Neerijnen

Plaats
Dorp en gemeente
Neerijnen
Betuwe Tielerwaard
Gelderland

Neerijnen. (3).JPG

Kasteel Neerijnen in Neerijnen.

Kasteel Neerijnen in Neerijnen.

Neerijnen. (4).JPG

Bij de dijk neer in Neerijnen.

Bij de dijk neer in Neerijnen.

Neerijnen. (5).JPG

Dijkhuisjes aan de Waalbandijk in Neerijnen.

Dijkhuisjes aan de Waalbandijk in Neerijnen.

neerijnen_hervormde_kerk.jpg

Neerijnen, Hervormde kerk uit 1865

Neerijnen, Hervormde kerk uit 1865

Neerijnen

Terug naar boven

Status

- Neerijnen is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe (en daarbinnen in de Tielerwaard).

- De gemeente Neerijnen is ontstaan in 1978 uit samenvoeging van de gemeenten Haaften, Ophemert, Varik, Waardenburg en 'Est en Opijnen'.

- De gemeente Neerijnen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Est, Haaften, Heesselt, Hellouw, Ophemert, Opijnen, Tuil, Varik en Waardenburg, en de buurtschappen Hattelaar, Hucht, Mark (deels), Snelleveld en Zennewijnen (deels). In totaal zijn dit 10 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Neerijnen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Neerijnen.

- Onder het dorp Neerijnen valt ook de buurtschap Snelleveld en een deel van de buurtschap Mark.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Neer-IJnen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Neerijnen ligt ZW van Tiel, Z van Geldermalsen. Het gelijknamige dorp ligt Z van Geldermalsen, O van Waardenburg en grenst in het Z aan de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Neerijnen 49 huizen met 294 inwoners. Tegenwoordig omvat de gelijknamige gemeente ca. 4.600 huizen met ca. 11.500 inwoners en het dorp ca. 200 huizen met ca. 490 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Neerijnen (even scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Neerijnen heeft 16 rijksmonumenten.

- Neerijnen heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde Kerk uit 1860 maakt deel uit van de Hervormde Gemeente Waardenburg-Neerijnen.

- In Kasteel Neerijnen is sinds 1980 het gemeentehuis van de gelijknamige gemeente gevestigd. - Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Willy van Staveren-de Jongh, oud-kamermeisje op Kasteel Neerijnen.

- Gevelstenen in Neerijnen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2012 is er het Middeleeuws Festival Neerijnen (op een zaterdag in mei).

- Corsoclub Neerijnen bouwt jaarlijks een mooie wagen om daarmee deel te nemen aan het Fruitcorso Tiel (op een zaterdag in september).

- Stroomhuis Neerijnen houdt in oktober een Sapdag, bedoeld voor mensen in de regio met een of meer fruitbomen in hun tuin, en die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aan moeten. Het Stroomhuis laat ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels uit de omgeving. Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij het Stroomhuis verkrijgbaar voor ca. €8,50 per pak van 5 liter.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Stroomhuis Neerijnen (Van Pallandtweg 1) is een cultureel centrum. Dit regionale 'Centrum voor kunst, cultuur en landschap van het Rivierenland' organiseert jaarlijks vele tientallen theatervoorstellingen, films, exposities, lezingen, natuurexcursies, workshops en andere evenementen. Stroomhuis biedt ook een platform voor discussie over de genoemde onderwerpen. Het draait geheel op de bijdragen van vrijwilligers uit de regio. Ook hebben ze de steun van een aantal sponsors.

Het Stroomhuis heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk de Zwerfbieb Stroomhuis; een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt. Je mag er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten. Zo kunnen meer mensen van dezelfde boeken genieten, die anders ergens stof liggen te verzamelen.

- De fraaie uiterwaard van de Waal alhier, genaamd De Kil, hebben we te danken aan Gerard van Bronckhorst. De toenmalige eigenaar van de heerlijkheden Waardenburg en Neerijnen liet in 1655-1660 de destijds sterke meander (kronkel) in de Waal rechttrekken om het overstromingsgevaar voor deze dorpen te verminderen, waardoor de dode rivierarm (op plattegronden goed te zien) en uiterwaard is ontstaan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Neerijnen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Neerijnen. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Neerijnen op de site van de Gelderlander. - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Neerijnen op de site van Brabants Dagblad.

- Onderwijs: - Freule Van Pallandtschool.

Reacties

(2)

Het zijn andere huisjes.

Bedoelt u dat de 3e foto geen dijkhuisjes aan de Waalbandijk in Neerijnen zijn? Weet u dan wellicht waar het wél is? Zo niet, zal ik bij de fotograaf na moeten vragen of hij weet waar het dan wél is.

Reactie toevoegen