Nieuw Scheemda

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

nieuw_scheemda_en_t_waar_logo_kopie.jpg

Nieuw Scheemda en 't Waar zijn in de praktijk een tweelingdorp. Formeel zijn het twee dorpen, met ieder hun eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

Nieuw Scheemda en 't Waar zijn in de praktijk een tweelingdorp. Formeel zijn het twee dorpen, met ieder hun eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

Nieuw Scheemda

Terug naar boven

Status

- Nieuw Scheemda is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Oldambt. T/m 2009 gemeente Scheemda.

- In de praktijk vormt Nieuw Scheemda een tweelingdorp met buurdorp 't Waar, omdat ze op veel gebieden samenwerken en diverse gezamenlijke voorzieningen hebben. Formeel zijn het aparte dorpen, met ieder hun eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
Scheemder Hamrik.

In het Gronings
Scheemterhammerk, Nij-Scheemde.

Spelling
In sommige bronnen wordt deze plaatsnaam met koppelteken geschreven (wat taalkundige eigenlijk ook te prefereren is. Zie 6.E onder deze link). Formeel, bijv. voor het postcodeboek, de gemeentelijke basisregistraties BAG en de plaatsnaamborden, is de spelling echter zonder koppelteken.

Oudere vermeldingen
Ca. 1660 Scheemter hamrick, 1711 Oudt en Nieuw Scheemda, 1725 Nieuwscheemda, 1846 Scheemder-hamrik.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk hamrik 'dorpsgebied, polder' behorend bij Scheemda.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw Scheemda grenst in het W aan Noordbroek, in het NW aan Siddeburen, in het NO aan Wagenborgen, Nieuwolda en 't Waar, in het O aan buitengebied van Midwolda en in het ZO en Z aan Scheemda, en ligt N van de A7, NNO van Meeden, NO van Knooppunt Zuidbroek (A7/N33), Zuidbroek, Muntendam en Veendam, OZO van Slochteren en Schildwolde, ZZO van Appingedam, Z van Delfzijl, ZW van Woldendorp, WNW van Oostwold en Finsterwolde en NW van Winschoten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nieuw Scheemda 59 huizen met 357 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Nieuw-Scheemda/'t Waar (2018).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw Scheemda heeft 8 rijksmonumenten.

- De Hervormde Kerk van Nieuw Scheemda is een rechtgesloten zaalkerk uit 1661. De kerk is ontworpen in een voor die tijd reeds verouderde, op de gotiek teruggaande vorm. De kerk draagt een schilddak, waaruit een zeszijdige dakruiter oprijst. Dit torentje heeft een onderbouw met een open geleding en een elegant spitsje in vormen die veel sterker aan het midden van de 17e eeuw doen denken dan de rest van het gebouw. Het interieur is eenvoudig en harmonieus en stamt nog volledig uit de bouwtijd. Het pijporgeltje uit 1698 geldt als het kleinste Arp Schnitger-orgel ter wereld. Het heeft één manuaal, acht registers en een aangehangen pedaal. Het is in 1802 door Heinrich Hermann Freytag verbouwd. Het onderging restauraties in 1968 door Metzler Orgelbau en in 1988 door de Nederlands-Zwitserse orgelbouwer Bernhardt Edskes. De kerk is in 1981 overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken.

- Poldermolen De Dellen (Pastorieweg 2a) is in 1855 in buurdorp 't Waar gebouwd, om een afgebrande voorganger uit 1793 te vervangen. Hij bemaalde daar de 270 ha grote polder De Dellen. Door een ruilverkaveling en samenvoegen van waterschappen werd de molen overbodig en kwamen de vijzels droog te staan: het waterniveau ter plaatse werd bijna een meter lager. Hierdoor, en door de slechte bereikbaarheid, werd besloten om de molen te verplaatsen naar de huidige locatie naast gemaal Tichelwaark in Nieuw Scheemda. Dit is in 1986 gebeurd. Er is, behalve dat de molen naast het gemaal een noodfunctie kan vervullen, toen ook een inlaat gecreëerd, die bij droogte water in de polder kan inlaten. Polder Tichelwaark is een smalle, langgerekte polder, die van 't Waar tot Scheemderzwaag langs het Termunterzijldiep ligt en ongeveer net zo groot is als destijds polder De Dellen. De huidige vrijwillige molenaar bemaalt de polder op windkracht. De molen is tegenwoordig eigendom van Molenstichting Oldambt. Enkele tientallen meters ten oosten van de molen staat een tjasker.

- Westerse Molen / Molen Zeldenrust.

- De tjasker in Nieuw Scheemda is de enige paaltjasker in de provincie Groningen. De paaltjasker is op initiatief van toenmalig wethouder Pieter Drenth en in opdracht van de gemeente Scheemda in 1992 gebouwd door Stichting Werkgelegenheids Projecten Groningen, in haar timmerwerkplaats in Wildervank.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw Scheemda (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nieuw Scheemda en 't Waar.

- Zorg: - Zorgboerderij 't Swieneparredies.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw Scheemda.

Reactie toevoegen