Nieuw-Balinge

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Nieuw-Balinge

Terug naar boven

Status

Nieuw-Balinge is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Nei-Baoling.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Balinge ligt Z van het dorp Westerbork, ZZW van de dorpen Mantinge en Balinge, ZW van het dorp Witteveen, WZW van de dorpen Meppen, Aalden en Zweelo, WNW van de dorpen Gees en Oosterhesselen, NW van de dorpen Geesbrug en Zwinderen, N van de A37, NNW van het dorp Nieuwlande, NO van de dorpen Tiendeveen, Noordscheschut en Hollandscheveld en de stad Hoogeveen, OZO van het dorp Pesse en ZO van het dorp Wijster.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Nieuw-Balinge heeft ca. 360 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen in tekst en beeld uit de geschiedenis van Nieuw-Balinge op de lokale dorpssite.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De 82 huizen van recreatiepark De Breistoeken mogen sinds 2011 permanent worden bewoond worden. Verder krijgt Nieuw-Balinge er in of vanaf 2011 nog enkele huizen bij.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het voormalige Munitiecomplex MMC Nieuw-Balinge aan de Hoogeveenseweg, Z van de Haarweg, wordt getransformeerd tot het 'MMAN, museum over bedreigd bestaan'. De eerste M van de naam staat voor Munitiecomplex, en 'MAN' staat voor Mantingerveld, een historische veldnaam waar het complex en de aanduiding van het lopende natuurontwikkelingsproject rondom het complex. Het wordt een nationaal museum waar zowel de geschiedenis van het Drentse landschap met haar bijzondere facetten als de Koude Oorlog internationaal, nationaal en regionaal belicht worden. Het museum is anno 2014 nog in oprichting en het complex wordt in 2014 vermoedelijk benoemd tot rijksmonument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 is in Nieuw-Balinge 'nieuwe natuur' ontwikkeld aan de Verlengde Middenraai. Daarvoor is een boerderij aan die weg verplaatst naar Nieuweroord.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Balinge (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nieuw-Balinge.

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant Kontakt is via de link ook online te lezen.

Reacties

(1)

L.S.,
Al eerder probeerde ik in contact te komen via de mail met de oprichters/organisatoren van dit nieuwe museum, omdat ik iets aan te bieden heb. Tot nu toe geen succes, ik hoop dat het zo wel lukt.
Met vr. gr.

Red.:
Als onderdeel van onze plaatsbeschrijvingen beschrijven wij ook dit museum in oprichting. Wij hebben er echter verder geen inhoudelijke bemoeienis mee. Inmiddels heeft het museum i.o. een site, zie hierboven. Daar staat o.a. een contactpagina met diverse contactmogelijkheden, dus probeert u het op die manier eens.

Reactie toevoegen