Nieuw Bergen

Plaats
Dorp
Bergen LB
Noord-Limburg
Limburg

Nieuw Bergen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nieuw Bergen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nieuw Bergen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nieuw Bergen.

Terug naar boven

Status

- Nieuw Bergen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Bergen LB.

- Paradoxaal is dat Nieuw Bergen veruit de grootste kern in de gemeente Bergen is, maar dat het dorp geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Nieuw Bergen daarom 'in' Bergen.

- Onder het dorp Nieuw Bergen vallen de buurtschappen Bergse Heide en Smal.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving en spelling
Op 9 juli 1963 is de naam van deze toen nieuwe kern vastgesteld, als Nieuw Bergen (zonder koppelteken dus).

Terug naar boven

Ligging

Nieuw Bergen ligt O van Bergen en grenst in het W aan Rijksweg N271 en in het O aan de bossen en heidegebieden van de gemeente Bergen, met name de Gemeenteheide.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Nieuw Bergen heeft - incl. het Z en O buitengebied - ca. 2.000 huizen met ca. 4.700 inwoners (soms doet het getal 5.300 de ronde maar dat is inclusief de buurdorpen Bergen en Aijen, die samen met Nieuw Bergen 1 postcode hebben en daarom in statistieken nog weleens op 1 hoop worden gegooid...)..

Terug naar boven

Geschiedenis

Moederdorp Bergen is ontstaan op een verhoogd gedeelte van de uiterwaarden van de Maas. Daardoor waren de bewoners meestal gevrijwaard van natte voeten als de rivier buiten haar oevers trad. Toch hebben hoge waterstanden van de Maas de bevolking vaak grote problemen bezorgd. Bergen heeft dikwijls als een soort eiland in een grote plas gelegen en was dan volledig geïsoleerd. De ernstige overstromingen van 1993 en 1995 kan men zich nog goed herinneren en ook recentelijk, in januari 2011, was het weer raak. Vanwege haar ligging waren er voor het dorp Bergen maar zeer beperkte uitbreidingsmogelijkheden. In 1955 heeft de gemeenteraad daarom besloten  aan de oostkant van de Rijksweg een nieuwe woonkern te stichten. In 1963 kreeg deze kern haar naam: Nieuw Bergen. Dat jaar wordt dan ook als oprichtingsjaar van het dorp beschouwd. Nieuw Bergen is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste kern van de gemeente.

In het N van het dorp ligt het 30 ha grote bedrijventerrein De Flammert, dat onderdak biedt aan ca. 45 bedrijven op het gebied van o.a. metaal, kunststof, industriële producten, voedingsmiddelen en transport.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is het nieuwe winkelcentrum Mosaïque gereed gekomen, met niet alleen winkels en horeca maar ook appartementen. Hiermee heeft Nieuw Bergen een duidelijk, herkenbaar en aantrekkelijk centrum gekregen. De herkenbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum en het dorp is nog vergroot door de markante 25 meter hoge uitzichttoren, waarmee het dorp, ook voor voorbijgangers, een duidelijke 'landmark' heeft gekregen. "Bij de eerste plannen voor Mosaïque stond voor ons al vast dat er een uitkijktoren moest komen. Daarmee vervullen we in één klap drie wensen: Nieuw Bergen krijgt een duidelijk herkenningspunt, vanaf het uitkijkplatform brengen we de fantastische omgeving tot in het hart van de gemeente en in de voet van de toren komt de zo gewenste horeca", aldus Johan van de Ven van projectontwikkelaar Concept-nl.

- Zwembad Den Asseldonk is in 2013 gesloten en in 2015 door beheerder Optisport verbouwd tot multifunctioneel centrum Den Asseldonk: een dorpshuis (wat Nieuw Bergen tot dan ontbeerde) met sporthal en fitnesscentrum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De uitgestrekte bossen en heidegebieden O van het dorp maken deel uit van Nationaal Park De Maasduinen.

 

 

 

Reactie toevoegen