Nieuw-Balinge

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Nieuw-Balinge

Terug naar boven

Status

Nieuw-Balinge is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Nei-Baoling.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Balinge ligt Z van het dorp Westerbork, ZZW van de dorpen Mantinge en Balinge, ZW van het dorp Witteveen, WZW van de dorpen Meppen, Aalden en Zweelo, WNW van de dorpen Gees en Oosterhesselen, NW van de dorpen Geesbrug en Zwinderen, N van de A37, NNW van het dorp Nieuwlande, NO van de dorpen Tiendeveen, Noordscheschut en Hollandscheveld en de stad Hoogeveen, OZO van het dorp Pesse en ZO van het dorp Wijster.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Nieuw-Balinge heeft ca. 360 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen in tekst en beeld uit de geschiedenis van Nieuw-Balinge op de lokale dorpssite.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In juni 2015 is het dorp tijdens het Zomerfeest het Buurtlabel Veilig Verkeer* toegekend. Nieuw-Balinge is in dat jaar namelijk aan de slag gegaan met het project 'Veilig door het dorp'. Gedurende het jaar zijn verschillende acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. Aan het einde van het jaar wordt dit project voortgezet in een ander dorp. Het dorp wilde zich echter blijvend inzetten voor de verkeersveiligheid. Daarom hebben zij de hulp ingeroepen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) om ondersteuning te krijgen bij een structurele aanpak van de verkeersveiligheid. Na de uitreiking van het Buurtlabel was er de gelegenheid om deel te nemen aan de zogeheten crashtest. Door het simuleren van de kracht die vrijkomt bij een botsing wordt aangetoond hoe belangrijk het is om gordels te dragen. In de loop van het jaar zijn er verschillende andere activiteiten ondernomen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid, zoals een remwegdemonstratie en een voorlichting over de dode hoek van landbouwvoertuigen.

* Bewonersgroepen die structureel werken aan de verkeersveiligheid in buurt, wijk of dorp komen in aanmerking voor het Buurtlabel Veilig Verkeer van VVN. De toekenning van dit label betekent niet dat een buurt 100% verkeersveilig is, maar dat buurtbewoners en andere organisaties de handen ineen hebben geslagen om de buurt zo verkeersveilig mogelijk te maken. De bewonersgroep heeft de intentie om gedurende een periode van drie jaar minimaal eenmaal per jaar een buurtactie te organiseren. Hiermee wordt een duurzaam verkeersveilige buurt beoogd. (bron: Veilig Verkeer Nederland afd. Drenthe)

- De 82 huizen van recreatiepark De Breistoeken mogen sinds 2011 permanent worden bewoond. Verder heeft Nieuw-Balinge er in of vanaf 2011 nog enkele huizen bij gekregen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stichting Munitiemuseum Het Mantingerveld (MMAN) is van 2010 tot 2016 doende geweest met plannen om het voormalige Munitiecomplex MMC Nieuw-Balinge aan de Hoogeveenseweg, Z van de Haarweg, te herbestemmen tot museum 'Bedreigd Bestaan', met focus op de Koude Oorlog en de Joodse werkkampen. Na een haalbaarheidsonderzoek in 2016 in opdracht van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe en eigenaar Natuurmonumenten blijkt het plan niet rendabel. Het museum heeft een investering van 850.000 euro nodig en komt daarna jaarlijks rond de 100.000 euro tekort. Ook ziet Natuurmonumenten activiteiten zoals muziek en theater niet zitten. Het complex wordt vermoedelijk benoemd tot rijksmonument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 is in Nieuw-Balinge 'nieuwe natuur' ontwikkeld aan de Verlengde Middenraai. Daarvoor is een boerderij aan die weg verplaatst naar Nieuweroord.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Balinge (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nieuw-Balinge.

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant Kontakt is via de link ook online te lezen.

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang De Vooruitgang Nieuw-Balinge is opgericht in 1913 en heeft als doel het behartigen van de algemene belangen van de inwoners en het verbeteren van de leefbaarheid. Dit beogen wij te bereiken door het opzetten van projecten, overleg met de gemeente en het initiatief nemen in of ondersteuning bieden bij het opzetten van voorzieningen. Je mag van ons verwachten dat wij de plannen van de gemeente en de provincie kritisch volgen en waar nodig op zullen komen voor de belangen van het dorp. Verder willen wij ons op positieve wijze inzetten voor de leefbaarheid in ons dorp. Dit willen wij doen door zelf voorstellen te doen om knelpunten op te lossen of door deel te nemen aan projecten die iets toe te voegen hebben aan de leefbaarheid. Ook andere verenigingen kunnen op onze steun rekenen bij het opzetten en uitvoeren van plannen of projecten."

Reactie toevoegen