Noordbeemster

Plaats
Dorp
Beemster
Waterland
Noord-Holland

Noordbeemster

Terug naar boven

Status

Noordbeemster is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Beemster.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Noord-Beemster.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Noordbeemster ligt in het N van de polder de Beemster en ligt verder N van het dorp Middenbeemster, NO van de dorpen Graft en De Rijp, ONO van de dorpen Westbeemster en Noordeinde, O van het dorp Grootschermer, OZO van het dorp Schermerhorn, Z van de dorpen Avenhorn en De Goorn, ZW van het dorp Oudendijk, WZW van het dorp Beets, WNW van de dorpen Oosthuizen en Warder en NW van de dorpen Hobrede en Middelie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Noordbeemster 108 huizen met 520 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 240 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Bonte Klaver is na aloop van schooljaar 2012-2013 gesloten, omdat het aantal leerlingen te zeer was teruggelopen en prognoses voor de jaren daarna ook geen groei lieten zien. Scholen in de omgeving waar de kinderen uit dit dorp naartoe kunnen, liggen in de dorpen Middenbeemster, Zuidoostbeemster en Beets. Anno 2017 zijn er plannen van gemeente en dorp om het pand aan het dorp over te dragen en te herbestemmen tot dorpshuis, maar gezien wat daar allemaal bij komt kijken wordt dat nog nader uitgewerkt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Noordbeemster heeft 9 rijksmonumenten.

- Schuilkerk Beemster uit 1785.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Floralia Noordbeemster (weekend eind augustus of begin september).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Noordbeemster.

Reactie toevoegen