21.00 uur en woensdagochtend van 10.00-12.00 uur in het Dorpshuis. Heb je een klusje dat nodig moet gebeuren? Een boodschap te doen die je even zelf niet kunt halen? Of kun je wat hulp gebruiken in de tuin? Dan staat de Helpende Hand van Odijk ook voor je klaar. Eén keer per maand op woensdagochtend is het Ouders & Kids Café geopend. Elke maand met een ander thema. De diensten van de Huiskamer worden voortdurend uitgebreid. Zo zijn in 2016 de Boekenkast en de Leestafel gerealiseerd. Een heerlijk boek lenen? Of breng zelf een prachtig boek zodat andere mensen daar ook van kunnen genieten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Odijk (prot., Zeisterweg). - Idem Singel, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen