Noord-Beveland

Gemeente
Noord-Beveland
Zeeland

noord beveland groeten uit 1908 [640x480].jpg

Noord Beveland Groeten uit 1908

Noord Beveland Groeten uit 1908

Colijnsplaat..JPG

Noord-Beveland, Colijnsplaat

Noord-Beveland, Colijnsplaat

Geersdijk_0.JPG

Noord-Beveland, Geersdijk

Noord-Beveland, Geersdijk

Kamperland..JPG

Noord-Beveland, Kamperland

Noord-Beveland, Kamperland

Kortgene_0.JPG

Noord-Beveland, Kortgene

Noord-Beveland, Kortgene

Kats_0.JPG

Noord-Beveland, Kats

Noord-Beveland, Kats

Wissenkerke_0.JPG

Noord-Beveland, Wissenkerke

Noord-Beveland, Wissenkerke

Stroodorp_0.JPG

Noord-Beveland, buurtschap Stroodorp

Noord-Beveland, buurtschap Stroodorp

Noord-Beveland

Terug naar boven

Status

- Noord-Beveland is een gemeente en schiereiland in de provincie Zeeland.

- De gemeente Noord-Beveland is in 1995 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Kortgene en Wissenkerke. Gemeentehuis te Kortgene.

- Wapen van de gemeente Noord-Beveland.

- De gemeente Noord-Beveland omvat de dorpen Colijnsplaat, Geersdijk, Kamperland, Kats, Kortgene en Wissenkerke en de buurtschappen Campensnieuwland, Plankendorp en Stroodorp. In totaal zijn dit 6 dorpen en 3 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Noord-Beveland.

Terug naar boven

Ligging

Noord-Beveland ligt N van Zuid-Beveland en Walcheren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Noord-Beveland omvat ca. 3.000 huizen met ca. 7.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1598 werd de Oude Noord-Bevelandpolder geschapen, nadat stormvloeden in 1530 en 1532 (Felixvloed) het eiland onder water hadden gezet. Begin 17e eeuw werden de dorpen Colijnsplaat en Kats gesticht. Het eerste dorp had al vrij snel een eigen kerkelijke gemeente en een, overigens Engelse, predikant. Kats kreeg pas een, overigens eveneens Engelse, predikant in 1659.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Noord-Beveland, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Heemkundige Kring De Bevelanden.

- Historisch Museum De Bevelanden is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Goes, wat ooit een klooster was en daarna een weeshuis. Het museum vertelt de geschiedenis van de voormalige eilanden Noord-Beveland en Zuid-Beveland. In het museum zijn permanente tentoonstellingen over de burgerwacht en schutterij (schuttersgilde), inpolderingen en overstromingen, het weeshuis, merklappen, de stad Goes en Bevelandse klederdracht. Daarnaast zijn er wisselexposities.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De in 1965 gereed gekomen Zeelandbrug (aanvankelijk Oosterscheldebrug geheten) verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en Walcheren en is met zijn lengte van 5.022 meter de langste brug van Nederland.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- NUT Noord-Beveland, de oudste vereniging van het eiland (opgericht in 1842) verzorgt door het jaar heen optredens van artiesten op uiteenlopend gebied in alle kernen van het eiland.

- Gedurende 2 weekenden in augustus is er de manifestatie Kunstspoor Noord-Beveland (in 2018 voor de 20e keer). Het Kunstspoor wordt uitgezet om mensen de weg te wijzen naar de kunst van de op dit eiland wonende en/of werkende kunstenaars en de op het eiland gevestigde Galeries. Het Kunstspoor is een route, die je kunt starten bij iedere locatie. De route kun je zelf bepalen. De nummers verwijzen naar locaties, maar geven geen volgorde aan. Bij iedere locatie tref je een duidelijk zichtbare gele vlag. Onderweg wordt bij afslagen middels wegwijzerborden de richting aangegeven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Medio 2017 wordt Mountainbike Netwerk Noord-Beveland aangelegd. Onder de link kun je de voortgang volgen.

Terug naar boven

Beeld

- Zeven dorpsfilms, gemaakt tussen 1951 en 1966 door filmer Johan Adolfs uit Enschede, zijn in 2010 gedigitaliseerd. De gemeente Noord-Beveland heeft dat gedaan omdat nu nog mensen in leven zijn die precies kunnen vertellen wie en wat er allemaal op het celluloid is gezet. Bij de digitale beelden konden op die manier commentaren en informatie worden gezet. Adolfs filmde in heel Nederland. In Colijnsplaat, Kamperland en Kats maakte hij twee films, in Kortgene en Wissenkerke maar één. De tweede film van Kats, geschoten in 1966, is al jaren spoorloos.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noord-Beveland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Noord-Beveland. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Jongeren: - Jongerenwerk Noord-Beveland is een aanspreekpunt voor jongeren op het gebied van vrije tijd, werk, familie, school, vrienden, middelengebruik etc. Het jongerenwerk organiseert activiteiten op het gebied van welzijn, sport en cultuur en biedt daarnaast individuele begeleiding.

Reactie toevoegen