Noordijk

Plaats
Dorp
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Noordijk

Terug naar boven

Status

- Noordijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Neede.

- Het dorp Noordijk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Neede.

- N van het dorp, N van de Markveldsedijk ligt het uitgestrekte overwegend landbouwgebied Noordijkerveld. Dit heeft altijd als 'veldnaam' in de atlassen gestaan. Sinds begin 21e eeuw is het daar ineens een vetgedrukt lettertype geworden, alsof het een plaatsnaam is, en is het ook in de plaatsnaamregisters opgenomen als vermeende plaatsnaam / buurtschap. Maar dat is onterecht; het gebied maakt namelijk deel uit van buurtschap Markvelde, die voor dit deel dus onder het dorp Noordijk, gemeente Berkelland valt. Het andere deel van Markvelde valt onder de stad Diepenheim, gemeente Hof van Twente. Voor nadere informatie over het Noordijkerveld zie het hoofdstuk Landschap etc.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Noarik, (de)n Noorek.

Oudere vermeldingen
1188 ingevoegd eind 13e eeuw Nortwic, 1329 in legione Nortwich, 1397 te Noertwijk, 1671 Noordinck, Noordijck, 1699 Noordijck, 1899 Noordijk.

Naamsverklaring
Samenstelling van noord 'noordelijk gelegen' en wijk 'hoeve, nederzetting, dorp'.(1) In het spraakgebruik worden plaatsnamen soms iets ingekort. En soms wordt dat vervolgens op enig moment de officiële spelling. Zo is hier in de loop der tijd dus de w weggevallen. En in de lokale uitspraak valt ook de d nog weg. Allebei verschijnselen die bij meer plaatsnamen voorkomen.

Terug naar boven

Ligging

Noordijk ligt NW van Neede, NO van Borculo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Noordijk 133 huizen met 821 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd ca. 800 inwoners, nu in ca. 300 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud Noordijk. De vereniging stelt zich ten doel het historische en culturele erfgoed van de het dorp te bewaren. Ze doet dit door het archiveren en conserveren van allerlei oude voorwerpen, documenten, foto’s en gebruiken. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van het dorp en zijn inwoners. De vereniging heeft als thuisbasis het gebouw de 'Oale Schole'. Hier worden naast permanente en wisselende tentoonstellingen allerlei bijeenkomsten en evenementen gehouden. Ook is hier een archief opgebouwd met oude foto's, boeken en documenten. Voor inzage in het archief kun je daar op dinsdagmorgen of op afspraak terecht. Eens per maand wordt in en rondom de Oale Schole een expositie en/of activiteit gekoppeld aan een thema georganiseerd.

Verder is achter de sportzaal van 't Haarhoes een prachtige groentetuin ingericht: 't Oale Höfke. Hier komt het verleden tot leven door de verbouw van vele vergeten groenten, zoals knolselderij, aardperen, schorseneren enz. Groepen kunnen op afspraak het hele seizoen de exposities in de Oale Schole en/of het Oale Höfke bezichtigen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Noordijk (2011).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Pinksterkermis (Pinksterweekend). Het Pinksterfeest begint vrijdagmiddag om 14:30 uur met spelletjes voor de basisschoolkinderen uit het dorp. Daarna kunnen ze gratis in de draaimolen en doeltrappen op het feestterrein aan de Schoolweg. Vanaf 16.30 uur zorgen de PKN Pinkster Kearls voor muziek bij het bedrijvenuurtje. Vrijdagavond begint om 19.30 uur Noordijk's got talent, waarbij lokale talenten zich op het podium presenteren. Daarna zorgt een band voor live-muziek in de feesttent. De toegang is gratis. Zaterdagmiddag om 13.30 uur begint de grote optocht door het dorp, voorafgegaan door muziekvereniging Concordia. Na de optocht zijn er volksspelen, zoals doelschieten, dogcartrijden, ringrijden, sjoelen en darten. Een band zorgt zaterdagavond vanaf 22 uur voor feest in de tent. Eerste Pinksterdag staat in het teken van het beachvolleybaltoernooi. Aanvang 12:30 uur. Tweede Pinksterdag begint het feest al vroeg met het ophalen van de Schutterskoning, de Koningin Vogelgooien en de Jeugdkoning, met muziekvereniging Concordia. Zij zullen op het feestterrein om 10.00 uur als eerste aanschuiven en hiermee de opening verrichten van het Noordijks Ontbijtbuffet voor alle Noordijkers. Om 11 uur wordt het eerste schot gelost bij het vogelschieten. Ook zijn er andere volksspelen, waaronder jeugdvogelschieten, kaart- en klosjesschieten en stoelendans. 's Middags is er live-muziek.

- Oogstfeest en Preuverie (op een zondag in juli).

- Jong Gelre Neede organiseert jaarlijks op een zaterdag in juli een Trekkertrekwedstrijd in Noordijk, in 2020 voor de 26e keer. Het evenement trekt ca. 90 tot 100 deelnemers en is onderdeel van het wedstrijdschema van de T.S.T.A. (Trekkertrek Stichting Twente Achterhoek).

- In het najaar is er een groot paardenfestijn genaamd Bollert Brons.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Tientallen vrijwilligers uit de buurdorpen Noordijk, Geesteren en Gelselaar hebben met behulp van verschillende organisaties anderhalf jaar gewerkt aan de realisatie van een 'klompenpad'. Dat is het in maart 2017 feestelijk geopende Boereneschpad (12 km) geworden. Het is het 98e Klompenpad. Deze rondwandeling voert je door het prachtige buitengebied van de hiervoor genoemde dorpen. Je wandelt over de weidse es, langs houtwallen en beken en door nieuwe natuur.

