Nijkerkerveen

Plaats
Dorp
Nijkerk
Veluwe
Gelderland

Nijkerkerveen-MSD-20121122-283917.jpg

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen-MSD-20121122-283928.jpg

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen-MSD-20121122-283932.jpg

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen, Nijkerk, Gelderland

Nijkerkerveen

Terug naar boven

Status

- Nijkerkerveen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk.

- Onder het dorp Nijkerkerveen valt ook de buurtschap Holkerveen.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Niekarkerveen.

In de volksmond
't Veen.

Oudere vermeldingen
Veen, 1840 't Veen.

Naamsverklaring
De naam ligt in dit geval voor de hand; Nijkerkerveen was oorspronkelijk een veengebied bij Nijkerk.

Terug naar boven

Ligging

- Nijkerkerveen ligt Z van Nijkerk, NO van Amersfoort en Hooglanderveen, O van de provincialeweg Amersfoort-Nijkerk. Een markant object aan die weg ter hoogte van het dorp is de snackbar in de vorm van een paddenstoel. Het dorp is in de regio verder ook bekend om de daarnaast gelegen discotheek Starlight.

- Het dorp Nijkerkerveen is vrij compact maar het heeft een groot buitengebied dat in het W grenst aan de A28, in het Z aan Hoevelaken (grens = Laakweg), in het O aan Zwartebroek en in het N aan Slichtenhorst en Nijkerk (grens = Buntwal).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nijkerkerveen 215 huizen met 1.197 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1894 sturen 34 arme veenbewoners de kerkenraad van Nijkerk een smeekbrief waarin zij vragen om godsdienstoefeningen en catechisaties in hun school te mogen houden. Pas in 1906 komt er zicht op een eigen kerkgebouw. In dat jaar is er een legaat voor de kerkenraad van Willem Blokhuis, ten behoeve van de bouw van een kerk in "het Nijkerker veen". Blokhuis’ zwager Aalbert van Dijkhuizen (een meester-timmerman) komt in dit jaar te overlijden, en had dezelfde wens geuit. Zijn kinderen Aart en Wilhelmina van Dijkhuizen hebben in 1908 een kerk laten bouwen, en in 1911 een bijbehorende pastorie.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren gaat in Nijkerkerveen fors gebouwd worden. Er komen maar liefst 600 woningen bij. In 2011 is begonnen met de eerste fase.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijkerkerveen heeft 4 gemeentelijke monumenten, zijnde de Hervormde kerk en de pastorie op Nieuwe Kerkstraat resp. nr. 75 en 64 (beide uit 1908), de voormalige boswachtersresidentie met het karakter van een klein landhuis uit 1941 op Schoolstraat 90, en de woonboerderij met hooiberg en wagenschuur op Van Dijkhuizenstraat 4. Het dorp heeft overigens geen rijksmonumenten.

- Hervormde (PKN) Grote Kerk (Nieuwe Kerkstraat 75).

- De huidige hervormde (PKN) Eben Haezerkerk (Nieuwe Kerkstraat 106) dateert uit 1980 en is de opvolger van een op dezelfde plek gestaan hebbende kerk die in 1978 is gesloopt.

- Gereformeerde (PKN) kerk (Vrouwenweg 1) uit 1951.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijkerkerveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Nijkerkerveen.net is een platform voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van het dorp.

- Nieuws: - Site met actualiteiten uit Nijkerkerveen. - Nieuws uit Nijkerkerveen op Facebook.

- Onderwijs / bibliotheek / dorpshuis: - Medio 2019 verrijst er een geheel nieuw dorpscentrum in Nijkerkerveen. Het wordt een complex met nieuwbouw voor de Calvijnschool (aan de Winkelmanstraat), de Van Rootselaarschool (aan de Van Noorstraat) en daartussen komt het nieuwe dorpshuis en de bibliotheek. De scholen behouden hun eigen identiteit maar is het wel mogelijk elkaars lokalen te gebruiken. Dat geldt in ieder geval voor het BSO-lokaal op de eerste verdieping boven het dorpshuis. Het dorpshuis zelf wordt overdag mogelijk voor kleuteropvang gebruikt. Als de scholen in schooljaar 2019-2020 weer beginnen, zou dat in het nieuwe gebouw moeten kunnen. Dat zou vertraagd kunnen worden door eventuele bezwaarprocedures. Maar daar zag het bij een presentatie aan de inwoners in februari 2017 niet naar uit; er was geen wanklank te horen. Zie ook de animatie van hoe het nieuwe dorpscentrum van Nijkerkerveen eruit komt te zien.

- Sport: - Wil je turnen, dansen, freerunnen of heb je zin in een Total Body Workout? Kom dan bij GV DOTO in Nijkerkerveen.

- Zorg: - Zorgboerderij Ruchama is een kleinschalige woon-zorgboerderij. Ze bieden begeleid en beschermd wonen voor (jong) volwassenen met psychosociale problematiek, ADHD of ASS. Ze bieden ook naschoolse opvang voor kinderen, coaching met paarden, en dagbesteding voor mensen met bijvoorbeeld een burn-out.

- Veiligheid: - Project 1000 ogen Nijkerkerveen.

Reactie toevoegen