Noord-Spierdijk

Plaats
Buurtschap
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Noord-Spierdijk

Terug naar boven

Status

- Noord-Spierdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 30-6-1959 gemeente Spanbroek, per 1-7-1959 over naar gemeente Opmeer, in 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

T/m 1978 viel ook een klein deel van de buurtschap Noord-Spierdijk onder de gemeente Obdam. Het betrof zowel aan de N als aan de Z kant van de buurtschap een handvol panden aan de W kant van de Noord-Spierdijkerweg. Bij de herindeling van 1979 zijn deze middels grenscorrectie meegegaan naar de nieuwe gemeente Wester-Koggenland, waarmee het hele dorpsgebied van Spierdijk onder één gemeente is komen te vallen.

- De buurtschap Noord-Spierdijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Spierdijk.

- De buurtschap Noord-Spierdijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Noord-Spierdijk ligt rond de wegen Noord-Spierdijkerweg en Wilgenbocht - een (fraaie) bocht aan de Noord-Spierdijkerweg, ter hoogte van huisnummers 186 t/m 192. De buurtschap ligt direct N van het dorp Spierdijk, Z van de dorpen Spanbroek, Opmeer en Hoogwoud, O van de dorpen Obdam en Hensbroek, ZW van de dorpen Wadway en Wognum, W van het dorp Zwaag, WNW van de stad Hoorn, NW van het dorp Berkhout, N van de dorpen De Goorn en Avenhorn en NO van het dorp Ursem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Noord-Spierdijk omvat ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Tuinfeest (weekend in juni) wordt georganiseerd door jongerenvereniging NKJB.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij André Hoeve in Noord-Spierdijk (Noord-Spierdijkerweg 179) biedt deelnemers een dagbesteding waarin evenwicht is tussen leren, werken en ontspanning. De werkzaamheden zijn onder andere het verzorgen van de beesten: koeien en kalfjes, konijnen en cavia’s, paarden, kippen, duiven en honden. De doelgroepen zijn mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychische klachten, mensen met verschijnselen van dementie, en kinderen met een beperking (ADHD, Autisme, Down syndroom). De leeftijd van deelnemers varieert van 5 tot en met 80 jaar.

- "Ieder mens heeft behoefte aan een plek waar hij zich veilig en op zijn gemak voelt. Een basis waar vanuit je je kunt ontwikkelen en/of tot rust kunt komen. In Thomashuis Spierdijk (Noord-Spierdijkerweg 219) willen wij je dit bieden. Wonen in een landelijke omgeving met voldoende ruimte om je heen, waar je samen kunt zijn met anderen of tijd voor jezelf kunt hebben, net waar jij op dat moment zin in hebt. Een thuis waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. In ons Thomashuis bieden we mensen met een verstandelijke beperking een warm thuis. Onze bewoners zijn niet in staat zelfstandig te wonen en hebben in het dagelijks leven begeleiding en steun nodig. Wij bieden ook ondersteuning bij het vinden van een passende dagbesteding in de directe omgeving. In onderling overleg wordt gekeken wat wenselijk en realiseerbaar is."

Reactie toevoegen