Neerkant

Plaats
Dorp
Deurne
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

neerkant_plaatsnaambord_alternatief_en_carnavalsnaam_ulewappersrijk_kopie.jpg

Neerkant is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne. T/m 1925 gemeente Deurne en Liessel. Tijdens carnaval heet het dorp 't Ulewappersrijk.

Neerkant is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne. T/m 1925 gemeente Deurne en Liessel. Tijdens carnaval heet het dorp 't Ulewappersrijk.

Neerkant

Terug naar boven

Status

- Neerkant is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne. T/m 1925 gemeente Deurne en Liessel.

- Onder het dorp Neerkant vallen ook de buurtschappen Heitrak (grotendeels), Schans en Schelm.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Nirkant.

Oudere vermeldingen
1622 vanden Neercant, 1685 op de Neerkant.

Naamsverklaring
Samenstelling van neer 'lager gelegen' en kant 'rand, zoom, zijde'.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet Neerkant 't Ulewappersrijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Neerkant grenst in het ZW aan Nationaal Park De Groote Peel, in het W aan (buitengebied van het dorp) Asten, in het N aan de A67 en Liessel, in het O aan Helenaveen en in het Z aan de provincie Limburg en Meijel, en ligt O van Someren-Eind, OZO van Someren, ZO van Heusden, (de dorpskern van) Asten en Deurne, W van Grashoek en NO van Nederweert en Weert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bij de Volkstelling van 1840 was de buurtschap Neerkant kennelijk nog zo klein dat zij in daar onder de gemeente Deurne en Liessel niet apart werd vermeld, in tegenstelling tot andere buurtschappen zoals de thans onder dit dorp vallende buurtschap Heitrak en buurtschap Moos(t)dijk, die tegenwoordig als onderdeel van het dorp wordt beschouwd, zij het dat dit buurtje nog altijd wel aan de rand van het dorp ligt. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 750 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "De naam van Museum 'Techniek met 'n Ziel' is ontstaan doordat er bij veel objecten uit ons museum een persoonlijk verhaal zit waardoor ze een "ziel" krijgen. Het museum is in 2003 opgericht door Henk Joosten. De verzameling van "Techniek met 'n Ziel" is een collectie van de evolutie van elektrische apparatuur van ca. 1900 tot heden. Verder zijn er verschillende ruimtes, zoals een woonkamer, winkel en een keuken waarin een tijdsbeeld wordt weergegeven uit het verleden. Ook is er een aparte ruimte ingericht over het dorp en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere kleine collecties zoals medische, fotografie-, (smal)film-, kantoorappparatuur en dia's. Ook hebben wij de mogelijkheid om technieklessen te geven t.b.v. scholen, instellingen en andere groepen. Dit alles in een praktisch ingericht educatielokaal. Het museum beschikt ook over een heemkunde-afdeling 'De Ziel van Neerkant'.

Bij de servicebalie kun je terecht voor kleine technische reparaties. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van ondersteuning op velerlei gebied door de gastvrouw/-heer aan de balie van het museum. Ook kunnen deze vrijwilligers anderen inschakelen indien nodig. Vertegenwoordigers van instellingen en organisaties uit Neerkant worden uitgenodigd om periodiek in het museum aanwezig te zijn om vragen te beantwoorden en diensten aan te bieden. Bovendien is er een uitgebreide technische bibliotheek aanwezig waar iedereen die iets van techniek wil weten gebruik van kan maken. De expositieruimte is in overleg beschikbaar voor mensen die hun creatieve kunsten willen tentoonstellen.

De wandschilderingen in ons museum zijn gemaakt door onze plaatselijke kunstenares Catharina Driessen. Stichting "Techniek met 'n Ziel" in Neerkant heeft als doel: het registreren, documenteren en presenteren van (technische) gebruiksvoorwerpen, foto's en documenten, voor doeleinden van educatieve en culturele aard. Het bewaren en het bewaken van het cultureel en technisch erfgoed. Het stimuleren van de belangstelling voor techniek. Het ontwikkelen van het historisch besef in een breed maatschappelijk perspectief en het bevorderen van de leefbaarheid van de dorpskernen in de Peel."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Neerkant heeft 2 rijksmonumenten.

