Nistelrode

Plaats
Dorp
Bernheze
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

NB gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nistelrode

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nistelrode.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Nistelrode.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nistelrode (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nistelrode is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Bernheze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Nistelrode.

- Onder het dorp Nistelrode vallen de buurtschappen Bus, De Rakt (deels), Donzel, Kantje, Loo (grotendeels), Menzel, Slabroek (deels, twee panden) en Zevenbergen. Opgeteld zijn dat 8 buurtschappen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Nistelvorst.

- Verhalen over de geschiedenis van Nistelrode op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nistelrode heeft 9 rijksmonumenten.

- Molen Windlust.

- Windmotor Nistelrode.

- Gevelstenen in Nistelrode.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een monumentale boerderij in Nistelrode. De boerderij is in 2008 gerestaureerd en het interieur is volledig vernieuwd. Het binnen- en buitenterrein vormen samen een tentoonstelling over de regio. Het centrum is is een ideaal start- en informatiepunt voor natuurgerichte activiteiten in de regio. De tentoonstelling is bestemd voor jong en ouder en vertelt je over het gevarieerde landschap van natuurgebied De Maashorst, de historie van het gebied en de bijzondere geologische verschijnselen. Kinderen maken kennis met Tom en ontdekken met hem verschillende bewoners van de regio. Op het erf van het Natuurcentrum vind je een speelweide die aansluit bij de tentoonstelling. Zo kunnen kinderen over het erf uitkijken als een vogel, kruipen door de gangen van een das en zich als een hooglander door het bos bewegen. Tevens is er een terras aangelegd en kun je een bijenstal bezichtigen. Aan de informatiebalie geven de medewerkers graag uitleg over wandel- en fietsmogelijkheden, verhuurmateriaal en verdere activiteiten.

- Het project 'wijstherstel Donzel' (bij de gelijknamige buurtschap) is in 2016 afgerond. Sloten zijn gedempt en stuwen zijn verplaatst en vervangen. Particulieren hebben 8 ha grondgebied ingebracht, die wordt omgevormd tot natuur. Doel: het beter zichtbaar maken van de verschijnselen van wijst; het opstijgen van water door grondlagen die geen water doorlaten. Voor nadere informatie over het regionale verschijnsel 'wijst' en de herstelprojecten in dat kader, zie bij Peelland.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Lindenhoeve.

Reactie toevoegen