Negenhuizen

Plaats
Buurtschap
Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

Negenhuizen

Terug naar boven

Status

- Negenhuizen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Midden-Delfland. T/m 1811 gemeente Zouteveen. In 1812 over naar gemeente Vlaardingen, per 1-4-1817 over naar de heropgerichte gemeente Zouteveen, per 1-9-1855 over naar gemeente Vlaardinger-Ambacht, per 1-8-1941 over naar gemeente Schipluiden, in 2004 over naar gemeente Midden-Delfland.

- De buurtschap Negenhuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schipluiden.

- De buurtschap Negenhuizen heeft geen plaatsnaamborden (in tegenstelling tot de iets zuidelijker gelegen buurtschap De Kapel), en ook geen gelijknamige straatnaam(bordjes), zodat je ter plekke nergens aan kunt dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt (en weer verlaat).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1712 De Negen Huyzen.

Naamsverklaring
Naar het oorspronkelijke aantal huizen ter plekke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Negenhuizen ligt N van Vlaardingen, ZO van Schipluiden, rond de Zouteveenseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Negenhuizen niet apart vermeld. Kennelijk zat het destijds bij de tellingen van Zouteveen inbegrepen. Oorspronkelijk heeft de buurtschap dus 9 huizen. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De 9 oorspronkelijke boerderijen van de buurtschap Negenhuizen staan al aangegeven op de kaart van Kruikius uit 1712. Deze 9 boerderijen staan er nog steeds. Inmiddels is de buurtschap uitgegroeid tot ca. 20 woningen. De meeste panden zijn nu burgerwoningen. Er zijn nog enkele melkveebedrijven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Sluipverkeer in Negenhuizen grotendeels voorbij dankzij poller
De grotendeels slechts één auto brede - of beter gezegd smalle - Zouteveenseweg is lange tijd populair geweest als sluiproute tussen de A20 bij Vlaardingen en de A4 bij Den Hoorn. Sinds de in 2006 aangelegde poller aan de Holyweg in Vlaardingen zijn de Negenhuizers hier nu grotendeels van verlost.

Reactie toevoegen