- Neerkant heeft 2 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Oldies Club Neerkant organiseert al sinds 1984 elke laatste zondag van januari, mei en september haar CD- en Platenbeurzen, die elke keer weer druk bezocht worden door muziekliefhebbers uit de wijde omgeving. Volgens standhouders en bezoekers zijn onze beurzen niet de grootste, maar wel een van de gezelligste en interessantste platenbeurzen van de Benelux. Er komen altijd vele standhouders uit Nederland, België en Duitsland naar gemeenschapshuis De Moost (Moostenstraat 3) om hun cd's, singles en Lp’s op de tientallen tafels uit te stallen. Er kan niet alleen worden gekocht op deze vermaarde beurs; er kan ook door iedereen worden verkocht of geruild. Voor iedereen zit er wel iets tussen, want vrijwel elk muziekgenre is vertegenwoordigd, of het nu Rock 'n Roll is of Hardrock, Nederlandse carnavalsschlagers of Engelse ballads. Zeldzaam of juist heel alledaags. Tijdens de CD- en Platenbeurs zendt internetradiostation Radio Extra Gold vanaf 12.00 uur rechtstreeks uit vanuit De Moost. De zaal gaat om 11.00 uur open en dan kun je snuffelen tussen bijna 250 meter aan kramen met ca. 100.000 tweedehandse cd's, dvd's, (vinyl-)singles en lp’s. De zaal is open tot 17.00 uur en entree en parkeren zijn geheel gratis."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Neerkant, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - "Missie en visie van Basisschool St. Willibrordus in Neerkant: “Alles wat je aandacht geeft groeit!” Wij willen dat kinderen elke dag met plezier naar school gaan en zich goed ontwikkelen, zowel op cognitief als op sociaal gebied. Wij werken aan een fijne sfeer in de groepen. De leerkrachten doen er alles aan om uit het kind te halen wat erin zit. Ook de ouders spelen daarbij een belangrijke, stimulerende rol. Wij gaan uit van een fijne prettige samenwerking tussen ouder, kind en school. Onze 4 kernwoorden zijn: Samen; Veilig; Luisteren; Verantwoordelijkheid. Samen. Het samen zijn, de verbinding tussen kinderen ouders en leerkracht is een belangrijke waarde. De school gaat voor kansrijke (combinatie)groepen. Binnen onze groepen benutten we naast individuele verwerking zoveel mogelijk kansen om kinderen van en met elkaar te laten leren. Samen met de kinderen, ouders en leerkrachten zorgen we voor een prettige sfeer!

Veilig. Basisschool St. Willibrordus in Neerkant streeft ernaar dat kinderen zich thuis voelen op school. Een fijne, veilige plek waar aandacht is voor ieder individu en waar volop ruimte is om te groeien. We zorgen op onze school voor een ongedwongen sfeer. We hebben respect voor elkaar en we gaan zuinig met de spullen van onszelf en van een ander om. We zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond school. Luisteren. Door goed te luisteren doe je kennis op en word je wijzer. Je verbetert de relatie met mensen op je heen. Als je goed luistert word je aardig gevonden. Luisteren is een belangrijk onderdeel van samenwerken. We staan open voor elkaars ideeën, waardoor iedereen zich gehoord voelt. Verantwoordelijkheid. Vertrouwen in eigen kunnen is een belangrijke voorwaarde voor het durven nemen van verantwoordelijkheid. Kinderen krijgen ruimte om zichzelf te ontwikkelen en zijn medeverantwoordelijk op hun eigen leerproces. We stimuleren zelfstandigheid, zelfredzaamheid en opkomen voor jezelf. Het vertrouwen krijgen, van ouders en leerkrachten, om zelf keuzes te maken, stimuleert de verantwoordelijkheid enorm!"

- Muziek: - "De muziekkeuze van de in 1927 opgerichte Muziekvereniging St. Willibrordus uit Neerkant is een heel afwisselende. Promsconcerten met Anderkovver tot grote concerten met Boudewijn de Groot en Ernst Jansz hebben de revue gepasseerd. Maar ook landskampioenschappen en verschillende keren het concours hebben deel uitgemaakt van het programma van de afgelopen jaren. Bij de fanfare maak je dus verschillende soorten muziek. Muziek uit de huidige Top 40, maar ook muziek uit de Top 40 van 60 jaar geleden. Het mooie van een fanfare is dat muziek verbindt. Wie kan zich een leven voorstellen zonder muziek? Muziek hoor je namelijk de hele dag door: op de radio, tv, in de kroeg en op school. Overal is muziek te vinden. De ene keer is er muziek om te ontspannen, de andere keer is er muziek om je gevoel te uiten, de andere keer is er muziek voor promotionele doeleinden en altijd geeft muziek toch iets extra. Door muziek te maken leer je samenwerken, je wordt er slimmer van en leert omgaan met verschillende omstandigheden.

Daarnaast is de fanfare in Neerkant een zeer betrokken vereniging als het gaat om dorpsbetrokkenheid. Bij activiteiten als Sinterklaas, Communie, Peelmarkt, Serenades; noem het maar op, is de fanfare aanwezig. De fanfare is voor iedereen een hobby. Een erg leuke hobby als je van muziek maken en gezelligheid houdt. Een instrument bespelen gaat doorgaans, in tegenstelling tot voetbal, tennis of volleybal, niet samen met een fysieke blessure en dus kun je je hele leven lang muziek maken. Dat het voor iedereen een hobby is, is zeker te merken aan de sfeer bij de fanfare aan de bar na de repetitieavond. Elke vrijdag na de repetitie wordt er namelijk altijd een pilsje of een glas fris gedronken en gezellig nagebabbeld over de gebeurtenissen in 'de Nirkant’, want iedereen wil natuurlijk op de hoogte blijven."

