Neerijnen

Plaats
Dorp
West Betuwe
Betuwe
Gelderland

Neerijnen. (3).JPG

Kasteel Neerijnen in het gelijknamige dorp

Kasteel Neerijnen in het gelijknamige dorp

Neerijnen. (4).JPG

Bij de dijk in Neerijnen

Bij de dijk in Neerijnen

Neerijnen. (5).JPG

Dijkhuisjes aan de Waalbandijk in Neerijnen

Dijkhuisjes aan de Waalbandijk in Neerijnen

neerijnen_hervormde_kerk.jpg

Neerijnen, Hervormde kerk uit 1865

Neerijnen, Hervormde kerk uit 1865

Neerijnen

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Neerijnen is een dorp en voormalige gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente West Betuwe.

- De gemeente Neerijnen is in 1978 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Haaften, Ophemert, Varik, Waardenburg en Est en Opijnen. De gemeente is in 2019 opgeheven en overgegaan naar de nieuwe gemeente West Betuwe.

- De gemeente Neerijnen omvatte naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Est, Haaften, Heesselt, Hellouw, Ophemert, Opijnen, Tuil, Varik en Waardenburg, en de buurtschappen Hattelaar, Hucht, Mark (deels), Snelleveld en Zennewijnen (deels). In totaal zijn dit 10 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de voormalige gemeente Neerijnen.

- Onder het dorp Neerijnen valt ook de buurtschap Snelleveld en een deel van de buurtschap Mark.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Neer-IJnen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Neerijnen lag ZW van Tiel, Z van Geldermalsen. Het gelijknamige dorp ligt Z van Geldermalsen, O van Waardenburg en grenst in het Z aan de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Neerijnen 49 huizen met 294 inwoners. Eind 2018, dus vlak voor haar opheffing, heeft de gelijknamige gemeente ca. 4.600 huizen met ca. 11.500 inwoners. Tegenwooridig heeft het gelijknamige dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Neerijnen (even scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Neerijnen heeft 16 rijksmonumenten.

- Neerijnen heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde Kerk uit 1860 maakt deel uit van de Hervormde Gemeente Waardenburg-Neerijnen.

- In Kasteel Neerijnen was sinds 1980 het gemeentehuis van de gelijknamige gemeente gevestigd. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2019 is het pand niet meer nodig als gemeentehuis. De gemeente zoekt daarom een nieuwe huurder voor het kasteel. - Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Willy van Staveren-de Jongh, oud-kamermeisje op Kasteel Neerijnen.

- Gevelstenen in Neerijnen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Corsoclub Neerijnen bouwt jaarlijks een mooie wagen om daarmee deel te nemen aan het Fruitcorso Tiel (op een zaterdag in september).

- Stroomhuis Neerijnen houdt in oktober een Sapdag, bedoeld voor mensen in de regio met een of meer fruitbomen in hun tuin, en die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aan moeten. Het Stroomhuis laat ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels uit de omgeving. Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij het Stroomhuis verkrijgbaar voor ca. €8,50 per pak van 5 liter.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Liefst twee keer werd Landgoed Waardenburg en Neerijnen in 2018 in de landelijke pers geroemd. En niet door de eerste de besten. Journalist Caspar Janssen, die anderhalf jaar voor de Volkskrant ons land beliep, zette het domein in de West-Betuwe in zijn top-3. En routemaker Rob Wolfs liet NRC weten dat een van zijn intussen bijna 400 Trage Tochten over het buiten een van zijn oogappels is. Hier vind je de wandelroute (9 km). En hier vind je een verslag van de wandeling door journalist Sarah-Mie Luyckx in Trouw, 27-1-2019.

- Stroomhuis Neerijnen (Van Pallandtweg 1) is een cultureel centrum. Dit regionale 'Centrum voor kunst, cultuur en landschap van het Rivierenland' organiseert jaarlijks vele tientallen theatervoorstellingen, films, exposities, lezingen, natuurexcursies, workshops en andere evenementen. Stroomhuis biedt ook een platform voor discussie over de genoemde onderwerpen. Het draait geheel op de bijdragen van vrijwilligers uit de regio. Ook hebben ze de steun van een aantal sponsors.

