Nieuw-Vennep

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

nieuw vennep hoofdweg west 1955 [640x480].jpg

Nieuw-Vennep Hoofdweg West 1955

Nieuw-Vennep Hoofdweg West 1955

Nieuw-Vennep

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Vennep is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

- Onder het dorp Nieuw-Vennep valt ook de buurtschap 't Kabel.

Terug naar boven

Ligging

Nieuw-Vennep ligt ZW van Hoofddorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Nieuw-Vennep heeft ca. 12.000 huizen met ca. 30.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ten westen van Nieuw-Vennep, in 'Buiten-Vennep', zouden 'slechts' 750 woningen moeten worden gebouwd. Dat stelt de WePa (Westflank/Park21), een werkgroep van de Vennepse dorpsraad en de wijkraad Getsewoud. De voorlopige plannen gaan uit van de bouw van 2.750 nieuwe woningen ten westen van de IJweg en de aanleg van het Beinsdorpermeer bij Beinsdorp. De werkgroep vindt dat de komst van bijna 3.000 woningen te veel 'impact' heeft op de leefomgeving. De dorps- en wijkraad vrezen onder meer voor de sociale cohesie in Nieuw-Vennep en waarschuwen voor een 'Bijlmer aan de rand van ons dorp'. Ook benadrukt de WePa dat in Buiten-Vennep voldoende voorzieningen moeten komen. De intentie is kennelijk (getuige de link) om in dit gebied ook 160 ha 'nieuwe natuur' te realiseren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Vennep heeft 2 rijksmonumenten, zijnde boerderij Kleine Vennep uit ca. 1928 op Hoofdweg 1041, en boerderij Margaretha's Hoeve uit 1862 op Hoofdweg 1327.

- Witte Kerk (voorheen Hervormd) van de Protestantse Gemeente Nieuw-Vennep - Burgerveen.

- Gereformeerde (PKN) kerk (Eugénie Previnaireweg 14) uit 1954 van Protestantse Gemeente De Rank.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Venniper Koninginnerit (op de zondag voor Koningsdag, in 2018 voor de 19e keer) is het grootste klassiekerevenement van de Haarlemmermeer. De toer voert door de polder van de Haarlemmermeer over mooie wegen naar omliggende provincies. Een fantastische dag vol nostalgie, gezelligheid, bijzondere klassiekers en de geur van leer en olie.

- Motocross Nieuw-Vennep (weekend in juni, in 2018 voor de 28e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het in 2001 aangelegde bos Venneperhout is in korte tijd al bijzondere natuur ontstaan: in het voorjaar kleuren de slootkanten geel van het klein hoefblad, er groeien orchideeën, zo nu en dan scharrelt er een vos tussen de bomen door en in de ochtend zoeken patrijzen er naar voedsel.

- Kinderboerderij Dierenvreugd is gevestigd in het Piet van Houtenpark (Zuiderdreef 2a) en is leuk voor jong en ouder. Er is van alles te zien en te doen. Ga eens een kijkje nemen bij de schapen, de geitjes, het paard en de ezels, bewonder de mooie vogels in de volière en knuffel met de konijnen en cavia's in de knuffelruimte. En je kunt evt. je cavia of konijn bij hen laten logeren tijdens je vakantie. "Eieren zoeken en vogelhuisjes timmeren. Elke Venneper heeft dat gedaan en wil die beleving ook aan zijn kinderen en kleinkinderen doorgeven. Actieve vrijwilligers zijn er wel, maar bestuursleden waren niet meer te vinden. Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep heeft daarom vanaf 2017 de bestuurstaken op zich genomen, waardoor de activiteiten op de Kinderboerderij voor de toekomst gewaarborgd zijn. Ook ziet wij mogelijkheden om de activiteiten op de boerderij uit te breiden. Deze plek is belangrijk voor het hele dorp, voor kinderen en volwassenen. Samen met de vrijwilligers, beheerders en Ons Tweede Thuis hopen wij dat alle Vennepers nog lang mogen genieten van de dieren en de activiteiten op deze prachtige boerderij", aldus de Dorpsraad.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Vennep (online te bestellen).

- In 2013 is het boek 'Leven in Nieuw-Vennep' verschenen. In het boek zijn 60 interviews met Vennepers opgenomen.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Nieuw-Vennep.

- MFA: - In 2012 is MFA De Boshoeve gerealiseerd. Deze energieleverende, lucht- en waterzuiverende multifunctionele accommodatie bestaat uit een inclusief kinderdagverblijf en BSO, een natuurwerkplaats voor jongvolwassenen met een beperking en kantoorruimte voor maatschappelijk verantwoorde ondernemers. Het gebouw is zo ontworpen dat het meer energie levert dan er verbruikt wordt. - Nadere informatie over MFA De Boshoeve.

- Zorg: - Zorghoeve de Vogel. - Zorgerf Boerengeluk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw-Vennep alg., - idem Lindenhof en - idem RK.

Reactie toevoegen