Nieuwe Statenzijl

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Oldambt
Groningen

Nieuw Statenzijl (2).jpg

Bij Nieuwe Statenzijl, met heel in de verte de Duitse stad Embden.

Bij Nieuwe Statenzijl, met heel in de verte de Duitse stad Embden.

Nieuw Statenzijl.jpg

De Windwijzer op de dijk bij Nieuwe Statenzijl.

De Windwijzer op de dijk bij Nieuwe Statenzijl.

Nieuw Statenzijl..jpg

Op de fiets over de dijk Duitsland in bij Nieuwe Statenzijl.

Op de fiets over de dijk Duitsland in bij Nieuwe Statenzijl.

dollard_kaartje-002.jpg

Nieuwe Statenzijl op de Kaart.

Nieuwe Statenzijl op de Kaart.

Nieuwe Statenzijl

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwe Statenzijl (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Statenzijl is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Beerta. In 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- De buurtschap Nieuwe Statenzijl valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Drieborg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwe Statenzijl ligt rond de gelijknamige weg, NO van Beerta en Finsterwolde, N van Bad Nieuweschans, in het uiterste O van de Reiderwolderpolder, en grenst in het N aan de Dollard en in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuwe Statenzijl omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op deze site van oud-inwoner Harm Hillinga vind je, als je op die pagina naar onderen scrollt, een 8-tal artikelen met foto's en oude ansichtkaarten van Nieuwe Statenzijl.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spuisluis Nieuwe Statenzijl dateert uit 1876. In 1907 is deze uitgebreid met een schutsluis voor de kleine binnenvaart, ten behoeve van het transport van aardappelen en bieten. Tegenwoordig wordt de schutsluis alleen nog gebruikt door de recreatievaart. - Dronefilmpje (2015) van het sluizencomplex Nieuwe Statenzijl.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Sluis Nieuwe Statenzijl is sinds 2013 niet langer een barrière voor vissen. Waar vissen voorheen werden geblokkeerd door de sluis, kunnen ze nu met een innovatief systeem langs de sluis zwemmen. De belangrijkste barrière voor vissen tussen het Wad en de Westerwoldse Aa is daarmee opgeheven. Een uitkomst voor de bedreigde paling die hier nu als jonge aal ons land kan binnen zwemmen via een ‘aalgoot’. Vis - zoals paling - zwemt tot bovenop de dijk. Daarna glijden ze de Westerwoldse Aa in. Bovendien zijn ‘kattenluiken’ in de sluisdeuren aangebracht voor de zoet-zoutvissen. Beide zijn van groot belang voor het leefgebied van vissen; zij kunnen nu hun opgroei- en/of paaigebied bereiken. De realisatie van deze vispassage is een mijlpaal voor de vismigratieproblematiek in het algemeen en voor het project ‘Tussen Wad en Westerwoldse Aa’ in het bijzonder, waarmee Waterschap Hunze en Aa's zich, mede dankzij subsidies van het Waddenfonds en Rijkswaterstaat, inzet voor het leefgebied van vissen. Het waterschap vergroot het gebied door oplossingen te creëren voor barrières als gemalen, sluizen en stuwen, waar vissen normaalgesproken niet langs kunnen. Daarnaast leggen ze visvriendelijke oevers aan, waar de vissen kunnen paaien.

Waterschap Hunze en Aa's rapporteert reeds in mei 2014, een half jaar na ingebruikname, dat de speciale aalgoot voor babypalingen bij Nieuwe Statenzijl nog beter werkt dan zij vooraf had verwacht. Dat is verheugend nieuws, omdat de palingstand de afgelopen jaren enorm is gedaald. - In het filmpje 'Glasaalgoot Nieuwe Statenzijl. Een borstelbaan voor een wereldreiziger' laat het waterschap zowel in een animatie als live zien hoe ingenieus het systeem van deze 'aalgoot' werkt.

Terug naar boven

Beeld

- Filmbeelden van iemand die op de fiets Nieuwe Statenzijl verkent.

Reacties

(2)

Op de foto bij de windwijzer staat een paaltje met daarop -1 km, een eindje verderop hangt aan de reling naar de sluis een blauw bordje met daarop -1,1 km.
Kunt u me vertellen waarop dat deze km duiding betrekking heeft?
Overigens hebben we genoten van de prachtige natuur rondom de sluizen.
Met vriendelijke groet,
Jacqueline

Mooi dat u genoten heeft van dit prachtige gebied. Wij (de redactie van deze site) zijn er nog niet geweest, maar dat komt zeker nog. Goeie vraag die u stelt! Het valt me nu pas op, nu u het meldt. Ik heb nog nooit een km-bordje met een 'negatieve km-stand' gezien. Geen idee wat de betekenis hiervan is. Harm Hillinga, van wie u onder Geschiedenis een link vindt naar 8 mooie verhalen van hem uit de geschiedenis van Nieuwe Statenzijl, is hier geboren en getogen (overigens zeer de moeite waard om deze verhalen te lezen en de afbeeldingen te bekijken!, mocht u dit niet reeds hebben gedaan). Dus als íemand het weet is hij het wel denk ik. Wellicht wilt u het hem voorleggen. Zijn mailadres is [email protected] . Dan kunt u hem gelijk vertellen dat u genoten heeft van de omgeving waar hij opgegroeid is. Dat zal hem vast deugd doen. P.S. ik verneem het graag als u er achter bent gekomen, zodat ik het ook op deze pagina kan toelichten, waardoor evt. volgenden die zich dit afvragen, hier kunnen lezen hoe deze vork in de steel zit.

Reactie toevoegen