Neerkant

Plaats
Dorp
Deurne
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Neerkant

Terug naar boven

Status

- Neerkant is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne.

- Onder het dorp Neerkant vallen ook de buurtschappen Heitrak (grotendeels), Schans en Schelm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Neerkant grenst in het ZW aan Nationaal Park De Groote Peel, in het W aan (buitengebied van het dorp) Asten, in het N aan de A67 en Liessel, in het O aan Helenaveen en in het Z aan de provincie Limburg en Meijel, en ligt O van Someren-Eind, OZO van Someren, ZO van Heusden, (de dorpskern van) Asten en Deurne, W van Grashoek en NO van Nederweert en Weert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Neerkant omvat ca. 750 huizen met ca. 1.850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "De naam van Museum 'Techniek met 'n Ziel' is ontstaan doordat er bij veel objecten uit ons museum een persoonlijk verhaal zit waardoor ze een "ziel" krijgen. Het museum is in 2003 opgericht door Henk Joosten. De verzameling van "Techniek met 'n Ziel" is een collectie van de evolutie van elektrische apparatuur van ca. 1900 tot heden. Verder zijn er verschillende ruimtes, zoals een woonkamer, winkel en een keuken waarin een tijdsbeeld wordt weergegeven uit het verleden. Ook is er een aparte ruimte ingericht over het dorp en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere kleine collecties zoals medische, fotografie-, (smal)film-, kantoorappparatuur en dia's. Ook hebben wij de mogelijkheid om technieklessen te geven t.b.v. scholen, instellingen en andere groepen. Dit alles in een praktisch ingericht educatielokaal. Het museum beschikt ook over een heemkunde-afdeling 'De Ziel van Neerkant'.

Bij de servicebalie kun je terecht voor kleine technische reparaties. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van ondersteuning op velerlei gebied door de gastvrouw/-heer aan de balie van het museum. Ook kunnen deze vrijwilligers anderen inschakelen indien nodig. Vertegenwoordigers van instellingen en organisaties worden uitgenodigd om periodiek in het museum aanwezig te zijn om vragen te beantwoorden en diensten aan te bieden. Bovendien is er een uitgebreide technische bibliotheek aanwezig waar iedereen die iets van techniek wil weten gebruik van kan maken. De expositieruimte is in overleg beschikbaar voor mensen die hun creatieve kunsten willen tentoonstellen. De wandschilderingen in ons museum zijn gemaakt door onze plaatselijke kunstenares Catharina Driessen. Stichting "Techniek met 'n Ziel" in Neerkant heeft als doel: het registreren, documenteren en presenteren van (technische) gebruiksvoorwerpen, foto's en documenten, voor doeleinden van educatieve en culturele aard. Het bewaren en het bewaken van het cultureel en technisch erfgoed. Het stimuleren van de belangstelling voor techniek. Het ontwikkelen van het historisch besef in een breed maatschappelijk perspectief en het bevorderen van de leefbaarheid van de dorpskernen in de Peel."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Neerkant heeft 2 rijksmonumenten.

- Neerkant heeft 2 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool St. Willibrordus.

- Muziek: - Zanggroep Musical Voices.

- Fanfare St. Willibrordus.

- Sport: - De korfbalverenigingen De Treffers uit Neerkant, De Eendracht uit Liessel en de korfbalclub van ZSV Zeilberg gaan sinds seizoen 2017-2018 verder als één korfbalvereniging onder een nieuwe naam: Arcades Korfbalsport. Voor de verenigingen werd het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden, voornamelijk ten gevolge van een dalend ledenaantal. Het doel van de besturen was om de mogelijkheid tot het beoefenen van korfbalsport voor de inwoners van de genoemde dorpen te behouden, en dat is hierdoor dus gelukt.

- Zorg: - "Zorgboerderij Op de Mózik richt zich op ouderen die zelfstandig wonen, maar er moeite mee hebben om structuur en activiteit in hun leven te brengen. Ouderen met dementie, niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke en/of psychische klachten zijn van harte welkom. De zorgboerderij is gelegen in Neerkant tegen natuurgebied de Groote Peel en wordt omgeven door de Neerkantse Bossen. Een mooie, groene en rustige locatie. Zorgboerderij Op de Mózik is vernoemd naar het gehucht Moostdijk, in dialect Mózik. Moostdijk betekent een dijk door het moeras. Wij bieden zinvolle en plezierige dagbesteding met als motto ‘niets moet, alles mag’. De daginvulling en zorg wordt zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke wensen van de deelnemer. Wij streven ernaar om een rustige omgeving te scheppen, waar ieder zichzelf mag zijn. Dit proberen we te doen door een duidelijke structuur in de dag aan te brengen en een warme huiselijke sfeer te creëren. Op de boerderij krijgen de deelnemers de gelegenheid sociale contacten te maken, te bewegen en zich nuttig en nodig te voelen. Tevens worden de mantelzorgers ontlast zodat zij de zorg langer vol kunnen houden."

Reactie toevoegen