Nisse

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Nisse in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nisse

Terug naar boven

Status

- Nisse is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Nisse.

- Het dorp hanteert de slogan: "Pracht in de Zak".

Terug naar boven

Ligging

Nisse ligt ZW van Goes, ZO van Heinkenszand.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nisse, die slechts het dorp beslaat, 84 huizen met 507 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het is aannemelijk dat Nisse is ontstaan aan een dichtgeslibde zijtak van de vroegere zeearm de Zwake. Uit recent archeologisch onderzoek is gebleken dat een allereerste begin van bewoning kan worden gesitueerd vóór de grote stormvloed van 1134. Reeds in de tweede helft van de 12e eeuw zal op de plaats van de huidige dorpskerk een klein kerkje zijn verrezen, want in een oorkonde van Bouwijn II, van 1178-1196 bisschop van Utrecht, wordt de parochie al genoemd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nisse heeft 16 rijksmonumenten.

- Nisse heeft 1 gemeentelijk monument.

- Nisse is een beschermd dorpsgezicht.

- De Protestantse (PKN) Mariakerk of Grote Kerk in Nisse (Dorpsplein 49) ligt op een prachtig rechthoekig dorpsplein met een ‘vaete’, de drinkplaats voor het vee, en een hardstenen pomp uit de 18e eeuw. 14e-eeuwse toren, koor en schip uit de 15e eeuw, de dwarskapellen dateren uit het eerste kwart van de 16e eeuw. De huidige dorpskerk verving een veel oudere kerk, die in 1425 om onbekende redenen is afgebroken. De kerk is een bakstenen gebouw in de vorm van een kruiskerk, waarvan de bouw in ca. 1425 is begonnen en al met al bijna honderd jaar heeft geduurd. Algemeen wordt aangenomen dat de toenmalige ambachtsheer, Hendrik II van Borselen, Heer van Veere en Sandenburg, de opdrachtgever is van de uitbreiding van de kerk met het koor. Het transept is in de eerste helft van de 16e eeuw toegevoegd.

De kerk bevat fresco’s van Sint Christoffel en het leven van Maria, een gotische herenbank en in het koor de 12 apostelen in polychromie. In 1920-1921 heeft een grote restauratie plaatsgevonden, waarbij muurschilderingen zijn aangetroffen. Een volgende restauratie van de kerk is in 2011 gereed gekomen. De leien dakbedekking en het lood- en koperwerk, waaronder de goten van het schip, zijn vervangen. Ook de toren is grondig aangepakt. Verder is het metselwerk hersteld en zijn 45.000 stenen vervangen. In 2012/2013 is het interieur gerestaureerd. De kerk valt onder de Protestantse Gemeente Nisse.

- Molen De Poel.

- Z van het dorp ligt de kasteelhoeve van het verdwenen slot Der Nisse. Bij de hoeve ligt een kleine vliedberg.

- Uit de periode van voor 1960 is in het Trekkermuseum een jaarlijks wisselende collectie te zien met fraai gerestaureerde trekkers en stationaire motoren. Technische informatie wordt hierover gegeven. Aan de hand van foto's, waar mogelijk met een Zeeuwse inslag, en ander historisch materiaal wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling die de motorisatie doorgemaakt heeft. De periode na 1960 valt, strikt genomen, buiten het gebied van de 'Oldtimer', maar wordt zijdelings belicht om een completer beeld te geven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In het 2e weekend van mei is er op zaterdag de Meidoornloop (in 2020 voor de 24e keer). Je kunt meedoen aan 7,5 km of 15 km hardlopen. De 15 kilometer afstand is voor een ieder die na één rondje van 7,5 km nog niet genoeg heeft van het hardlopen in deze prachtige omgeving. Er is ook nog de Poldermijl, een trimloop van 1500 meter voor de jeugd tot 12 jaar. Het parcours bestaat uit een ronde om het dorpsplein gevolgd door een iets grotere ronde door de straten van Nisse. Deelname is gratis. En dan is er ook nog de Snoepzakloop voor kinderen tot 6 jaar, die plaatsvindt op het gras bij het dorpsplein. Er wordt een grabbelton neergezet op het gras en de kinderen lopen vanaf 10 m afstand ernaar toe om dan weer met snoep terug te keren en vervolgens weer terug om snoep te halen etc. tot de bak leeg is. Deelname is gratis en je kunt je ter plaatse aanmelden.

