Nederlek

Voormalige gemeente
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Nederlek

Terug naar boven

Status

- Nederlek is een voomalige gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. Gemeentehuis te Lekkerkerk.

- De gemeente Nederlek is ontstaan in 1985 uit samenvoeging van de gemeenten Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. De gemeente is in 2015 opgegaan in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Nederlek.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam van deze gemeente ligt voor de hand: het grondgebied van de gemeente Nederlek ligt aan de Lek en "neder" heeft eveneens met deze ligging te maken (stroomafwaarts, aan het einde van de rivier).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nederlek lag O van Krimpen aan den IJssel, W van Begambacht, in het Z grenzend aan de Lek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Nederlek is per 1 januari 1985 als volgt opgebouwd:
van de gemeente Lekkerkerk: 2.195 hectare met 2.676 huizen en 7.646 inwoners;
van de gemeente Krimpen aan de Lek: 566 hectare met 2.277 huizen en 6.215 inwoners;
van de gemeente Bergambacht: 2 onbewoonde hectaren. Reden: dit was een kadastrale herziening om de gemeentegrens samen te laten vallen met de grenzen van percelen. Deze ‘technische aanpassingen’ zijn gelijk met de gemeentelijke herindeling van de Krimpenerwaard meegenomen. Ook is daar waar de oever van een water de grens is, deze verplaatst naar het midden van het desbetreffende water (hier de Hoogenboezem); (1000, 1001)
van de gemeente Krimpen aan den IJssel: per saldo ongeveer 700 ca onbewoond gebied aan de Lekdijk. Zie voor nadere toelichting bij de gemeente Krimpen aan den IJssel.
- Vlak voor haar opheffing had de gemeente Nederlek ca. 6.000 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Wegens de voorziene stijging van de zeespiegel in de komende decennia, is ook op het grondgebied van de voormalige gemeente Nederlek de (Lek)dijk versterkt.

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - Nederlek linkspagina.

Reactie toevoegen