Noordijk

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Noordijk

Terug naar boven

Status

- Noordijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Neede.

- Het dorp Noordijk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Neede.

- N van het dorp, N van de Markveldsedijk ligt het uitgestrekte overwegend landbouwgebied Noordijkerveld. Dit heeft altijd als 'veldnaam' in de atlassen gestaan. Sinds begin 21e eeuw is het daar ineens een vetgedrukt lettertype geworden, alsof het een plaatsnaam is, en is het ook in de plaatsnaamregisters opgenomen als vermeende plaatsnaam / buurtschap. Maar dat is onterecht; het gebied maakt namelijk deel uit van buurtschap Markvelde, die voor dit deel dus onder het dorp Noordijk, gemeente Berkelland valt. Het andere deel van Markvelde valt onder de stad Diepenheim, gemeente Hof van Twente. Voor nadere informatie over het Noordijkerveld zie het hoofdstuk Landschap etc.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Noarik.

Terug naar boven

Ligging

Noordijk ligt NW van Neede, NO van Borculo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Noordijk 133 huizen met 821 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd ca. 800 inwoners, nu in ca. 300 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud Noordijk. De vereniging stelt zich ten doel het historische en culturele erfgoed van de het dorp te bewaren. Ze doet dit door het archiveren en conserveren van allerlei oude voorwerpen, documenten, foto’s en gebruiken. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van het dorp en zijn inwoners. De vereniging heeft als thuisbasis het gebouw de 'Oale Schole'. Hier worden naast permanente en wisselende tentoonstellingen allerlei bijeenkomsten en evenementen gehouden. Ook is hier een archief opgebouwd met oude foto's, boeken en documenten. Voor inzage in het archief kun je daar op dinsdagmorgen of op afspraak terecht. Eens per maand wordt in en rondom de Oale Schole een expositie en/of activiteit gekoppeld aan een thema georganiseerd.

Verder is achter de sportzaal van 't Haarhoes een prachtige groentetuin ingericht: 't Oale Höfke. Hier komt het verleden tot leven door de verbouw van vele vergeten groenten, zoals knolselderij, aardperen, schorseneren enz. Groepen kunnen op afspraak het hele seizoen de exposities in de Oale Schole en/of het Oale Höfke bezichtigen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Noordijk (2011).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Pinksterkermis (Pinksterweekend).

- Oogstfeest en Preuverie (op een zondag in juli).

- Jong Gelre Neede organiseert jaarlijks op een zaterdag in juli een Trekkertrekwedstrijd in Noordijk, in 2018 voor de 24e keer. Het evenement trekt ca. 90 tot 100 deelnemers en is onderdeel van het wedstrijdschema van de T.S.T.A. (Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek).

- In het najaar is er een groot paardenfestijn genaamd Bollert Brons.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Tientallen vrijwilligers uit de buurdorpen Noordijk, Geesteren en Gelselaar hebben met behulp van verschillende organisaties anderhalf jaar gewerkt aan de realisatie van een 'klompenpad'. Dat is het in maart 2017 feestelijk geopende Boereneschpad (12 km) geworden. Het is het 98e Klompenpad. Deze rondwandeling voert je door het prachtige buitengebied van de hiervoor genoemde dorpen. Je wandelt over de weidse es, langs houtwallen en beken en door nieuwe natuur.

- Het Noordijkerveld, gelegen N van Noordijk, N van de Markveldseweg, was oorspronkelijk een uitgestrekt heidegebied. Hiervan is slechts natuurgebied de Bollert over. Er is ook een waterwingebied, waar per jaar 0,7 miljoen m3 water wordt gewonnen. Het Noordijkerveld is tegenwoordig een groot weidegebied, doorsneden door een aantal parallel lopende lange wegen, die uitkomen op de Noordijkerveldweg. Er staan enkele woonhuizen, een aantal boerderijen en er is een vakantiepark. De komende jaren wordt het Noordijkerveld deels heringericht tot natuurgebied.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Noordijk.

Reactie toevoegen