"Een primeur tijdens Meidoornloop 2018 - en wellicht uniek voor Nederland - : hardlopers die zich in een kerk omkleden onder welluidend orgelspel. Organist was Eric Wolfert uit Dirksland (Goeree-Overflakkee). Hij deed een greep uit zijn uitgebreide repertoire. Hij speelde toepasselijke nummers als ‘You never walk alone’, maar ook religieuze liederen als ‘Nader tot u’. Eric is geen onbekende in de atletiekwereld; hij is lid van AV Flakkee, behartigt daar de publiciteit en heeft zitting in een of meer commissies. Met grote regelmaat loopt hij wedstrijden, ook in Zeeland. Maar hij is ook een begaafd kerkorgelbespeler. Dat bracht hardloopfotograaf Arjan Schotanus (‘Fotorunner’) van Walcheren op het idee om Meidoornloop en Eric Wolfert bij elkaar te brengen. Hij legde zijn suggestie neer bij het kerkbestuur en bij Meidoornloop-organisatoren de Zaklopers. Het resultaat was dat Eric die zaterdagmiddag het orgel vol enthousiasme bespeelde, terwijl de deelnemers zich voor en na de wedstrijd omkleedden in de 15e-eeuwse Mariakerk. Alleen tijdens de wedstrijd bleef het stil. Uiteraard; zijn publiek liep op dat moment door de meidoorndreven en over de bloemdijken rond Nisse. En de lopers? Die keken verbaasd naar het orgel en lieten de kerkelijke klanken met instemming en verwondering op zich neerdalen. Zouden ze zich bewust zijn geweest van het unieke karakter van dit initiatief?"

- "De opzet van Muziekfestival Nisse (weekend in juli, in 2020 voor de 23e keer) heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van een klein dorpsfeest tot een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers. De locaties zijn het dorpsplein en de middeleeuwse kerk, waardoor je zowel binnen als buiten kunt genieten van het goedgemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen. Het Muziekfestival - georganiseerd door Stichting Pastorale au Parvis, zo genoemd vanwege de muziek op de idyllische locatie waar het festival ooit begon - heeft door de jaren heen al honderden artiesten gehad. Met grote en kleine namen, waarvan sommigen dit festival als springplank hebben gebruikt om bekend te worden. Het festival wordt druk bezocht. Ee is parkeerruimte net buiten het dorp. We raden je aan ruim op tijd te zijn voor een plekje, om heerlijk muzikaal én gastronomisch verwend te worden."

