Nieuwe Meer

Plaats
Buurtschap
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Nieuwe Meer

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Meer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- In tegenstelling tot de Z van de buurtschap gelegen buurtschap Oude Meer, heeft Nieuwe Meer geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Nieuwe Meer 'in' Badhoevedorp.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Genoemd naar het NO van de buurtschap gelegen Nieuwe Meer, dat onder de gemeente Amsterdam valt (het nabijgelegen knooppunt in de A10 heet overigens De Nieuwe Meer).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwe Meer ligt O van Badhoevedorp, in de O 'oksel' van A4 en A9, langs de Ringvaart van de Haarlemmeer, rond de Nieuwemeerdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuwe Meer omvat ca. 180 huizen met ca. 400 inwoners. Nieuwbouw in deze kern is niet toegestaan i.v.m. (de regelgeving rond) de nabijheid van Schiphol en andere infrastructuur.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Nieuwe Meer in een boek over de Haarlemmermeer-kernen, door journalist van het Haarlems Dagblad Bart Boele, 1984.

- 30 jaar later heeft Boele opnieuw een dergelijk boek gemaakt, met o.a. Nieuwe Meer anno 2014.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Nieuwe Meer.

- De Koude Centrale Nieuwe Meer (op grondgebied van Amsterdam) is een recent ontwikkelde energiecentrale, die het koele water op 30 meter diepte uit het Nieuwe Meer haalt, en doorstuurt naar de kantoorkolossen op de Amsterdamse Zuidas, om die te koelen. In die gebouwen komt door alle computerapparatuur namelijk veel warmte vrij, vandaar dat daar ook veel koeling nodig is. Het water gaat na gebruik ca. 10 graden warmer dan het voorheen was - van 6 naar 16 graden - weer terug het Nieuwe Meer in. De invloed van dat warmere water op het meer is verwaarloosbaar, dus het proces kan zich eindeloos herhalen. Filmpje over de Koude Centrale Nieuwe Meer. Meer informatie over 'water-energie' op de site van de EWA, de Nederlandse Vereniging voor Energie uit Water.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Nieuwe Meer.

- Buurthuis Rehoboth is gevestigd in de voormalige Hervormde kerk.

- Betrokken Bewoners Nieuwemeerdijk (BBN) zet zich met name in voor verkeersveiligheid in de buurtschap.

Reactie toevoegen