Noorddijk

Plaats
Dorp
Groningen
Groningen

Noorddijk poldermolen Noordermolen [640x480].jpg

Noorddijk, poldermolen Noordermolen.

Noorddijk, poldermolen Noordermolen.

GR gemeente Noorddijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Noorddijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Noorddijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Noorddijk

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Noorddijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Noorddijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Noorddijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noorddijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Noorddijk is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Groningen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1968. Het gemeentehuis van de gemeente Noorddijk stond in de buurtschap Ruischerbrug.

- Onder de gemeente Noorddijk vielen naast het gelijknamige dorp nog de dorpen Engelbert, Middelbert en Noorderhoogebrug (deels) en de buurtschappen Euvelgunne, Oosterhoogebrug, Roodehaan, Oude Roodehaan, Ruischerbrug en Selwerd.

- Wapen van de voormalige gemeente Noorddijk. In 1919 werd besloten dat er een gemeentewapen voor de gemeente Noorddijk moest komen. Het voorstel van dhr. L.H. Folkers om ‘een slanke vrouw’ in het gemeentewapen op te nemen, in verband met het vrouwenkiesrecht, haalde het niet. Het wapen bevatte uiteindelijk aan de ene kant een rode adelaar op gouden achtergrond en aan de andere kant op blauwe achtergrond een gouden rad op een zilveren zwaard. In de bovenhoek nog een gouden achtpuntige ster. Het wapen is o.a. te bewonderen aan de voorgevel van de kerk te Noorddijk.

- Het dorp Noorddijk heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Noorddijk 'in' Groningen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Noorddiek.

Oudere vermeldingen
Noordijk, 1299 de Northdic, 1323 or Northdic, Northdike, 1332 Nordike, 1408 van Noortdycke, 1794 Noorddyk, 1840 en 1883 Noorddijk.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een dijk ten noorden van Groningen.(1) De naam van het dorp verwijst volgens sommigen naar de noordelijk van de stad Groningen gelegen dijk, die deel uitmaakte van Innersdijk. Volgens anderen is het een referentie naar de dijk die de directe omgeving van Noorddijk verdeelt in een Noorder Polder (met daarin de Noordermolen) en een Zuider Polder, namelijk de Stadsweg. Noorddijk staat dan voor "ten noorden van de dijk".(2)

Terug naar boven

Ligging

Het dorpje Noorddijk ligt direct NO van Groningen, tegenwoordig grenzend aan de Groningse nieuwbouwwijk Lewenborg. De uitgestrekte gemeente Noorddijk lag in een grote schll om de stad Groningen, van het NW tot het ZO (zie de oude plattegrond hieronder). Bij Noorderhoogebrug was een punt waar de gemeente Noorddijk slechts 20 meter breed was, met de gemeenten Groningen in het Z en Adorp en Bedum in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Noorddijk 165 huizen met 1.051 inwoners, verdeeld in dorp Noorddijk 33/199 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Oosterhoogebrug 12/118, Noorderhoogebrug 8/34, Selwerd 8/48 en Ruischerbrug 13/87, dorp Middelbert 19/94 met buurtschap Euvelgunne 18/126 en dorp Engelbert 32/193 met buurtschap Roodehaan 22/152.

- Vandaag de dag heeft de naam Noorddijk verschillende definities. Het eigenlijke dorpje heeft geen kern van enige omvang en beslaat slechts een klein aantal panden. Daarnaast wordt de naam Noorddijk tegenwoordig door de gemeente Groningen gebruikt voor een stadsdeel dat naast het eigenlijke Noorddijk de wijken Oosterhoogebrug, Lewenborg, Beijum, Ulgersmaborg en Ruischerbrug omvat. Dit stadsdeel telt ca. 35.000 inwoners, het hoogste inwonertal van alle stadsdelen van de gemeente Groningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De site van de Noorddieker Noabers (een groep inwoners en oud-inwoners van Noorddijk) bevat onder het menu Historie diverse artikelen over de geschiedenis van dorp en voormalige gemeente Noorddijk, en een evaluatie van de annexatie van de gemeente door de gemeente Groningen in 1969.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Noorddijk heeft 11 rijskmonumenten.

- Romano-gotische Stephanuskerk.

- Noordermolen.

- Grafpoëzie te Noorddijk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuur- en recreatiegebied Kardinge, ook wel Recreatiepark Noorddijk genoemd, wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichten uit de kernen van de voormalige gemeente Noorddijk.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Noorddijk en Noorddijk begr.

 

Reactie toevoegen