- De Grote Zakloop (laatste zondag van november) is een trimloop over de afstand van een halve marathon. Het parcours voert over de prachtige bloemdijken door de Zak van Zuid-Beveland. Het bestaat uit 1 grote ronde en is exact 21,1 kilometer, omdat er een klein extra lusje in het parcours zit. Start en finish zijn beide op het dorpsplein in Nisse. In 2000 was de eerste editie, waar 55 atleten aan de start stonden. Inmiddels is deze halve marathon trimloop uitgegroeid naar ruim 300 deelnemers..Er is ook een Kleine Zakloop over een afstand van 7,3 km, die ca. 400 deelnemers trekt. Sinds 2013 staat er ook een Jeugdloop op het programma voor kinderen t/m 12 jaar. De afstand van de Mini-Zakloop bedraagt 2,1 kilometer. Alle deelnemers krijgen na afloop een medaille.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Het Ommetje Nisse is een schitterende wandelroute van ruim 9 kilometer door de landerijen rond ons mooie dorp. De Dorpsraad heeft samen met Het Zeeuwse Landschap een rondwandeling rond ons dorp samengesteld. Het is wel een pittige wandeling, met een totale lengte van ongeveer 9,4 kilometer. Maar er is ook zoveel te genieten en te zien rond ons mooie dorp! Als de lengte een bezwaar is dan kun je ook kiezen voor een kortere route. Die wordt ook beschreven. De routes volgen de wandelknooppunten. Het Ommetje wordt op een wandelknooppunt met een apart embleem aangegeven. Het ommetje start op het dorpsplein aan de noordwest kant bij het paneel van het wandelknooppunt. Nog een laatste blik op het Dorpsplein en dan linksaf de Gerbenesseweg op. De Drieweg oversteken (drukke weg dus goed opletten) en na goed honderd meter komen we aan de rechterkant een lindeboom tegen. Dit is een grenslinde. Deze werden geplaatst op de gemeentegrenzen. Deze is nog klein; de oude en grote boom is door een onverlaat omgezaagd, maar gelukkig staat er nu weer een. De gemeentegrens tussen Nisse en ’s-Heer Abtskerke liep hier en ging dwars door het huis op nummer 17." De rest van de routebschrijving in tekst en beeld vind je onder de link.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nisse.

- Dorpshuis: - "Brasserie, koffiehuis en zalencentrum ‘t Durpsuus is gevestigd in het dorpshuis. Hier wordt de beste espresso en cappuccino van de Zak geserveerd, gezet van vers gebrande bonen. Heerlijk met een stuk huisgemaakte taart! Midden in de Zak van Zuid-Beveland, in het dorp Nisse, aan het plein, staat een dorpshuis - in het Zeeuws simpelweg ‘t Durpsuus genoemd. Dit gebouw, met groot terras en prachtig uitzicht op de kerk, herbergt een gezellige brasserie. Daarnaast heeft 't Durpsuus een grote gymzaal (voorzien van velours gordijn, plaats voor tussen de 40 en 100 personen), een kleine zaal (vergaderzaal voor maximaal 16 personen), een vergaderkamer (tot 8 personen) en een café (maximaal 50 zitplaatsen). Waar brasserie ‘t Durpsuus voor staat: luxe barista-koffie van echt verse bonen! huisgemaakte soep en gebak van oma; verbondenheid met de Zak van Zuid-Beveland. Voor een gezellig feestje, een vergadering of een knutselmiddag zijn er verschillende mogelijkheden voor het huren van de zalen en de verzorging van de catering. De gymzaal kan prachtig worden aangekleed als feestlocatie."

- Zorg: - Werk- en Leerboerderij De Akkerwinde in Nisse biedt dagbesteding en stage- en werkervaringsplaatsen aan (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking (en een autismespectrum-stoornis). Dagbesteding is gericht op de specifieke hulpvraag van de deelnemer. De dagbesteding heeft de status, de structuur en het ritme van arbeid, zonder dat deze een economische waarde voor het bedrijf heeft. Het gaat hierbij om de meerwaarde van werk verrichten in een bedrijfsmatige sfeer en met diverse elementen die het werken op een boerderij/kinderopvang met zich meebrengt. M.b.t. de stage- en werkervaringsplaatsen heeft De Akkerwinde een samenwerkingsverband met De Klimopschool voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen.

Het bepalen van interesses en mogelijkheden staat bij een stage- en werkervaringsplaats centraal, evenals het bepalen van aanpassingen die nodig zijn om door te stromen naar een andere stage of de reguliere arbeidsmarkt. Eventuele voortzetting van het werk op de werk- en leerboerderij of bij de kinderopvang in de vorm van dagbesteding is mogelijk. Ook andere scholen (voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen) biedt De Akkerwinde stage- en werkervaringsplaatsen. Verder biedt De Akkerwinde, onder deskundige begeleiding, zaterdag- en vakantiedagopvang, vakantieweekenden en -midweken aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 20 jaar met een (licht) verstandelijke beperking en/of een autismespectrum-stoornis.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nisse.

Reactie toevoegen