Nijehaske

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Nijehaske

Terug naar boven

Status

- Nijehaske is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Haskerland. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- Bij de gemeentelijke herindeling van 1-7-1934 is de dorpskern van Nijehaske naar de gemeente en kern Heerenveen overgegaan (het deel oostelijk van het Nieuwe Heerenveense Kanaal). Dat is thans de wijk Nijehaske in Heerenveen. Wat er nog van het dorp over is (het buitengebied van het dorp W van het genoemde kanaal), is formeel nog altijd een zelfstandig dorp, zij het met nog slechts ca. 20 huizen en 50 inwoners.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijehaske ligt W van het dorp Heerenveen, NW van het dorp Oudeschoot, NNW van het dorp Nieuweschoot, NNO van het dorp Rottum, NO van de dorpen Sintjohannesga en Rotsterhaule, ONO van de dorpen Oudehaske en Haskerhorne, Z van de A7, ZZO van de dorpen Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord en ZW van de dorpen Terband, Luinjeberd en Tjalleberd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijehaske 145 huizen met 1.105 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp dus nog maar ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Nijehaske.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kerk van Nijehaske staat tegenwoordig aan de Herenwal in Heerenveen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- FC ONH (Feestcommissie Oude- en Nijehaske) organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten, waaronder de jaarlijkse Feestweek in Oudehaske.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijehaske alg.

Reactie toevoegen