Het Stroomhuis heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk de Zwerfbieb Stroomhuis; een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt. Je mag er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten. Zo kunnen meer mensen van dezelfde boeken genieten, die anders ergens stof liggen te verzamelen.

- De fraaie uiterwaard van de Waal alhier, genaamd De Kil, hebben we te danken aan Gerard van Bronckhorst. De toenmalige eigenaar van de heerlijkheden Waardenburg en Neerijnen liet in 1655-1660 de destijds sterke meander (kronkel) in de Waal rechttrekken om het overstromingsgevaar voor deze dorpen te verminderen, waardoor de dode rivierarm (op plattegronden goed te zien) en uiterwaard is ontstaan.

- "Het op een na rijkste paddenstoelengebied van Nederland wordt bedreigd door een bedrijf dat groenafval verwerkt. Het gaat om bijna 300 soorten paddenstoelen op de landgoederen Neerijnen en Waardenburg. Het bedrijf RRT uit eerstgenoemd dorp heeft een vergunning aangevraagd voor het opnieuw opslaan en verwerken van groenafval. De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft bezwaar gemaakt, mede namens Geldersch Landschap en Kasteelen. Het RRT-terrein grenst aan de twee landgoederen van Geldersch Landschap en Kasteelen. De opslag en verwerking van het groenafval veroorzaakt uitstoot van stikstof, waardoor vermesting en verzuring een grote bedreiging vormen voor de paddenstoelen. Bovendien is de wijzigingsvergunning in strijd met de lopende intrekkingsvergunning voor bedrijfsactiviteiten op het terrein." (bron: Gelderse Natuur en Milieufederatie, 10-12-2018)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Neerijnen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Neerijnen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De Freule Van Pallandtschool is de dorpsschool van Neerijnen. "Wij willen dat jouw kind elke dag met plezier naar school gaat en veel leert. Wij beloven hiermee: elk kind te zien; te zoeken naar hoe we de kinderen gelukkig kunnen laten zijn; alles uit de kast te halen om kinderen veel te leren. Dit alles met als uitgangspunt ons geloof in God en de daarbij behorende christelijke normen en waarden. Wat bedoelen we hiermee? Elk kind te zien: Wij willen een klas niet uitsluitend zien als een groep, maar we willen ook oog hebben voor het individuele kind. Observaties in en buiten de klas vormen hiervoor de basis. Te zoeken naar hoe we de kinderen gelukkig kunnen laten zijn: Onze kinderen leven in een steeds complexer wordende wereld. Er komt veel op ze af, zowel in het gezin, op school als in de maatschappij. Om tot optimaal leren te kunnen komen, is het belangrijk dat een kind lekker in zijn of haar vel zit. Dit gaat niet altijd vanzelf. Als team willen we graag samenwerken met de ouders om te zoeken naar wat nodig is om hun kind(eren) gelukkig te laten zijn.

Alles uit de kast te halen om kinderen veel te leren: Ons uitgangspunt is dat het onze plicht is kinderen voor te bereiden op de maatschappij en dat ze hiervoor veel moeten kennen en kunnen. Het is onze taak om te zoeken naar hoe we kinderen zoveel mogelijk kunnen laten leren. Hiervoor gebruiken en zoeken we allerlei manieren van leren. Dit alles met als uitgangspunt ons geloof in God en de daarbij behorende christelijke normen en waarden. We vertellen de verhalen uit de Bijbel, het Woord van God. We willen de kinderen vertellen van Gods liefde voor ons mensen. Daarnaast hanteren we in de school de christelijke normen en waarden t.a.v. omgangsvormen, houding, regels en afspraken en taalgebruik." Aldus de school op haar site.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. WNC (= Waardenburg-Neerijnen-Combinatie) is opgericht in 1950.

- Welzijn: - De Zonnebloem afdeling Neerijnen organiseert door het jaar heen diverse activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking.

Reactie toevoegen