Nistelrode

Plaats
Dorp
Bernheze
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

NB gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nistelrode

Terug naar boven

Status

- Nistelrode is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Bernheze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Nistelrode.

- Onder het dorp Nistelrode vallen ook de buurtschappen Bus, De Rakt (deels), Donzel, Kantje, Loo (grotendeels), Menzel, Slabroek (deels, twee panden) en Zevenbergen. Opgeteld zijn dat 8 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nistelrode grenst in het W aan Vinkel, in het NW aan Heesch en Oss, in het N aan Berghem, in het NO en O aan Schaijk, in het ZO aan Uden, in het Z aan Vorstenbosch en in het ZW aan Loosbroek, en ligt O van 's-Hertogenbosch, OZO van Rosmalen, ZO van de A59, N van Veghel en NO van Dinther en Heeswijk. Door het O van het dorpsgebied loopt de A50 van N naar ZO en O langs de dorpskern, en in het uiterste N van het dorpsgebied ligt een deel van Knooppunt Paalgraven (A50/A59). In het uiterste Z van het dorpsgebied ligt Vliegveld Nistelrode.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nistelrode 363 huizen met 2.280 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de buurtschap Laar, samen 23/170 (= huizen/inwoners), het dorp Vorstenbosch 64/355 en de buurtschappen Donzel 45/263, Dijk 21/123, Klein-Wijk 27/129, Wijen 19/136, Het Kantje 21/214, Maxend 20/169, Achterstraat 15/105, Delst 28/138, Loo 32/198, Menzel 40/217 en Loosbroek 8/63. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.450 huizen met ca. 6.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Nistelvorst.

- Verhalen over de geschiedenis van Nistelrode op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Windmotor Nistelrode is rond 2010 afgebroken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nistelrode heeft 9 rijksmonumenten.

- Korenmolen Windlust.

- Gevelstenen in Nistelrode.

- Beschrijving orgel Sint-Lambertuskerk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een monumentale boerderij in Nistelrode. De boerderij is in 2008 gerestaureerd en het interieur is volledig vernieuwd. Het binnen- en buitenterrein vormen samen een tentoonstelling over de regio. Het centrum is is een ideaal start- en informatiepunt voor natuurgerichte activiteiten in de regio. De tentoonstelling is bestemd voor jong en ouder en vertelt je over het gevarieerde landschap van natuurgebied De Maashorst, de historie van het gebied en de bijzondere geologische verschijnselen. Kinderen maken kennis met Tom en ontdekken met hem verschillende bewoners van de regio. Op het erf van het Natuurcentrum vind je een speelweide die aansluit bij de tentoonstelling. Zo kunnen kinderen over het erf uitkijken als een vogel, kruipen door de gangen van een das en zich als een hooglander door het bos bewegen. Tevens is er een terras aangelegd en kun je een bijenstal bezichtigen. Aan de informatiebalie geven de medewerkers graag uitleg over wandel- en fietsmogelijkheden, verhuurmateriaal en verdere activiteiten.

- Het project 'wijstherstel Donzel' (bij de gelijknamige buurtschap) is in 2016 afgerond. Sloten zijn gedempt en stuwen zijn verplaatst en vervangen. Particulieren hebben 8 ha grondgebied ingebracht, die wordt omgevormd tot natuur. Doel: het beter zichtbaar maken van de verschijnselen van wijst; het opstijgen van water door grondlagen die geen water doorlaten. Voor nadere informatie over het regionale verschijnsel 'wijst' en de herstelprojecten in dat kader, zie bij Peelland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nistelrode (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Beekgraaf. - Basisschool 't Maxend.

- Muziek: - Fanfare St. Lambertus. - Slagwerkgroep St. Lambertus.

- Sport: - RKSV Irene omvat de onderdelen voetbal en korfbal.

- Zorg: - Zorgboerderij De Lindenhoeve.

Reactie toevoegen