- Het Noordijkerveld, gelegen N van Noordijk, N van de Markveldseweg, was oorspronkelijk een uitgestrekt heidegebied. Hiervan is slechts natuurgebied de Bollert over. Er is ook een waterwingebied, waar per jaar 0,7 miljoen m3 water wordt gewonnen. Het Noordijkerveld is tegenwoordig een groot weidegebied, doorsneden door een aantal parallel lopende lange wegen, die uitkomen op de Noordijkerveldweg. Er staan enkele woonhuizen, een aantal boerderijen en er is een vakantiepark. De komende jaren wordt het Noordijkerveld deels heringericht tot natuurgebied.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Noordijk.

- Belangenorganisatie: - "Als Noordijks Belang beogen wij het algemeen belang van de Noordijkse gemeenschap te vertegenwoordigen. Dit willen wij in de breedste zin van het woord. Dit doen wij middels contacten met de gemeente Berkelland en overige relevante organisaties en partijen. Als bestuur zijnde proberen wij op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de samenleving. Wij vergaderen eens in de zes weken in 't Haarhoes. Als bestuur kunnen en weten wij ook niet alles, daarom is input vanuit de bevolking altijd welkom. Ideeën, initiatieven en knelpunten mogen aangedragen worden. Wij kijken dan hoe we hier invulling aan kunnen geven. De uitkomsten zullen we altijd met de betrokkenen terugkoppelen. De voortgang en onze bezigheden communiceren we via de website en de Noordijker Koerier met de bevolking. Hierdoor willen we betrokkenheid en openheid creëren. De komende periode zijn we bezig met de volgende projecten: bezoek van college van Burgemeester en Wethouders; realiseren van het glasvezelproject (voortgang bewaken); leefbaarheid bevorderen in Noordijk. Wanneer je meer inzicht wilt hebben in deze projecten kun je op onze nieuwspagina kijken of contact met ons opnemen."

- Nieuwe inwoners: - Sinds eind 2019 krijgen nieuwe inwoners weer een warm welkom in Noordijk. Er was vroeger al eens een welkomscomité, maar dat was een beetje 'doodgebloed'. Noordijks Belang vindt het belangrijk dat nieuwe inwoners zich snel thuis voelen in de dorpsgemeenschap en dat ze weten wat er allemaal te doen is, en heeft daarom het iniatief genomen voor een 'goody bag'; een tas vol cadeautjes en informatie over het dorp. Zo is er informatie over de 27 Noordijkse verenigingen en delen zo’n 35 van de 90 Noordijkse bedrijven welkomscadeautjes uit. De eerste goody bag is in november 2019 door burgemeester Joost van Oostrum, zelf een Noordijker, uitgereikt aan de familie Laponder, die de drukte van Den Haag vaarwel heeft gezegd om in de rust en ruimte van Noordijk een B&B te beginnen. "Een soort ‘Ik vertrek’ dus, maar dan in eigen land", aldus Dennis en Jessica Laponder, die het dorp een prachtige plek vinden, die goed voelt en waar ze graag willen wonen.

- MFC: - " 't Haarhoes in Noordijk is een multifunctioneel dorpshuis, waar door jong en ouder gebruik van wordt gemaakt. Naast een sportzaal beschikken we over een vergaderruimte, een activiteitenruimte, een gezellige ontmoetingsruimte met bar en een modern uitgeruste keuken. De sportzaal is geschikt voor NeVoBo volleybalwedstrijden maar uiteraard ook voor allerlei andere sporten. De vergaderruimte met beamer biedt mogelijkheden voor (bedrijfs)trainingen, cursussen en presentaties. Wil je een workshop geven of een cursus waar wat meer ruimte voor nodig is? Dan kun je terecht in de activiteitenruimte. Onze keuken is niet alleen bedoeld voor eigen gebruik. Door de ruime opstelling met 2 inductiekookplaten en 2 combimagnetrons is het mogelijk om bijvoorbeeld kooklessen te organiseren. In de ontmoetingsruimte met bar kun je na inspanning ontspannen met een drankje. Ook dorpsbibliotheek “Dorpsböke” is hier gehuisvest. 't Haarhoes is tevens een geschikte locatie voor grotere evenementen, zoals een Crea-Markt, darttoernooi, muziekfestijn of bedrijfsbijeenkomst. Door de multifunctionele opzet kan ’t Haarhoes fungeren als uitvalsbasis voor tal van activiteiten. Als je meer informatie wilt over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op."

- Muziek: - "Op de site van de in 1942 opgerichte Koninklijk Onderscheiden Muziekvereniging Concordia Noordijk vind je onder meer een stukje historie, algemene informatie, informatie over muzieklessen en uiteraard staat onze agenda online. Hierin staan niet alleen onze concerten maar tevens, voor de Noordijkers onder ons, het schema voor het oud papier halen. Kom je uit de buurt, bespeel je een instrument en wil je lid worden van onze gezellige vereniging? Kom gerust eens langs op een van onze repetities, je bent van harte welkom. Het orkest oefent op maandag van 19.15-21.30 uur. De drumband oefent op dinsdag van 20.00-21.30 uur." Het jubileumboek t.g.v. het 75-jarig bestaan in 2017 is via deze link ook online te lezen. - Nieuws van Concordia op Facebook.

Reactie toevoegen