- "Het in 1979 opgerichte Popkoor Musical Voices bestaat uit een 50-tal enthousiaste koorleden die met veel plezier en ondersteuning van een geweldig combo leuke popnummers ten gehore kunnen brengen. De leden komen niet alleen uit Neerkant maar ook uit Meijel, Helenaveen, Deurne, Heusden, Asten en omstreken. Het jongste lid is ca. 22 jaar oud en het oudste lid is de 65 jaar al gepasseerd. Mooi is dat ieder lid zijn/haar unieke bijdrage heeft. De gemeenschappelijke deler is de liefde voor muziek en zingen! Het repertoire wordt door een speciale muziekcommissie samengesteld. Dit kan zowel voor een bepaalde show zijn als voor uitbreiding van het repertoire in het algemeen. Met name Top 2000 nummers, gearrangeerd in een vier- tot zesstemmig arrangement, hebben de voorkeur. Naast aansprekende nummers vindt Musical Voices het belangrijk om een bijpassende choreografie te ontwerpen en in te studeren om zo ons publiek een mooi geheel te bieden. Vanzelfsprekend wordt ook onze kleding per optreden bekeken en aan de setting aangepast. Kortom, popkoor Musical Voices wil van elk optreden een belevenis maken die telkens weer anders is en niet gaat vervelen. Belangrijk is dat het enthousiasme van ons koor in de zaal voelbaar is!" T.g.v. het 40-jarig jubileum heeft het koor flink 'uitgepakt' met de show 'Celebration' gedurende 4 voorstellingen eind maart en begin april 2020.

- Sport: - De korfbalverenigingen De Treffers uit Neerkant, De Eendracht uit Liessel en de korfbalclub van ZSV Zeilberg gaan sinds seizoen 2017-2018 verder als één korfbalvereniging onder een nieuwe naam: Arcades Korfbalsport. Voor de verenigingen werd het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden, voornamelijk ten gevolge van een dalend ledenaantal. Het doel van de besturen was om de mogelijkheid tot het beoefenen van korfbalsport voor de inwoners van de genoemde dorpen te behouden, en dat is hierdoor dus gelukt.

- Zorg: - "Zorgboerderij Op de Mózik richt zich op ouderen die zelfstandig wonen, maar er moeite mee hebben om structuur en activiteit in hun leven te brengen. Ouderen met dementie, niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke en/of psychische klachten zijn van harte welkom. De zorgboerderij is gelegen in Neerkant tegen natuurgebied de Groote Peel en wordt omgeven door de Neerkantse Bossen. Een mooie, groene en rustige locatie. Zorgboerderij Op de Mózik is vernoemd naar het gehucht Moostdijk, in dialect Mózik. Moostdijk betekent een dijk door het moeras. Wij bieden zinvolle en plezierige dagbesteding met als motto ‘niets moet, alles mag’. De daginvulling en zorg wordt zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke wensen van de deelnemer. Wij streven ernaar om een rustige omgeving te scheppen, waar ieder zichzelf mag zijn. Dit proberen we te doen door een duidelijke structuur in de dag aan te brengen en een warme huiselijke sfeer te creëren. Op de boerderij krijgen de deelnemers de gelegenheid sociale contacten te maken, te bewegen en zich nuttig en nodig te voelen. Tevens worden de mantelzorgers ontlast zodat zij de zorg langer vol kunnen houden."

Terug naar boven

Bekende oud-inwoner

- "In 2017 heeft Ernst Jansz zijn nieuwe album 'De Neerkant' uitgebracht. Vernoemd naar het dorpje in de Brabantse Peel, waar Ernst en zijn muziekvrienden van CCC Inc. in 1970 een commune begonnen, is het album een ode aan de tijd van weleer. Het geeft een duidelijk een beeld weer van wie Ernst Jansz is en waar hij muzikaal staat. In 1978 richt Ernst samen met Jan Hendriks, Carel Copier en Piet Dekker de band Doe Maar op, die zou uitgroeien tot een van de grootste Nederlandse bands aller tijden. Sinds 2000 maakt Jansz met enige tussenpozen solo-albums met ingetogen, intieme liedjes waarbij hij in toenemende mate zijn Indische roots verkent. Ook op het nieuwe album toont Ernst een zeer begenadigd songwriter te zijn, waarop ook samenwerkingen met oude bekenden als Joost Belinfante (Doe Maar), Jaap van Beusekom (CCC Inc.) en dochter Luna Jansz te horen zijn."

Reactie toevoegen