Norgervaart

Plaats
NoordenveldSmildeAssen
Drenthe

Norgervaart

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Norgervaart.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Norgervaart.

- Bij Vakantiepark Witterzomer kun je 'gewoon' kamperen, maar je kunt er ook terecht in een hotelkamer, compleet ingerichte huurtent, trekkershut of lodge.

- Boek hier je golfvakantie in Zeijerveld bij Assen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Norgervaart.

Terug naar boven

Status

- Norgervaart is een buurtschap in de provincie Drenthe. Het noordelijke gedeelte valt onder de gemeente Noordenveld (t/m 1997 gemeente Norg) en ligt voor de postadressen in de buurtschap Huis ter Heide. Het zuidelijke deel westelijk van de vaart ligt in de gemeente Midden-Drenthe (t/m 1997 gemeente Smilde) en valt onder het dorp Bovensmilde, terwijl het zuidoostelijke gedeelte onder de gemeente Assen valt. Volgens de Topografische atlas Drenthe (1) is alleen het Z deel als buurtschap Norgervaart te beschouwen en wordt het N deel tot Huis ter Heide gerekend.

- De buurtschap Norgervaart heeft geen plaatsnaamborden, u kunt dus slechts aan de straatnaambordjes Norgervaart zien dat u er bent aanbeland.

Terug naar boven

Naam

De Norgervaart is begin 19e eeuw gegraven als verbinding tussen de Kolonievaart in het N en de Smildervaart of Drentse Hoofdvaart in het Z, voor de afvoer van turf en ontwatering van het ontgonnen heide- en veengebied. Het kwam gereed in 1816. Vanaf Bovensmilde gerekend was het de verbinding met (de gemeente) Norg. De buurtschap is vernoemd naar de vaart. De brug waar de Norgervaart in de voormalige buurtschap Kloosterveen samenkomt met de Smildervaart of Drentse Hoofdvaart heet Norgerbrug.

Terug naar boven

Ligging

Oorspronkelijk liep de gemeentegrens parallel aan een veenwijk, de Norgerwijk, ook bekend als Jan Klokwijk. Na de gemeentelijke herindeling werd het Asser deel ietsje groter, ten bate van de bouw van de Asser nieuwbouwwijk Kloosterveen. De grens loopt nu net ten zuiden van de Kolonieweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Norgervaart 6 huizen met 40 inwoners onder de gemeente Norg, dus het deel onder Huis ter Heide. Onder de gemeente Smilde wordt Norgervaart in dat jaar niet apart vermeld.

- Tegenwoordig liggen langs de Norgervaart in totaal ca. 30 woningen, vrijwel allemaal gelegen aan de westkant van de vaart. Hiervan behoren ongeveer 20 tot de gemeente Noordenveld, kern Huis ter Heide, en ca. 10 tot de gemeente Smilde, kern Bovensmilde, en 1 pand valt onder de gemeente Assen (huisnr. 3 aan de O kant). Niet echt praktisch is dat beide delen (zowel onder Huis ter Heide als onder Bovensmilde) met huisnr. 1 beginnen te nummeren en dus niet doornummeren.

 

Reactie toevoegen