Nisse

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Nisse in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nisse

Terug naar boven

Status

- Nisse is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Nisse.

Terug naar boven

Ligging

Nisse ligt ZW van Goes, ZO van Heinkenszand.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nisse, die slechts het dorp beslaat, 84 huizen met 507 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nisse heeft 16 rijksmonumenten.

- Nisse heeft 1 gemeentelijk monument.

- Nisse is een beschermd dorpsgezicht.

- Molen De Poel.

- De Mariakerk of Grote Kerk ligt op een prachtig rechthoekig dorpsplein met een ‘vaete’, de drinkplaats voor het vee, en een hardstenen pomp uit de 18e eeuw. 14e-eeuwse toren, koor en schip uit de 15e eeuw, de dwarskapellen dateren uit het eeste kwart van de 16e eeuw. De kerk bevat fresco’s van Sint Christoffel en het leven van Maria, een gotische herenbank en in het koor de 12 apostelen in polychromie. Een restauratie van de kerk is in 2011 gereed gekomen. De leien dakbedekking en het lood- en koperwerk, waaronder de goten van het schip, zijn vervangen. Ook de toren is grondig aangepakt. Verder is het metselwerk hersteld en zijn 45.000 stenen vervangen.

- Z van het dorp ligt de kasteelhoeve van het verdwenen slot Der Nisse. Bij de hoeve ligt een kleine vliedberg.

- Uit de periode van voor 1960 is in het Trekkermuseum een jaarlijks wisselende collectie te zien met fraai gerestaureerde trekkers en stationaire motoren. Technische informatie wordt hierover gegeven. Aan de hand van foto's, waar mogelijk met een Zeeuwse inslag, en ander historisch materiaal wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling die de motorisatie doorgemaakt heeft. De periode na 1960 valt, strikt genomen, buiten het gebied van de 'Oldtimer', maar wordt zijdelings belicht om een completer beeld te geven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In het 2e weekend van mei is er op zaterdag de Meidoornloop (in 2019 voor de 23e keer). Je kunt meedoen aan 7,5 km of 15 km hardlopen. De 15 kilometer afstand is voor een ieder die na één rondje van 7,5 km nog niet genoeg heeft van het hardlopen in deze prachtige omgeving. Er is ook nog de Poldermijl, een trimloop van 1500 meter voor de jeugd tot 12 jaar. Het parcours bestaat uit een ronde om het dorpsplein gevolgd door een iets grotere ronde door de straten van Nisse. Deelname is gratis. En dan is er ook nog de Snoepzakloop voor kinderen tot 6 jaar, die plaatsvindt op het gras bij het dorpsplein. Er wordt een grabbelton neergezet op het gras en de kinderen lopen vanaf 10 m afstand ernaar toe om dan weer met snoep terug te keren en vervolgens weer terug om snoep te halen etc. tot de bak leeg is. Deelname is gratis en je kunt je ter plaatse aanmelden.

- De Grote Zakloop (laatste zondag van november) is een trimloop over de afstand van een halve marathon. Het parcours voert over de prachtige bloemdijken door de Zak van Zuid-Beveland. Het bestaat uit 1 grote ronde en is exact 21,1 kilometer, omdat er een klein extra lusje in het parcours zit. Start en finish zijn beide op het dorpsplein in Nisse. In 2000 was de eerste editie, waar 55 atleten aan de start stonden. Inmiddels is deze halve marathon trimloop uitgegroeid naar ruim 300 deelnemers..Er is ook een Kleine Zakloop over een afstand van 7,3 km, die ca. 400 deelnemers trekt. Sinds 2013 staat er ook een Jeugdloop op het programma voor kinderen t/m 12 jaar. De afstand van de Mini-Zakloop bedraagt 2,1 kilometer. Alle deelnemers krijgen na afloop een medaille.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Werk- en Leerboerderij De Akkerwinde in Nisse biedt dagbesteding en stage- en werkervaringsplaatsen aan (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking (en een autismespectrum-stoornis). Dagbesteding is gericht op de specifieke hulpvraag van de deelnemer. De dagbesteding heeft de status, de structuur en het ritme van arbeid, zonder dat deze een economische waarde voor het bedrijf heeft. Het gaat hierbij om de meerwaarde van werk verrichten in een bedrijfsmatige sfeer en met diverse elementen die het werken op een boerderij/kinderopvang met zich meebrengt. M.b.t. de stage- en werkervaringsplaatsen heeft De Akkerwinde een samenwerkingsverband met De Klimopschool voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen.

Het bepalen van interesses en mogelijkheden staat bij een stage- en werkervaringsplaats centraal, evenals het bepalen van aanpassingen die nodig zijn om door te stromen naar een andere stage of de reguliere arbeidsmarkt. Eventuele voortzetting van het werk op de werk- en leerboerderij of bij de kinderopvang in de vorm van dagbesteding is mogelijk. Ook andere scholen (voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen) biedt De Akkerwinde stage- en werkervaringsplaatsen. Verder biedt De Akkerwinde, onder deskundige begeleiding, zaterdag- en vakantiedagopvang, vakantieweekenden en -midweken aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 20 jaar met een (licht) verstandelijke beperking en/of een autismespectrum-stoornis.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nisse.

Reactie toevoegen