Noordschans

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Noordschans

Terug naar boven

Status

- Noordschans is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 gemeente Klundert.

- De buurtschap Noordschans valt, ook voor de postadressen, onder de stad Klundert.

- De inwoners wonen ‘op de Noordschans’. Voor een toelichting wanneer je 'in' of 'op' een plaats woont, zie bij Welberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Noortschans, 1840 Noord-Schans. ‘De buurtschap heette aanvankelijk Noordzijde’ (335).

Naamsverklaring
Genoemd naar een voormalige schans aan het Hollands Diep, met de toevoeging noord ter onderscheiding van de naburige Schans bij Oudenbosch().

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Noordschans ligt rond de gelijknamige weg en de Buitendijk Oost, N van Klundert, N grenzend aan het Hollands Diep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Noordschans 20 huizen met 109 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“Tot ver in de eerste helft van de 20e eeuw vormde de haven van Noordschans een belangrijke schakel in het transport van suikerbieten naar de fabrieken in Zevenbergen, Dinteloord en Puttershoek. Uit een grote straal rondom de buurtschap werden de bieten per boerenkar naar de haven vervoerd. De vracht ging vervolgens per zeilschip verder naar de fabriek. Op de terugweg brachten de zeilschepen de pulp uit de suikerfabrieken mee terug naar Noordschans. De pulp, bestemd als veevoer, werd met kleine mandjes uit de ruimen van de schepen op de wal gebracht. ‘Met een mandje op de rug ging dat één voor één uit de boten over een glibberig loopplankje naar de wal. Dat was echt “beestenwerk”’, aldus Aart van Bezooyen, die in deze buurtschap geboren en getogen is en zelf bieten verbouwde.

Links van de oude haven stond toen nog een stoomhoutzagerij. De zagerij werd in 1907 gebouwd door de Noorschanse schipperszoon Jacob Degenaars. Het gebouw staat er nog steeds. Een houten loods bij de fabriek is in 1929 afgebrand. "Degenaars kocht in de haven van Rotterdam hout op, dat afkomstig was van oude schepen die bestemd waren voor de sloop. Het Amerikaanse grenen dat in die schepen was verwerkt, bleek zo hard dat je er bijna geen spijker in kon slaan. Hij liet het hout via de haven van Noordschans aanvoeren en verkocht het vervolgens door aan mensen uit de buurt. Voor het verdere transport van het hout werd het ook wel, samengebonden tot vlotten, door de kreek hiervandaan naar Klundert getrokken", aldus Bezooyen.

De haven van vindt zijn ontstaan in het eind van de 18e eeuw, toen de (iets zuidelijker gelegen, red.) Klundertse haven door verzanding nagenoeg onbereikbaar was geworden. Bij de ontwikkeling van die haven kwamen in de 19e eeuw steeds meer beurtschippers uit Rotterdam, Dordrecht en andere plaatsen ‘op de Schans’ wonen. Aan het eind van de jaren zestig was het definitief gedaan met de beurtschipperij op de Noordschans” (335).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- C. de Zeeuw heeft de haven van Noordschans omgebouwd tot jachthaven. De jachthaven telt nu, na verschillende aanpassingen, 650 ligplaatsen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Noordschans door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen